Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Jongeren Swaziland willen af van absolute monarchie
Jongeren Swaziland willen af van absolute monarchie
In eSwatini, voorheen Swaziland genoemd, is het al maanden onrustig. Koning Mswati III probeert als laatste absolute monarch van Afrika te blijven heersen. Maar daar denkt zijn bevolking anders over. Vooral jongeren willen meer vrijheid en wijzen deze archaïsche bestuursvorm nu af. Maar protesten tegen de vorst werden gewelddadig onderdrukt, wat uitmondde in bloedbaden. Erik van Zwam, buitenlandredacteur voor Trouw, was in het land en is in onze studio te gast.
Dit fragment is onderdeel van
Bureau Buitenland - In Swaziland willen ze af van de absolute monarchie
Een wereldtop voor democratische landen
Volgende week vindt onder leiding van de Verenigde Staten ‘The Summit for Democracy’ plaats. Voor president Biden is het een lang gekoesterde wens om zo’n ontmoeting van democratische landen te organiseren. Hij wil de rol van de Verenigde Staten als leider van de vrije wereld weer benadrukken, na de periode Trump. Maar wie mogen er op deze top komen en hoe bepaal je welk land er democratisch genoeg is? Zijn landen als Brazilië en India bijvoorbeeld nog welkom, nu de rechtsstaat daar in rap tempo afbrokkelt? En hoe geloofwaardig is de VS zelf nog, na de bestorming van het Capitool in Washington? Één ding staat als een paal boven water: aartsrivalen China en Rusland zijn niet uitgenodigd. Michel Kerres, geopolitiek deskundige van NRC, legt uit wat Biden met deze top precies van plan is.
Jongeren Swaziland willen af van absolute monarchie
In eSwatini, voorheen Swaziland genoemd, is het al maanden onrustig. Koning Mswati III probeert als laatste absolute monarch van Afrika te blijven heersen. Maar daar denkt zijn bevolking anders over. Vooral jongeren willen meer vrijheid en wijzen deze archaïsche bestuursvorm nu af. Maar protesten tegen vorst werden gewelddadig onderdrukt, wat uitmondde in bloedbaden. Erik van Zwam, buitenlandredacteur voor Trouw, was in het land en is in onze studio te gast.