De boekentips van Wilfried & Ruth:
-
Bijna een vader van Alejandro Zambra neemt je mee naar Chili. Het boek begint met het seksueel ontwaken van hoofdpersoon Gonzalo onder een poncho. Als Gonzalo ouder is (stief)vaderschap. Terwijl de thematiek zwaar kan zijn, slaat Zambra een mooie lichte toon aan.
-
Voor wie zin heeft om een maand lang niet te praten, kan volgens Wilfried best een maand lang in China verblijven. Hoe? Door De Droom van de Rode Kamer van Cao Xueqin te lezen. Aan dit vierluik uit 1791 is twaalf jaar lang vertaald door Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen. Een literaire sensatie.
-
Ook tipte Ruth Mijn lievelingen van Clarice Lispector. Lispector was een intrigerende vrouw en schreef een bijzonder, stilistisch oevre. Of eigenlijk is "buitenissig" de juiste term van de uitgever volgens Ruth. Dit boek vol brieven maakt dat je Lispector toch een beetje beter kan leren kennen.
In de uitzending:
Te gast was schrijver, literatuurcriticus, essayist en muzikant Auke Hulst (1975). Hij schreef zijn meest gedurfde roman De Mitsukoshi Troostbaby Company. Een persoonlijk boek, waarin de hoofdpersoon Auke van der Hulst in het jaar 2032 kampt met de verwerking van een afgebroken zwangerschap. Dat doet hij middels Scottie, een levensecht robotkind uit Japan dat hem troost moet bieden.
Ook was fotograaf Robin de Puy (1986) te gast. In haar nieuwe fotoboek Down by the Water opent ze haar ogen in eigen dorp Wormer. Als geen ander weet De Puy bijzondere mensen uit de massa te pikken en te portretteren. Van een 11-jarige sjamaan tot de vier broertjes van om de hoek en Serra met haar reuzenslak.
In het schrijfhok nam schrijver en columnist Heleen van Royen (1965) plaats. Al meer dan twintig jaar schrijft ze met rauwe oprechtheid over lust, liefde en haar persoonlijke leven. Vorig jaar verscheen haar jubileumbundel Moeder, dochter, minnares. Van Royen schreef een brief aan 'de directeur'. Lees haar bijdrage hier.
Manon Uphoff (1962) introduceerde in de boekenclub haar boek Vallen is als vliegen. Het boek is een aangrijpende getuigenis van een ingewikkeld en gruwzaam verleden dat ook momenten van grote schoonheid en kracht kent. In december is het boek gratis te lezen via de Brommer op zee-app, daar gaan we ook met elkaar en Uphoff in gesprek. Lees hier meer.
In de Schreierstoren te Amsterdam zit het bijna drie eeuwen oude nautische antiquariaat L.J. Harri. Je kon daar al die jaren terecht voor actuele zee- en binnenvaart kaarten, navigatie-apparatuur en maritieme boeken. Nu, per 1 januari, gaat L.J. Harri verhuizen. Naar Rotterdam. Teus van Sintmaartensdijk ging op bezoek. Bekijk zijn reportage hieronder.