China verbiedt de vertoning van ‘smakeloze’ hiphopmuziek op de staatstelevisie. Artiesten mogen voortaan alleen nog rappen over de glorie van de Chinese Communistische Partij. Wat betekent dit nieuwe verbod voor de hiphopcultuur in China, die het afgelopen jaar juist in populariteit toenam dankzij het daverende succes van de talentenshow ‘Rap of China’? Te gast Raymond Verhoef, hiphopliefhebber en maker van de documentaire ‘Beijing Rebels’.
VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Verbod op hiphop in China
Scholen inrichten met de Taliban als buren
Afghanistan wordt geplaagd door vele aanslagen op moskeeën, hotels en recent op het kantoor van de hulporganisatie Save the Children in de stad Jalalabad. Daarbij vallen honderden slachtoffers. Maar John Langerak, docent werktuigbouwkunde bij mbo-school Scalda in Terneuzen, is niet bang uitgevallen en gaat dit jaar weer naar Afghanistan. Hij helpt daar met de inrichting van technische scholen. Twee containers vol met door hem ingezamelde machines en materiaal gaan vooruit. Een reportage van Özlem Bulgan.
Geobureau: Afrin
De Turken zetten met hun aanval op de Koerdische militie YPG de zaak verder op scherp in Noordwest Syrië. President Erdogan wil met hulp van vers gerekruteerde Syrische rebellen de Koerdische beweging vernietigen. Hierdoor wordt Amerika gedwongen partij te kiezen tussen hun bondgenoten in de strijd tegen Islamitische Staat en NAVO-bondgenoot Turkije. Ondertussen vragen de Koerden op hun beurt om ondersteuning vanuit Damascus. Over de gevolgen van de Turkse actie spreken we in ons met Koerden-deskundige Michiel Leezenberg (UvA)en Turkije-deskundige Petra de Bruijn (Universiteit van Leiden).
Wit-Russische drones
In 2018 wordt uw pakketje misschien wel bezorgd met een drone en de kans is groot dat die is geproduceerd in Europa's laatste dictatuur Wit-Rusland. Hoofdstad Minsk kent een levendige ‘start-up scene’. IT’ers en programmeurs opereren daar in een grenzeloze wereld zonder data en hoeven zich niets aan te trekken van het regime van president Loekasjenko die al 24 jaar regeert. Correspondent Michiel Driebergen ging naar Minsk en volgde drone-bouwer Vladimir Davidoff in zijn weg naar de top.