In India strijden radicale bewegingen voor het vormen van één Hindoestaat: een staat afgeschermd van westerse verleidingen, zoals Fastfoodketens of Valentijnsdag, én zonder invloeden van andere religies. Deze bewegingen krijgen meer ruimte sinds premier Narendra Modi aan de macht is.

Nicolaas Veul reisde voor het VPRO-programma de Westerlingen  af naar India en duikt in het leven van leden van de RSS, een hindoe-nationalistische beweging. “Door westerse invloeden verdwijnen onze tradities,” vertelt Ritesh, een RSS-lid. Als voorbeeld noemt hij de acceptatie van vrouwenrechten of die van homoseksuelen. En dat terwijl hij zelf wel eens bij de McDonald’s eet. Hij schrikt dan ook wanneer Veul hem vertelt dat juist deze keten veel koeien slacht. “Dat wist ik niet… maar ik ga hierover iedereen inlichten!”

“Ik ben zelf ook niet zo trots op sommige westerse idealen, zoals korte rokjes en fastfoodketens, maar een conservatieve hindoestaat met nauwelijks vrouwenrechten en geen plek voor homo’s, dat voelt voor mij echt benauwend”, vertelt Veul. De RSS komt enger op hem over dan verwacht. Zijn gids Serohi vertelt wat hijzelf echt eng vindt: “Dat voor andersdenkenden het leven steeds verstikkender wordt. Wanneer een leraar twee keer moet nadenken voordat hij of zij iets in de klas zegt, geeft dat wel aan hoe erg het is.” 

De RSS is berucht om het gebruik van geweld. Veul licht toe dat er in India ook zogeheten “koeienbeschermers” zijn, die op zoek gaan naar mensen die koeien verhandelen en hen in elkaar slaan. Daar vallen ook regelmatig doden bij. Correspondent Aletta André maakte hierover voor Bureau Buitenland een radioreportage (link?).

Koeienbeschermingslegers

“Op video is vastgelegd hoe een man naast een auto ligt en met een stok wordt geslagen, dit is een slager, een slager van rundvlees”, zo begint de reportage van André. Ze gaat hierover in gesprek met Ved Nagar, hindoe-nationalist en leider van de door hemzelf opgerichte militie ter bescherming van de koe. “Als hindoe zien we de koe als onze moeder.”, vertelt Nagar. “Moet jij je eens voorstellen hoe het is om je moeder naar het slachthuis vervoerd te zien worden, wat doe je dan?” 

“Koeslachting is illegaal in de meeste delen van India, en volgens Nagar staan er duizenden jonge vrijwilligers tot zijn beschikking om ervoor te zorgen dat de wet wordt nageleefd”, vertelt correspondent André. Volgens Human Rights Watch  zijn de afgelopen twee jaar op zijn minst al tien moslims omgekomen in India. André vraagt Nagar wat hij van dat geweld vindt: “De wet is één ding, maar als iemand je moeder wat aandoet dan neem je het recht toch in eigen handen.”

 

Op vrijdag 12 mei schuift Nicolaas Veul aan bij Bureau Buitenland op NPO Radio1 om te vertellen over zijn ervaringen in India. En op maandag 15 mei is in Bureau Buitenland ook de reportage te horen van Aletta André over de koeienbeschermingslegers. 

meer van Bureau Buitenland