Hier vind je het complete recept van Geertjes Sambal Badjak.

Deze sambal badjak komt uit aflevering 2 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette hutspot maakt op haar manier: met klapstuk en sambal!

ingrediƫnten voor de sambal

  • 2 el sojaolie, plus extra
  • 3 grote uien, echt fijngesnipperd
  • 12 rode pepers
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 1 tl laospoeder
  • 2 tl trassi, fijngestampt in de vijzel
  • 3 tl palmsuiker of bruine suiker
  • 125 ml Tamarindesaus, of limoensap van 2-3 limoenen (even proeven) en 1 el bruine suiker
  • 1 stengel sereh / citroengras, gekneusd
  • 3 schijfjes gember
  • 4 blaadjes djeroek peroet (limoenblad, altijd diepvries bij de toko)
  • zout

aan de slag

Verhit de olie in een wok en fruit er de ui in op niet al te hoog vuur. De ui mag licht bruinen. Maal intussen de pepers, knoflook, suiker, laos, tamarinde, gemberschijfjes en de trassi in een keukenmachine fijn. Voeg ze aan de uien in de wok toe. Bak ze op hoger vuur mee uit. Voeg dan de citroengras, djeroek peroet en eventueel zout toe.

Laat alles op laag vuur stoven tot de sambal dikker wordt en de olie bovenop komt drijven. Als de sambal te droog wordt kunt u er een plensje water bij doen.

Doe de sambal in een schone pot. Deze sambal badjak is zeker twee maanden houdbaar onder een laagje olie in de koelkast.

 

Geertjes Sambal Badjak

Aflevering 2: Hutspot uit Leiden