In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 31 oktober

De boekentips van Wilfried & Ruth:

  • Ruth opende de uitzending met de winnaar van de 'Libris Geschiedenis Prijs' 2021: Erasmus, dwarsdenker van Sandra Langereis. Een indrukwekkende biografie die, ondanks dat er al vele biografiën over Erasmus bestonden, een nieuw en waardevol licht schijnt op de schrijver en humanist. 
     
  • Wilfried nam twee fotoboeken mee naar het kastje. Het eerste is Het wonderbaarlijke en vreemde leven van Chas Gerretsen en draait om de 78-jarige fotograaf en cineast. Het boek staat vol met zijn, vaak zeer beroemd-geworden, foto's en verhalen over zijn leven. En gemaakt door Chas Gerretsen zelf!
     
  • De Vlaamse fotograaf Diego Franssens maakte een echt heel bijzonder eerbetoon aan zijn vader: Herman. Via de camera leerde Franssens over het kleine en toch grootse leven van zijn vader nadat zijn moeder overleden was. 
     
  • Enigszins onaagenaam om te lezen maar ook zeer interessant: De huisvriend van Heleen Debruyne. De hoofdpersoon zoekt naar antwoorden op vragen als 'waarom zou je je kind niet willen achterlaten bij de huisvriend Albert?' en ontdekt allerlei familiegeheimen. 

In de uitzending:
Te gast in de uitzending was Dick Wittenberg (1953), schrijver en journalist. Hij schrijft onder andere voor De Correspondent en NRC Handelsblad. We spraken hem over zijn nieuwe boek Wat doen we met de spullen? Wittenberg komt in aanraking met de nabestaanden van de pas overleden Brabantse Jo van Overdijk. Hij mag de familie volgen tijdens het afhandelen van de nalatenschap en vooral: de verdeling van de spullen. Inventariseren, opruimen, herbeleven en verdelen. Op die manier ontstaat er een aangrijpend beeld van een familie, maar tegelijkertijd ook van Nederland in de afgelopen eeuw.

Met Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda (1989) bespraken we haar debuutroman Aleksandra. Hierin vertelt zij een uitzonderlijke familiegeschiedenis, waarin haar grootmoeder als jonge vrouw vanuit Oekraïne wordt gedeporteerd en in de Duitse oorlogsindustrie aan het werk wordt gezet. We reizen met kleindochter Weeda en haar verbeelding mee naar Oekraïne, waar de wortels van haar familie liggen. Op zoek naar sporen van haar neef, die in een recent conflict in het Oosten van het land is vermoord.

Ronald Snijders scheef afgelopen week voorlopig de laatste tekst over een alledaags voorwerp in de geest van K. Schippers. Deze week nam auteur en beeldend kunstenaar Saskia de Coster (1976) plaats in het vernieuwde schrijfhok. Daar staat nu een rad met geadresseerden. De Coster mocht een brief schrijven aan 'het licht'. Haar bijdrage is hier te vinden. 

In de reportage zagen we striptekenaar en illustrator Thé Tjong-Khing thuis en in zijn atelier. De 88-jarige haalt nog elke dag evenveel plezier uit het tekenen en maakte speciaal voor ons een tekening geïnspireerd op het verhaal Brommer op zee van J.M.A. Biesheuvel. Bekijk de reportage hieronder.

schrijf je in voor de boekenclub

De Brommer op zee-boekenclub leest in de maand oktober samen met Niña Weijers haar boek De consequenties. Gratis meelezen mét extra notities van Niña Weijers kan via de Brommer op zee-app. Deze is te downloaden in alle app- of playstores. Ook kan je je aanmelden via de nieuwsbrief en ontvang je alle leesopdrachten direct in je inbox!