Bureau Buitenland - Eindelijk hulp naar Tigray
Het Westen noemt zich ‘eensgezind’, maar wat betekent dat in de praktijk?
President Biden is in Europa voor drie speciaal ingelaste toppen: van de NAVO, de G7 en de EU. Het westen doet er alles aan eensgezindheid uit te stralen, maar hoe moet die er in de praktijk uit gaan zien?
We spreken erover met een kenner van dit internationale speelveld: Caecilia van Peski, nu werkzaam bij Defensie, eerder ook voor de EU en de NAVO. Bovendien werkte ze voor de OVSE in de Donbas, toen de strijd daar in 2014 losbarstte.
Cruciale hulp kan eindelijk Tigray in
Hoopvol nieuws uit Ethiopië, want in het bloedige conflict in de deelstaat Tigray is plots een humanitaire wapenstilstand afgekondigd. Door de oorlog tussen de centrale overheid in Addis Ababa en troepen uit die zijn veel oogsten mislukt en is er een tekort aan zo'n beetje alles. Voor meer dan 90% van de mensen in het gebied is dringend voedselhulp, zo becijferden de Verenigde Naties. Sinds al 1,5 jaar woedt er al oorlog in het land, maar lange tijd mochten hulpkonvooien het gebied niet in. Nu lijkt daar verandering in te komen en er is toch hoop dat ook een einde aan de oorlog in zicht is. Te gast is Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale Relaties aan de Universiteit van Tilburg.