Voor president Donald Trump en voor de Democratische oppositie staat er bijzonder veel op het spel bij de midterms op 6 november, de tussentijdse verkiezingen in de VS. Alle zetels in het Huis van Afgevaardigden, een derde van de Senaat en 36 gouverneurschappen komen vrij. Het is de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Trump. De positie van vrouwen is bij de m, hen wordt een doorslaggevende stem toegedicht. Door de ogen van drie vrouwelijke Amerika-deskundigen kijken wij naar deze verkiezingen, met Maartje Somers, NRC-redacteur die de VS volgt, Sara Polak, Amerika-deskundigeverbonden aan de Universiteit Leiden en Carol Rock, Nederlands-Amerikaanse journalist.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Gaan vrouwen de midterms beslissen?
Waarom er een migrantenkaravaan naar de VS trekt
Al weken halen ze het nieuws: de duizenden Midden-Amerikanen die in karavaan richting de VS trekken. Inmiddels zijn twee andere karavanen ook onderweg en stuurt president Donald Trump duizenden militairen naar de grens om ze tegen te houden. Wat drijft deze Hondurezen, Guatemalteken en Salvadoranen hun land uit en waarom zijn het er ineens zoveel? Midden-Amerika kenner Chris van den Borgh is assistent-professor aan het Centrum voor Conflict Studies van de Universiteit Utrecht en schuift aan.
Waarom Amerikaanse sancties tegen Iran niet gaan werken
Als het aan de Verenigde Staten ligt, verkoopt Iran volgende week geen druppel olie meer. De nieuwe handelsbeperkingen tegen wat Washington een 'bandietenregime' noemt, gaan vanaf zondag in. Kan Amerika bedrijven en landen wel verbieden handel met Iran te drijven? India en China, die samen de helft van de Iraanse olie afnemen, gaan de sancties niet volgen. Ook de Europese Unie zoekt naar een manier om ze te omzeilen. Over de geopolitieke spanningen zijn te gast Irandeskundige Peyman Jafari en correspondent Thomas Erdbrink.
Mexico na El Chapo
Kortgeleden was hij nog de grootste drugsboef van Latijns-Amerika, maar die tijden zijn voorbij. Maandag begint in de VS het proces tegen El Chapo Guzman. De kans dat hij ooit vrijkomt, is klein, maar in hoeverre draagt dat bij aan een oplossing van de Mexicaanse drugsproblemen? In de studio is antropoloog en fotograaf Teun Voeten, die al bijna tien jaar onderzoek doet naar de Mexicaanse drugsoorlog.