Afgelopen dinsdag- op woensdagnacht brak een grote brand uit in Grenfell Tower, een sociale woontoren in Londen. Het heeft 30 mensen het leven gekost, maar autoriteiten zeggen dat dit tot 100 kan oplopen. De flat was niet brandveilig gebouwd, ook al was beloofd daar wat aan te doen door de conservatieven, zeggen critici. Studente en oud-collega Fatihya Abdi is bij een protest voor het Ministerie van Volkshuisvesting, en we bellen met stadsgeograaf Joost Beunderman over de schrijnende ongelijkheid in de Britse hoofdstad.
VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Londenaren woest over Grenfell Tower
Soedan: partner in strijd tegen migratie?
Het debat over Europese migratiedeals staat door het geklapte formatieoverleg deze week weer bovenaan de politieke agenda. De meningen lopen duidelijk flink uiteen over wat acceptabele migratie-afspraken zijn en met wie je die kunt maken. Kun je bijvoorbeeld praten met een land als Soedan, op dit moment één van de belangrijkste transitlanden in Afrika? De Soedanese president Bashir wordt gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdrijven tegen de menselijkheid. Daarover een debat tussen Nico Plooijer van Pax Christi en CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.
Bram van Ojik over migratie en de formatie
Een exclusief gesprek met GroenLinks-kamerlid en voormalig migratiedealmaker Bram van Ojik. Als speciaal migratiegezant voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken reisde hij de afgelopen jaren naar Afrika en het Midden-Oosten, waar hij zich bezighield met de aanpak van de zo genaamde migratiecrisis. De Europese Unie wil deals sluiten met landen in Afrika om migranten buiten de deur te houden. Precies het thema waar de kabinetsformatie deze week op stukliep, omdat zijn partij GroenLinks het voorstel over het maken van Europese afspraken met landen in Noord-Afrika afwees.
Flashback: 26 augustus 2014
Vergeten door het Vaderland
Blond met blauwe ogen. Inmiddels hoogbejaard en helemaal grijs, maar het Nederlands nog steeds machtig. In Indonesische steden zoals Jakarta, Denpasar en Surabaya leeft een vergeten groep van 600 ouderen van Nederlandse afkomst.Het gaat om Hollandse kinderen die ten tijde van de dekolonisatie tussen wal en schip zijn geraakt. Ze konden of mochten ten onrechte niet meer naar Nederland. Daardoor hebben ze nu - op hoge leeftijd - geen recht op AOW of pensioen. Een reportage van Wilma van der Maten, over vergeten ouderen: een kwetsbare groep waarvoor Nederland misschien nog de verantwoordelijkheid voor een fatsoenlijke oude dag draagt.