Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Het Russische leger lijkt zich behoorlijk te verslikken in de felle weerstand die Oekraïners bieden. Zij willen koste wat kost hun land en cultuur beschermen tegen deze Russische invasie. Inwoners zijn bereid om heel ver te gaan in hun verzet. Denk bijvoorbeeld aan de groep mensen in de bezette stad Melitopol, die ongewapend een Russische colonne probeerde tegen te houden. Wat drijft hen om zo vol overgave hun leven in de strijd te gooien? Hubert Smeets van Raam opRusland over de motieven achter het huidige verzet.
Dit fragment is onderdeel van
Bureau Buitenland - De felheid van het verzet in Oekraïne
De felheid van het Oekraïens verzet
Het Russische leger lijkt zich behoorlijk te verslikken in de felle weerstand die Oekraïners bieden. Zij willen koste wat kost hun land en cultuur beschermen tegen deze Russische invasie. Inwoners zijn bereid om heel ver te gaan in hun verzet. Denk bijvoorbeeld aan de groep mensen in de bezette stad Melitopol, die ongewapend een Russische colonne probeerde tegen te houden. Wat drijft hen om zo vol overgave hun leven in de strijd te gooien? Hubert Smeets van Raam op Rusland over de motieven achter het huidige verzet.
Europa’s enorme energiedilemma
Vandaag begint in het Franse Nantes de Europese Klimaatconferentie. Ministers van alle EU-lidstaten komen daar bijeen om het te hebben over de toekomst van het Europese klimaat- en energiebeleid. Maar door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne wordt deze top gedomineerd door één onderwerp: de afhankelijkheid van EU-landen als het gaat om olie en gas uit Rusland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken nam al een voorschot op het overleg. Hij zegt: we moeten serieus onderzoeken of we al het Russische gas en olie kunnen boycotten. Maar wat zal dat in Europa betekenen voor de prijzen? Daarover Lucia van Geuns, energie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.
Buitenland Uitgelicht
In Nederland hebben uitzendbureaus al laten weten dat ze staan te trappelen om Oekraïeners, onder andere voor de tuinbouw. Dat geldt ook voor Spanje. Veel universiteiten willen vluchtelingen een kans bieden. Hierover correspondent Carlijn Teeven.