Het is één van de belangrijkste prioriteiten van het buitenlandbeleid van ons nieuwe kabinet: het bestrijden van de grondoorzaken van migratie, en dan met name van migratie uit landen in Afrika. De Europese Unie pompt met het EU Trust Fund For Africa miljarden euro’s in maatregelen - van grensbewaking tot ontwikkelingsprojecten - om de komst van migranten naar Europa te beperken. Deze week zijn Europese en Afrikaanse regeringsleiders bijeen in Ivoorkust voor een speciale top over deze kwestie. Namens Nederland zijn premier Mark Rutte en buitenlandministers Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag aanwezig. De inzet van Europa: oplossingen vinden om er voor te zorgen dat migranten uit Afrika niet meer illegaal naar Europa reizen. In het West-Afrikaanse land Burkina Faso, waar migranten vandaan komen maar ook doorheen reizen, wordt niet gesproken van een migratiecrisis.Integendeel: daar is migratie een realiteit van alledag en bovendien een ontwikkelingsmodel. Een reportage van Saskia Houttuin en Sarah Haaij.Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door het Postcode Loterij Fonds voor journalisten en het Matchingfonds van De Coöperatie.
VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Burkina Faso: Terug naar Boulgou
Burkina Faso: mode tegen migratie?
Nederland wil “de grondoorzaken van migratie wegnemen”, zo staat te lezen in het nieuwe regeerakkoord.Door te investeren in ontwikkelingshulp help je mensen aan werk. Want wie werk heeft, komt niet in de verleiding om te migreren - zo is de gedachte. In het tweede deel van onze reportage-serie uit Burkina Faso, nemen verslaggevers Saskia Houttuin en Sarah Haaij een kijkje bij een mode-atelier in de hoofdstad Ouagadougou. Dit atelier wordt gefinancierd met EU-geld en is een van de projecten waar mee men migratie hoopt tegen te gaan.
Reportage: George Soros nieuwe zondebok in Europa
De Hongaarse premier Viktor Orbán voert een haatcampagne tegen speculant en filantroop George Soros. Deze Amerikaan, met joodse ouders uit Hongarije, wordt door Orbán verantwoordelijk gehouden voor bijvoorbeeld de instroom van miljoenen vluchtelingen in Europa. Correspondent Tijn Sadée maakte een reportage over de wortels van de haat tegen Soros.
Boliviaans pluche plakken
Eerst lukte het hem de grondwet te wijzigen,waardoor hij zich nog twee keer verkiesbaar kon stellen. Maar het is nog niet genoeg. De Boliviaanse president Evo Morales wil in 2019 weer meedoen aan de verkiezingen, en dat mag hij nu ook. Want het Constitutionele Hof van Bolivia oordeelde gisteren dat de limiet van twee termijnen die de grondwet sinds 2009 voorschrijft, niet geldig is. We spreken met Bolivia-deskundige Soledad Valdivia van de Universiteit Leiden.