De situatie in het beruchte vluchtelingenopvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos bereikt ‘een kookpunt’, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.De omstandigheden zijn zó slecht, dat zelfs kinderen in het kamp zich van het leven proberen te beroven, waarschuwt Artsen zonder Grenzen. Na de deal tussen de EU en Turkije wagen zich wel minder mensen aan de gevaarlijke reis, maar de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden blijven overvol. Correspondent Thijs Kettenis bracht de dag door in het tentenkamp dat ook wel 'de hel van Lesbos' wordt genoemd.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
In 'de hel van Lesbos' verdwijnt de wil om te leven
Eritreeƫrs grijpen kans op vrede aan
Stap voor stap normaliseren Eritrea en Ethiopië hun betrekkingen, na het vredesakkoord dat deze zomer is gesloten. Zo heropende Ethiopië heel recent de ambassade in de Eritrese hoofdstad. Maar hoe pakt na twintig jaar conflict de nieuwe vrede uit voor de lokale bevolking? Mirjam van Reisen van de Universiteit van Tilburg bezocht de grens tussen Eritrea en Ethiopië, die jarenlang militair gebied was.
China wil een heuse babyboom
Als het aan de Chinese regering ligt, gaan Chinezen snel meer kinderen verwekken. Aan de beruchte eenkindpolitiek kwam een paar jaar geleden al een einde, ouders mochten ineens twee kinderen krijgen. Maar het ziet er nu naar uit dat de overheid, vanuit economische overwegingen, de geboortebeperking helemaal los wil laten. Daarnaast zijn er ook plannen om gezinsuitbreiding te stimuleren door financiële prikkels, zoals bijvoorbeeld subsidies. Zitten Chinese ouders zelf wel op méér kinderen te wachten? Een reportage van onze correspondent Eefje Rammeloo.
Trump is een god
De Indiase Bussa Krishna wil een tempel maken voor de Amerikaanse president. Hij aanbidt Donald Trump al drie jaar als een god. Collega Cindy Huijgen belt met hem en vraagt hem hoe ver hij is met zijn tempel.