Schaarste, inflatie en honger; de Venezolaanse economie is volledig ingestort. De regering van Nicolas Maduro geeft de ondernemers de schuld van alle ellende. Zij zouden een “economische oorlog” voeren om rijk te worden en de revolutie te ondermijnen. Collega Edwin Koopman begaf zich in de economische loopgraven.
VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Venezuela's economische oorlog
Congo: film en werkelijkheid
Deze week vielen opnieuw doden bij rellen tegen de Congolese president Laurent Kabila. Het land wordt al twintig jaar geteisterd door een bloedige burgeroorlog. Toen de Zwitserse theatermaker Milo Rau zich erin verdiepte, werd hij getroffen door het falende rechtssysteem. Daarom lanceerde hij het Congo-Tribunaal: een fictief gerechtshof, maar met échte hoofdrolspelers uit het conflict. We praten erover met Marianne Moor van vredesbeweging Pax, die gisteren uit Congo terugkeerde.
Opstand in Honduras
De oppositie in Honduras slijpt zijn messen voor de beëdiging van president Juan Orlando Hernández komende zaterdag. Eind november werd Hernández herkozen, maar niet zonder grootschalige fraude, althans dat zegt de oppositie. Protesten worden hard neergeslagen door politie en leger in een land waar drugsbendes meer macht hebben dan politici. Precies daarover gaat de film Olancho die morgen wordt vertoond op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. We praten erover met Honduraskenner Marlies Stappers van Impunity Watch.
Smeltende Zuidpool
Wat kunnen we leren van de veranderingen in de ijsmassa op de Zuidpool in het verleden? Een team van internationale onderzoekers bestudeert het smelten van de ijskappen op Antarctica door de jaren heen om de impact op klimaatverandering te duiden. Eén van hen is klimaatonderzoeker Stef Lhermitte van de TU Delft, hij is net terug van de Zuidpool en schuift aan in de warme studio.
In de greep van Bouterse
Voor veel ontevreden Surinamers gaf Bouterse als nieuwe president in 2010 hoop op een betere toekomst. In dat jaar verruilde journalist Pieter van Maele zijn geboorteland België voor Suriname. Maar in de acht jaar dat hij in het land woonde, zag hij Bouterse veranderen van de president waar iedereen in geloofde in een leider die alleen aan de macht is voor zijn eigen geluk. Het land verkeert al een aantal jaar in recessie, steeds meer mensen zijn het beu. Journalist Pieter van Maele, weer terug in België, vertelt over zijn acht jaar correspondentschap in het Suriname van Bouterse.