experts & ervaringsdeskundigen
Maak kennis met de experts en ervaringsdeskundigen die Maandverbond mogelijk maken!
dr. Ingrid Pinas studeerde psychologie en geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en specialiseerde zich in de gynaecologie. Ze is als gynaecoloog werkzaam in Zwolle en richtte in 2006 FeM-poli op. FeM-poli is een zelfstandig behandelcentrum dat zich richt op de ontwikkeling van integrale vrouwengezondheidszorg.
Dana Huppelschoten is gynaecoloog bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ze is gespecialiseerd in cyclusproblemen, met name in aandoeningen als endometriose. Volgens Dana is heel belangrijk om je menstruatiebloed goed in de gaten te houden.
Tijn de Jong is theatermaker, acteur, activist en Intersectional Feminist. Tijn identificeert zich als non-binair. ‘Tenderness is Strength’ Hij maakt moeilijke onderwerpen als racisme, transfobie en seksueel geweld bespreekbaar en doet dat op een zachtaardige manier.
Linda de Munck (25) is bekend van haar YouTube-kanaal, waar zij als feminist, seks-influencer en -inspirator video’s maakt over alles rondom seksualiteit. Inmiddels is ze niet meer actief op YouTube, maar heeft ze haar focus verplaatst naar Instagram, haar podcast en het schrijven van boeken. Ze is niet bang om intieme zaken te bespreken en taboes te doorbreken.
Daarnaast houdt Linda zich ook veel bezig met menstruatie, anticonceptie en de hormonale cyclus.
Daan Borrel is journalist en schrijver. In 2018 debuteerde ze met het persoonlijke essay Soms is liefde dit, daarna heeft ze nog twee boeken uitgebracht, waaronder Jaar van het nieuwe verhaal, waarin de cyclus een grote rol speelt. Seksualiteit, intimiteit en het lichaam zijn centrale thema’s in haar werk. Op haar Instagrampagina postte ze een cyclusperiode lang over het ritme dat hormonen aan haar leven geven.
Jikke Lesterhuis is illustrator en animator. Ze studeert culturele antropologie en maakt illustraties voor BABEL, het tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam, de podcast Echt gebeurd en ze deed een Instagram take-over op het kanaal van VPRO Dorst.
DAMN, HONEY is een feministische platform, opgericht door founding mothers Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Twee keer per maand bespreken zij de stand van de wereld in hun gelijknamige podcast (DAMN, HONEY dus) en sinds de geboorte van hun platform in 2018 zijn er al 3 (!) boeken van hun hand verschenen. Volg DAMN, HONEY ook op Instagram!
Vera Potharst is al acht jaar fanatiek crossfitter. Ze heeft een eigen onderneming en is personal trainer en coach in crossfit. Haar cyclus speelt sinds 2,5 een grote rol in de planning van haar workouts. Vera geeft vooral training en coaching aan vrouwelijke crossfitters. Als startpunt van de training vraagt ze vaak aan haar klanten om de cyclus bij te houden.
Trudy Voortman is voedingswetenschapper bij Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Erasmus) en bij de Universiteit Wageningen (WUR). Ze is geregistreerd voedingswetenschapper bij de NAV. Daar doet ze voornamelijk onderzoek naar de werking van fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen).
Jeanine Roeters van Lennep is internist vasculaire geneeskunde in het Erasmus MC. Haar speciale interesses zijn man/vrouw-verschillen in de gezondheidszorg in het algemeen en op het gebied van hart- en vaatziekten in het bijzonder. Zij houdt zich bezig met vrouw-specifieke cardiovasculaire risicofactoren. Dit zijn onder andere zwangerschapscomplicaties, vervroegde menopauze, PCOS en menstruatie-gerelateerde klachten. Recentelijk startte ze The Cycle Study, een onderzoeksproject naar de invloed van vrouwelijke hormonen op hartklachten.
Merle Mudde is een ondernemer met drie bedrijven. Ze is actief bezig haar leven in te richten volgens haar cyclus en coacht daar ook anderen in.
Anja Meulenbelt is auteur, politica en feministe. Ze schreef in 1976 het autobiografische verhaal ‘De Schaamte Voorbij’ dat inhaakte op de ontbrekende vrijheden van de vrouw, onderdrukking en huiselijk geweld. Het boek was een van de bekendste werken uit de tweede feministische golf. Anja is er van overtuigt dat feminisme niet zonder socialisme kan. Er moet hoe dan ook altijd worden gekeken naar feminisme op verschillende niveaus van gender, klasse en etniciteit. Tegenwoordig is ze ook lijstduwer bij politieke partij Bij1.
Honorata van den Akker en Lieke Smets startten in 2020 met een podcast over de strijd tegen period shaming. Inmiddels is er een digitaal magazine, een actief Insta-account en het boek: Ben je ongesteld of zo? Menstruatiemeisjes is geboren vanuit de PMDD-diagnose van Honorata en de extreme menstruatiepijn van Lieke. Daar werd bijna niet over gesproken, kwamen ze achter. In de zoektocht naar antwoorden nemen ze anderen graag mee.
Sylvia Mullaart is eigenaresse van Fusion Yoga in Amsterdam en geeft al 36 jaar gevarieerde yogalessen en workshops, waaronder 10 jaar hormoonyoga. Ze is o.a. opgeleid door Dina Rodrigues, de grondlegger van hormoonyoga.
Anne Marieke Doornweerd is promovendus op het gebied van sociale wetenschappen, psychologie en psychologische Functieleer op de Universiteit van Utrecht. Ze doet onderzoek naar het effect van hormonen op emoties en stemming en wat voor rol de anticonceptiepil hierin speelt. Hier vind je meer info en kun je je aanmelden voor het onderzoek.
De Britse Maisie Hill is schrijver en een expert op het gebied van menstruatiegezondheid. Ze schreef twee boeken Period Power en Perimenopause Power en coacht mensen hoe om te gaan met hun cyclus.
Kasha Yang is acupuncturist, kruidenkundige, anesthesist en orthomoleculair therapeut. Ze heeft sinds 2003 de praktijk ChinaMedic in Amsterdam.
Pim de Ronde is internist - endocrinoloog in het Spaarne Gasthuis.