De Canadese journalist Judi Rever komt na twintig jaar onderzoek met een baanbrekende studie over de genocide van 1994 in Rwanda. Haar bevindingen wijzen erop dat het Rwandese Patriottische Front (RPF), dat alom gezien wordt als het leger van bevrijders, een veel groter aandeel heeft gehad in moordpartijen dan gedacht. In Bureau Buitenland met Filip Reyntjens aandacht voor de vergaande conclusies die Rever doet in haar recent verschenen boek ‘In Praise of Blood’.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Nieuw licht op de Rwandese genocide
Het Turks-Russische verstandshuwelijk
Ankara haalt de laatste tijd de banden aan met Moskou. Turkije wil de handel tussen beide landen stimuleren en in Syrië gedoogt Rusland het Turkse offensief tegen de Koerdische militie YPG. Maar dit bondgenootschap is ongemakkelijk: Turkije is NAVO-lid en de twee landen zijn het oneens wat betreft de toekomst van Assad. Defensiedeskundige Rob de Wijk (HCSS) en journalist Froukje Santing duiden deze opmerkelijke relatie.
Egypte: tussen revolutie en stabiliteit
De presidentsverkiezingen in Egypte zijn net geweest en zoals verwacht blijft president Sisi in het zadel. Maar hoe comfortabel? De spanningen in het land zijn groot en ook de economische situatie is voor de bevolking beroerd. De Vlaamse journalist Annabell Van den Berghe is net terug uit het land en doet verslag.
Ni Hao in Nairobi
In Kenia schieten Chinese taalscholen als paddenstoelen uit de grond. Want Chinees leren, dat vergroot de kansen op een betere baan. Zo hopen veel Kenianen. En dat heeft alles te maken met de groeiende aanwezigheid van China in het Afrikaanse continent. Een reportage van correspondent Eva de Vries.