Eén van de meest ingrijpende internationale ontwikkelingen was de omwenteling in Oekraïne. Eind januari wierpen demonstranten barricades op in Kiev en eisten dat president Janoekovitsj aansluiting zou zoeken bij de Europese Unie. Correspondent Michiel Driebergen was daar bij.
Op oudejaarsavond blikt Bureau Buitenland terug op een bewogen jaar: dat doen we met een selectie van reportages uit bijzondere hoeken van de wereld.
oorlog in Oekraïne
De demonstraties vormden het begin van een stormachtige ontwikkelingen; het vertrek van president Janoekovitsj, de Russische inname van de Krim, de verkiezing van een pro-Europese president Poroshenko en de pro-Russische opstand in Oost-Oekraïne. Wat begon met hoop eindigde in een bloedig conflict dat volgens de Verenigde Naties heeft geleid tot een miljoen ontheemden.
Vorige maand keerde Michiel Driebergen terug naar Charkov, de tweede stad van Oekraine die bedolven wordt met vluchtelingen.
de koningin van Lebak
We maken een sprong naar het oosten, namelijk naar Lebak in Indonesië, het regentschap dat centraal stond in het boek Max Havelaar van Multatuli.
Correspondent Wilma van der Maten bezocht het gebied met de vraag wat er, anderhalve eeuw na Max Havelaar, voor de bewoners is veranderd.
verdeeld Egypte
Onrustig was het dit jaar ook in Egypte, waar generaal Abdul Fatah al-Sisi in mei via omstreden verkiezingen president werd. In de maanden ervoor wees alles er al op dat hij zich kandidaat zou gaan stellen. Sisi had de macht gegrepen, de vorige president Mohammed Morsi opgepakt en diens organisatie, de Moslimbroederschap verboden.
In die periode bezocht verslaggever Rik Delhaas Egypte, en peilde daar samen met Ruth Vandewalle de stemming.
Exposed in Oeganda
In Oeganda werd deze zomer een omstreden anti-homowet van tafel geveegd. Maar niet voor lang, want al snel lag er een nieuw wetsvoorstel klaar die het promoten van ‘onnatuurlijke relaties’ verbiedt.
Saskia Houttuin reisde naar de hoofdstad Kampala en maakte een portret van Rachael, een bekende DJ die samen met haar vriendin dagelijks de homofobie trotseren.
25 jaar na de val
In Europa werd dit jaar herdacht dat 25 jaar geleden de Berlijnse Muur viel. Correspondent Tijn Sadée bekeek met vier europarlementariërs uit het voormalige Oostblok wat er is gebeurd met de hoop van toen.
verkiezingen in Brazilië
In Brazilië streden dit jaar twee vrouwen streden om de macht: de zittende president Dilma Roussef en haar uitdager Marina Silva.
Correspondent Katy Sherriff reisde naar de noordoostelijke deelstaat Pernambuco, een bolwerk van Roussef’s Arbeiderspartij, waar veel mensen toch aan het twijfelen waren geslagen.