Geweld en aanslagen met honderden doden tekenen de campagnes van de Afghaanse parlementsverkiezingen, komende zaterdag. Precies zeventien jaar na de start van operatie Enduring Freedom is de strijd tegen de Taliban nog volop gaande. En daarmee is de oorlog in Afghanistan voor de VS de langste ooit. Toch beweegt er op de achtergrond iets wat lijkt op het begin van een oplossing. Afghanistandeskundige Bette Dam is net terug uit Dubai, waar zij sprak met vertegenwoordigers van de VS en de Taliban.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
De strijd in Afghanistan: een gebed zonder end?
Wind van verandering door Zimbabwe
Het is alweer bijna een jaar geleden dat Robert Mugabe, de man die ruim 37 jaar aan het roer stond van Zimbabwe, werd afgezet. En hoewel nog steeds de ‘big men’ uit dezelfde partij als Mugabe het voor het zeggen hebben, is de wind van verandering voelbaar in de hoofdstad Harare. Vooral ook onder kunstenaars, die met hun werk nieuwe grenzen verkennen. Een reportage van Afrika-correspondent Saskia Houttuin.
Verzet tegen 'Chinees paard van Troje'
Sierra Leone ziet af van de bouw van een nieuw vliegveld omdat het ontevreden is over de voorwaarden die China als geldschieter stelt. Ook Pakistan, Maleisië en Myanmar zijn landen die zich plotseling bedenken als het gaat om Chinese megaprojecten in hun land. China investeert miljarden in wegen, spoorlijnen en vliegvelden in deze landen als onderdeel van het ambitieuze Belt and Road-project, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd. Over de groeiende weerstand tegen Chinese investeringen die nu als paard van Troje worden gezien, is te gast Frank Pieke, directeur van het Mercator Instituut voor China Studies in Berlijn.
Geobureau: heeft kroonprins Mohammed bin Salman zijn hand overspeeld?
In onze geopolitieke rubriek ‘het geobureau’ duiden twee Midden Oosten deskundigen de vele vragen die het krankzinnige verhaal rond de moord op journalist Jamal Khashoggi oproept. Heeft kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië door deze brute daad zijn hand overspeeld? In hoeverre leidt dat tot schade aan het Saoedische koningshuis zelf en tot schade aan de meer dan vriendschappelijke relatie met de Verenigde Staten? Te gast Paul Aarts van de Universiteit van Amsterdam en Majd Khalifeh van de VRT.
Slangenbeten: de verwaarloosde tropische ‘ziekte’
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft onlangs slangenbeten tot verwaarloosde tropische ‘ziekte’ verklaard. Rond de 100.000 mensen per jaar sterven aan slangenbeten, waarvan een derde in Afrika. Op dat continent heerst een groot gebrek aan voldoende en goed werkend antigif. In de Keniaanse plaats Watamu worden slangen gemolken voor antiserum. Correspondent Ilona Eveleens maakte er een reportage.