In de eerste aflevering van de kerstspecials van Koken met Van Boven gaat Yvette oesters rapen op de Oosterschelde. Ze bereidt deze met een biologisch kippetje.

kip met oesters

Kerst valt midden in het oesterseizoen. Daarom serveert Yvette tijdens het kerstdiner een onvergetelijke oesterervaring – met kip. Zij ‘vlindert’ eerst een kippetje, een eenvoudige maar enigszins onbekende manier om een hele kip sneller in de oven te braden. De knapperig gegaarde kip combineert zij vervolgens met oesters in een Bearnaise saus. Een opmerkelijke maar eeuwenoude Hollandse combinatie. Begin 17de eeuw beschreef de Franse topkok Vincent La Chapelle in zijn toonaangevende kookboek Le cuisinier moderne, dat hij opdroeg aan stadhouder Willem IV: ‘kip met oesters’ als een typisch Nederlands of Vlaams gerecht. In verschillende kustplaatsen in ons land is de oester nu een plaag. Dus wie trek heeft kan er zelf op uit om oesters rapen en thuis aan de slag met dit Hollandsche gerecht.

recepten

fragmenten