In onze nieuwsbrief van twee weken geleden kondigden we het al aan: we doen het deze keer anders. De redactie is met vakantie en heeft daarom negen lees-, kijk- en luistertips plus één doe-tip verzameld voor wie wat meer tijd heeft deze zomermaanden.
Maar allereerst: zet de eerste Frontlinie-bijeenkomst alvast in je agenda! We praten graag met jullie na over de rode draad in onze afgelopen paar uitzendingen, namelijk de groeiende militarisering van ons (luxe) leven.
Frontlinie: De bewakers van ons paradijs
Wanneer: dinsdag 6 september
Waar: Tolhuistuin, Amsterdam
Start: 20.00 uur
De toegang is gratis.
Aanmelden kan via: frontlinie@vpro.nl
Op zondag 21 augustus zijn we bij jullie terug met een nieuwe brief.
Tot de volgende,
Bram
Meld je aan voor de eerste Frontlinie-bijeenkomst
lezen: Afrika is geen land
Eerder deze maand verscheen dit boek van Dipo Faloyin, waarin hij de doorgaans zo eendimensionale benadering van Afrika fileert. Hij zoomt onder meer in op zijn geboortestad Lagos, houdt zeven verschillende dictaturen tegen het licht en analyseert de beeldtaal van liefdadigheidsacties.
kijken: The Kingmaker
Afgelopen mei werd Ferdinand Marcos jr. verkozen tot president van de Fillipijnen. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader, die het land tussen 1972-1986 op dictatoriale wijze bestuurde. The Kingmaker laat zien hoe presidentsweduwe Imelda Marcos haar zoon in het zadel hielp.
luisteren: S***hole Country
Afia Kaakyire woont in de VS, maar haar ouders proberen haar over te halen om naar hun thuisland Ghana te verhuizen. Over de twijfels over deze beslissing maakte Afia een podcast die even speels als serieus is. Ze leert van alles over zichzelf, haar familie, vooroordelen, cultuurshock en waar ze eigenlijk bij hoort.
lezen: The Haves and the Have-Yachts
Je hebt rijk en je hebt gigajacht-rijk. In deze longread van The New Yorker onderzoekt Evan Osnos alle facetten van de letterlijk welvarenden: van de jacht als statussymbool tot de politieke spelletjes daar omtrent en natuurlijk de erbarmelijke werkomstandigheden.
lezen: The Long Breakup
Er kunnen niet genoeg verhalen zijn van Oekraïners die de jarenlange oorlog in hun land duiden. Zo geldt dat ook voor deze documentaire van Katya Soldak uit 2020; aan de hand van haar familiegeschiedenis laat ze zien hoe het is om op te groeien in de Sovjetunie en wat de verwoestende impact van geopolitiek kan zijn op gewone mensen.
luisteren: Verre Geluiden
Onze collega's van Bureau Buitenland duiken deze zomer in Verre Geluiden. Zo vertelde afgelopen week dj en antropologieprofessor Rivke Jaffe over hoe reggae in Jamaica wordt ingezet om af te rekenen met het koloniale verleden en fileerde gitarist Terrie Hessels het eenzijdige beeld van Ethiopië.
lezen: Het boek van de toekomst
Onze collega's van VPRO Tegenlicht vieren hun twintigjarig jubileum met dit boek. Niet alleen vind je een selectie interviews met internationale denkers zoals Yuval Noah Harari, Shoshana Zuboff, Layla Saad en Ai Weiwei, maar ook nieuwe essays van onder andere Joris Luyendijk, Kiza Magendane en Marleen Stikker. En voor wie liever digitaal blijft, is er ook een Archief van de toekomst.
kijken: The Island
Wat als Robinson Crusoe niet gestrand was op zijn eiland, maar er lekker lag te luieren? En wat als Vrijdag de enige overlevende was van een schipbreuk - van een gezonken schip gevuld met vluchtelingen op weg naar Italië? Dat is het uitgangspunt van de surrealistische animatiefilm The Island, vanaf 18 augustus in de bioscoop te zien.
luisteren: The Trojan Horse Affair
In 2013 werd de Britse stad Birmingham opgeschrikt door een brief aan de gemeenteraad, waarin details stonden over een jihadistisch complot om basisscholen te infiltreren en radicaliseren. Wat volgde was een groot schandaal, maar de vraag wie de brief schreef en waarom, bleef onbeantwoord.
Podcastserie The Trojan Horse Affair duikt in het mysterie en schijnt tegelijkertijd een licht op mediahysterie en vooroordelen.
doen: expositie World Press Photo
Wie deze zomer Brussel aandoet of er langskomt, breng dan een bezoek aan het nieuw geopende Info Hub van het Europees Parlement. Daar worden een aantal iconische World Press Photo-winnaars tentoongesteld, zoals de foto van de eenzame man op het Tianman-plein (1990) en die van de eerste zwarte student op een gedesegreerde school in Amerika (1957).
De foto's van dit jaar zijn te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, Het Tropenmuseum licht zestien Afrikaanse fotografen uit.