De verkiezingen van komende zondag in Turkije vormen het voorlopige sluitstuk van het politieke project van president Recep Erdogan. Dan wordt de leider van de AK-partij tot president herkozen in een door hemzelf geïntroduceerd presidentieel systeem, waarbij de president aanzienlijk meer macht heeft. Met Michiel Leezenberg, kenner van de politieke Islam, bespreken we dat project en de carrière van Erdogan, die nu al bijna 20 jaar de Turkse politiek domineert.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Het project Erdogan
De Krim: stukje bij beetje steeds minder Oekraïens
De sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim vier jaar geleden, zijn door de EU net met een jaar verlengd. Maar sancties of niet, de Krim wordt langzaam maar zeker meer onderdeel van Rusland. Dat ontdekte journalist Floris Akkerman die een visum wist te bemachtigen voor dit schiereiland en er twee weken rondreisde. Een verslag.
Terug naar Nigeria
Het Nederlandse kabinet zet met haar migratiebeleid vol in op terugkeer: economische migranten die geen papieren krijgen moeten terug naar het land van herkomst. Ze krijgen geld mee om weer een leven op te kunnen bouwen. Maar lukt dat ook? Verslaggever Sarah Haaij en Afrika-correspondent Saskia Houttuin zochten twee terugkeerders op in Nigeria.
Mexico’s tropische messias
De linkse presidentskandidaat Andrés Manuel López Obrador belooft een complete omwenteling voor Mexico. Hij belooft een einde te maken aan de macht van de oude corrupte politieke partijen. Het presidentschap lijkt ‘AMLO’ niet meer te kunnen ontgaan. Collega Edwin Koopman ging in Mexico op zoek naar het geheim van zijn succes.