Ik zat in een terreinauto die met zwaailichten over een zandweg buiten de hoofdstad Accra hobbelde.
Aan het stuur zat een Ghanese parlementariër met de naam Sam George die begon over seksuele voorlichting aan jonge kinderen.
'Ze leren vier jaar oude kinderen hoe te masturberen. Ze leren vier jaar oude kinderen homoseksualiteit te accepteren en te ontdekken, jongens met jongens, meisjes met meisjes.'
Hij had het over een lesprogramma dat door de Verenigde Naties aan de jeugd wordt geadviseerd voor Ghana.
Volgens hem het bewijs dat de internationale gemeenschap homoseksualiteit door de strot duwt van jonge Ghanezen. 'Amerikaans en Europees geld financiert de LHBTQIA+-gemeenschap hier,' zei hij.
Daarom was het hoog tijd voor hem, als lid van het parlement, om in te grijpen met strenge anti-homowetgeving.
Vijf jaar cel voor iedereen die zich identificeert als homo, trans of queer. Tien jaar voor iedereen die sympathie voor de gemeenschap uitspreekt.
Hoe homohaat zich over de wereld verspreidt
Identieke woordkeus, identieke ophef
Ik hoorde hem praten en dacht: waar heb ik dit eerder gehoord?
Ik moest denken aan de ophef afgelopen maart in Nederland over de Week van de Lentekriebels.
Identieke woordkeus, identieke ophef.
Stuff voor talkshows.
Niet voor niks natuurlijk als je Thierry Baudet hoort uitleggen dat kinderen vanaf vier jaar oud op duizenden basisscholen worden 'aangespoord om na te denken over geslachtsverandering, anale seks, trio’s en dragqueens'.
NRC checkte die uitspraak en corrigeerde dat die laatste drie thema’s helemaal niet voorkomen in het lespakket.
Maar daar ging de ophef natuurlijk aan voorbij.
In Ghana is het niet anders. De Comprehensive Sexual Education waar de parlementariër het over had is seksuele voorlichting die volgens de VN bedoeld is om tieners te behoeden voor ongewenste zwangerschappen en HIV.
Maar conservatieve groeperingen uit de VS waarschuwen al jaren voor een verborgen agenda.
Een van de belangrijkste woordvoerders is Sharon Slater van Family Watch International. Ze reist door heel Afrika om parlementariërs te waarschuwen voor de gevaren van het door de VN-goedgekeurde seksuele voorlichtingsprogramma’s.
Ze is een veel geziene gast op het World Congress of Families, dat over de hele wereld familiewaarden predikt.
Familiewaarden
Slater en de World Congress of Families bezochten in 2019 ook Ghana. Slater beschuldigt in dit interview (op 9 minuten) Nederland ervan met het The World Starts With Me-programma kinderen aan te moedigen hun maagdelijkheid op te geven en anale en orale seks uit te proberen.
The World Starts with Me is in feite een lesprogramma van Unicef, voor leerlingen van 12 tot 19 jaar oud.
Ik vroeg aan de Ghanese parlementariër of hij die Sharon Slater kende. Dat gaf hij zonder gêne toe. 'Ik ben in Utah geweest, ja. Ik was uitgenodigd door Family Watch International op een conferentie van mensen van over het hele Afrikaanse continent die precies zo denken als ik. Parlementariërs uit Oeganda, Tanzania, Zambia, Zimbabwe.
'Ik heb ze mijn wetsvoorstel laten lezen. En ze vonden het geweldig. En we kregen advies van Sharon Slater.'
Draconische wetten
Dit is precies de reden waarom ik het zo interessant vind om voor Frontlinie te werken. We onderzoeken onze rol en de internationale verbanden bij conflicten die ver weg voelen, en dit verhaal over de wereldwijde cultuuroorlog is precies zo’n verhaal.
Het is geen toeval dat Afrikaanse landen plots zo hard willen optreden tegen alles wat afwijkt van de hetero-hegemonie.
In de meeste landen bestaan sinds koloniale tijden wetten die homoseksualiteit verbieden. In Ghana verboden de Britten dat al sinds eind negentiende eeuw, maar er werd nauwelijks op toegezien.
Pas recent zie je in landen als Oeganda, Nigeria, en nu ook Ghana wetgevers met draconische wetten op de proppen komen.
In Oeganda willen ze zelfs de doodstraf en twintig jaar cel voor 'het promoten van homoseksualiteit'.
Het World Congress of Families leidt de internationale kruistocht tegen LHBTQIA+. De organisatie onderhoudt warme banden met rechtse politici als Viktor Orban in Hongarije, George Meloni in Italië en bezocht in 2009 ook Amsterdam.
Ook de Nederlander Henk-Jan Schothorst bezoekt dit soort congressen en waarschuwt volgens het Nederlands Dagblad Afrikaanse leiders voor het tekenen van verdragen met de Europese Unie omdat ze dan ook tekenen voor abortus en gelijke rechten voor de LHBTQIA+-gemeenschap.
Vruchtbare grond voor lobby
Ik geloof niet dat anti-homowetten in Afrika enkel het gevolg zijn van het werk van deze internationale krachten. Maar landen als Oeganda en Ghana zijn wel vruchtbare grond voor deze lobby.
Er zijn ook (internationale) tegenkrachten. Tijdens het bezoek van de Amerikaanse vice-president Kamala Harris hintte de president van Ghana dat de soep niet zo heet gegeten wordt, als oppositieparlementslid Sam George zou willen.
Ghana wil ook steun van de internationale gemeenschap nu de economie in zwaar weer zit. De wet zou bovendien wel eens in strijd kunnen zijn met de grondwet.
Zelfs Oeganda’s hardline-president Museveni zinspeelde onlangs op aanpassing. En op de grond vecht de LHBTQIA+-gemeenschap hard terug, zoals YouTube-fenomeen Angel Maxine.
NGO’s als Solace, verbonden aan hulporganisatie HIVOS, proberen met internationale steun de gemeenschap te helpen.
Het stelt financieel weinig voor, maar kan door de opponenten makkelijk worden uitgelegd als het aandeel van het Westen in deze cultuuroorlog.
Aanstaande donderdag 1 juni zie je een nieuwe Frontlinie, 'Soldaten van God', om 20.30 uur op NPO 2.
Lees-, kijk- en luistertips van de redactie
- De Turken gaan vandaag opnieuw naar de stembus. Wordt het Erdogan of zijn uitdager, Kilicdaroglu? Aan de vooravond van de verkiezingen analyseerde Bureau Buitenland de situatie in deze reportage.
- In een uitgebreid stuk voor The Dial duikt Surabhi Ranganathan in de wettelijke kaders van het water: moeten we in deze tijd van klimaatcrisis niet opnieuw kijken naar hoe land en zee verdeeld zijn?
- De Griekse kustwacht deed afgelopen april het ondenkbare: het liet migranten achter op zee. Lees deze zorgvuldige en onthutsende reconstructie van The New York Times.
- Dan nog een tv-tip: aanstaande woensdag om 22.30 uur zie je op NPO 2 Inside Russia - Traitors and Heroes, over Russen die op verschillende manieren in verzet komen tegen hun regering. Op 2Doc.nl vind je meer informatie.
Tot de volgende,
Bram Vermeulen
Kom naar Pakhuis de Zwijger
Wil je na de aanstaande uitzending doorpraten of heb je een vraag aan Bram Vermeulen? Kom dan dinsdag 6 juni naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daar vindt om 20.00 uur een nieuwe Frontlinie-meet up plaats. Meer informatie vind je hier.