Twintig jaar na de bloedige oorlog in Bosnië zijn de vele landmijnen nog niet geruimd. Politiek had het geen prioriteit, en ook de corruptie hielp niet …Nu kan men overnieuw beginnen met ruimen, want door de enorme overstromingen in mei van dit jaar blijken er mijnen te zijn los gespoeld uit de grond. En het eerste dodelijke slachtoffer is daardoor al gevallen. Lang na de oorlog. In Bureau Buitenland een reportage van correspondent Mitra Nazar, die naar de oever van de rivier de Sava ging, waar de landmijnen op zwerftocht zijn gegaan.
Van lange reportage tot korte nieuwsflashes: Bureau Buitenland neemt ons iedere week mee de wereld in. In de rubriek The Best of: Bureau Buitenland maken we een wekelijks een selectie van de drie meest noemenswaardige fragmenten die de lucht in gingen.
losgespoelde landmijnen
slaat de vonk over naar Turkije?
Er zijn rellen, branden en gevechten waarbij doden vallen in vele Turkse steden. Tussen de politie en Turkse Koerden, die boos zijn dat de Turkse overheid hun Syrische broeders laat barsten. De noodtoestand, sinds 2002 opgegeven, is weer ingevoerd. Maar wie is er verantwoordelijk voor de dodelijke slachtoffers? Volgens Turkije analist Ali Yazgili is dat niet alleen de Turkse politie.
Buitenlandjournalist als held?
Moet een buitenlandjournalist wel een held willen zijn? En welke rol spelen buitenlandcorrespondenten in de berichtgeving over de Syrische oorlog? Morgenavond houdt journalist en schrijver Minka Nijhuis in De Nieuwe Liefde in Amsterdam over dit thema de Joost Divendal-lezing, ter ere van deze in 2010 overleden journalist. Minka Nijhuis is net terug uit het Turks Syrische grensgebied. Een pleidooi van haar voor slow journalism.