Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland.

#1 Noord-Korea

We trappen af met Noord-Korea, het land van de Briljante Kameraad Kim Jong-Un. En dat doen we met journalist en Noord-Koreaspecialist Casper van der Veen.

#2 Duitsland

Met vandaag in de hoofdrol: de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.  Op de vraag waarom hij koppig als een ezel de verkoop van een onderdeel van de Hamburgse haven aan China heeft 'doorgedrukt' antwoordde hij: 'Ja, daar vraagt u me wat'.  Dat antwoord vinden wij, met het oog op de eventuele bredere consequenties, niet helemaal bevredigend dus wij stellen hem vandaag ook aan Haroon Sheikh, als filosoof gespecialiseerd in vraagstukken rondom de internationale orde.

#3 Verenigd Koninkrijk

Het land met de meeste politieke flaters afgelopen jaar is zonder meer het Verenigd Koninkrijk. Eerst was het Boris Johnson die na de zoveelste uitglijder het veld moest ruimen voor het blunderpremierschap van Liz Truss. Voormalig Verenigd Koninkrijk-correspondent Hieke Jippes las de biografie van Truss. Aan haar vragen we of we Truss haar blunders niet al hadden kunnen zien aankomen.

#4 Rusland

 In die serie kan één persoon natuurlijk niet ontbreken: Vladimir Poetin. Een door corruptie uitgehold leger, gebrek aan communicatie en voorgelogen soldaten: in deze editie van Bureau Blunderland pluizen we minutieus dit soort blunders van de Russen uit. Hoeveel van deze flaters zijn direct terug naar de persoon Poetin te leiden? We vragen het aan voormalig Rusland-correspondent Michel Krielaars.

#5 Italiƫ

 Vandaag aandacht voor Italië. Daar bracht namelijk een blunder de toenmalige regering van Mario Draghi ten val. Het leidde uiteindelijk zelfs tot misschien wel het meest rechtse kabinet in Italië sinds de Tweede Wereldoorlog, onder leiding van Giorgia Meloni. Wat kunnen we van haar verwachten het komend jaar? Lukt het haar om het ego van coalitiegenoten Salvini en Berlusconi in toom te houden, of ligt er een nieuwe crisis op de loer? We vragen het aan oud-correspondent Marc Leijendekker.
 

#6 China

Na drie jaar streng coronabeleid raast het virus alsnog door China. De zorg kan het niet aan en ook crematoria draaien overuren, nu het zero covid-beleid van de een op andere dag is losgelaten. En dat besluit lijkt zonder enig plan te zijn gegaan. China-correspondent Eva Rammeloo over het blunderen van Beijing.

#7 Frankrijk

In de zevende aflevering van Bureau Blunderland zoomen we in op het Frankrijk van het Europese boegbeeld Emmanuel Macron. De Franse president die al blunderend de rol van vredesbemiddelaar de boel in Oekraïne probeert te sussen. Maar niet alleen in het buitenland slaat de Franse president flaters, ook in eigen land pruttelt de onvrede onder de bevolking. Aanhoudende werkeloosheid, een exploderende staatsschuld en een pensioenhervorming die maar niet van de grond komt. Macrons misstappen bespreken we met oud-Frankrijk correspondent Stefan de Vries.

#8 Japan

 Vandaag aandacht voor Japan. Gouden tijden zijn veranderd in een glansloos geel stoplicht. Zo spreken mensen in Japan over de regeerperiode van premier Fumio Kishida. Toen hij in 2021 aan de macht kwam was hij nog zeer geliefd. Maar na de moord van vorig jaar zomer op oud-premier Shinzo Abe, veranderde alles. Vanaf toen kwamen er allerlei details naar buiten over een sekte waar de regering diepe banden mee had. Het zoveelste schandaal van Tokio. Te gast is correspondent Anoma van der Veere.

#9 Libanon

 Vandaag Libanon waar de blunderende elite het voor elkaar heeft gekregen het land nog dieper te laten zakken in het inflatiemoeras. Correspondent Farah Kanaan over de Libanese ziel en hoop.