De boekentips van Wilfried & Ruth:
-
Aarduitwrijvingen van Charlotte van den Broeck. Een verblijf in Death Valley, een woestijndal in de Amerikaanse staat Californië, vormde de aanleiding voor deze bundel vol feministische natuurgedichten over de veranderende landschappen en de wisselende lichamen die zich erin voortbewegen. Een bundel over erotiek, bloei, geweld en kwetsuur.
-
Karel Appel (1921-2006) was één van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars uit de twintigste eeuw. Fotograaf Nico Koster legde 30 jaar lang het kleurrijke leven van Appel vast. Beider werk wordt geëerd in het indrukwekkende boek Karel Appel – Een leven in foto’s van Nico Koster waarin Willemijn Stokvis de foto’s van tekst voorzag.
-
Kruispunt, de nieuwe roman van Jonathan Franzen vormt het eerste deel van zijn aangekondigde en langverwachte trilogie. Franzen schetst onvergetelijke personages uit het moderne Amerika, van de generatie die aan de wieg stond van onze hedendaagse dilemma’s.
In de uitzending van deze week:
Schrijver en historicus Annejet van der Zijl (1962) was te gast om te vertellen over haar nieuwe boek Fortuna’s kinderen. Vorig jaar schreef Annejet het Boekenweekgeschenk Leon en Juliette, over de liefde tussen de tot slaaf gemaakte vrouw Juliette en de Nederlandse zakenman Leon Herckenrath, begin 19e eeuw in de Verenigde Staten. In Fortuna’s kinderen gaat zij door op dit verhaal en voegt het levensverhaal van Leon en Juliette’s oudste dochter en haar man toe, die samen tijdens de Goldrush in Californië terecht kwamen.
Ook de Gouden Griffel-winnaar Pieter Koolwijk (1974) schoof aan bij Wilfried en Ruth. Zijn kinderboek Gozert werd deze week bekroond. Het vertelt het verhaal van druktemaker Ties en zijn verzonnen vriendje Gozert. Als zijn ouders niet meer weten wat ze met de chaos aanmoeten, moet Ties naar Huize Hoopvol. Daar moet Gozert verdwijnen met behulp van therapie en medicijnen.
Deze week was te gast in het schrijfhok: Paulien Cornelisse (1976). Dit jaar verscheen haar prachtig vormgegeven boek Japan in honderd kleine stukjes: een persoonlijke Japanverzameling met opmerkelijke feitjes over het land en vondsten die ze deed tijdens haar reizen, onder meer voor haar VPRO-serie Tokidoki. In de uitzending schreef ze spontaan over een kleerhanger, oftewel knaapje, of zoals Paulien het vroeger noemde: een basso. Bekijk haar bijdrage hier.
In de boekenclub van Brommer op zee was Niña Weijers (1987) te gast. Deze maand lezen we haar debuutroman De consequenties met de boekenclub van Brommer op zee. Een verhaal over de jonge kunstenares Minnie Panis die haar eigen leven als speelveld gebruikt voor de kunst. Lees gratis het boek met de leesopdrachten en notities van Niña een maand lang via onze app. In de app gaan we met elkaar én Niña in gesprek. Meer informatie vind je hier.
Voor de reportage gingen we op bezoek bij het Damesleesmuseum. Deze particuliere bibliotheek werd opgericht in 1894 omdat vrouwen in die tijd geen toegang hadden tot openbare bibliotheken. Nu, in 2021, is de bibliotheek er voor leden die van alle leeftijden en zowel man als vrouw mogen zijn. Bekijk de video hieronder!