Van Suske en Wiske en Winnie de Poeh, tot Dostojevski en Bijbelse verhalen. Tijdens de Boekenweek vertelden gasten van ‘Brommer op zee’ welke boeken hen in vuur en vlam zette. Bij welk verhaal ontbrandde de liefde voor literatuur? Ook kregen we meer dan 100 (!) inzendingen van jullie eerste boekenliefdes, met favorieten als ‘Alleen op de wereld’, ‘Gebroeders Leeuwenhart’ en ‘Kruistocht in spijkerbroek’.

De eerste boekenliefde van…

Kees van Kooten

  • Bob Evers-serie van Willy van der Heide (pseudoniem van Willem van den Hout)

“In 1941 was er niet zo heel veel te lezen, maar in 1947 verscheen er de serie: de Bob Evers-serie. Dat was een avonturenserie van Willy van der Heide (pseudoniem van Willem van den Hout). Dat waren drie jongens die allemaal spannende avonturen beleefde, die je later zelf ook allemaal zou gaan beleven. Dat is er helaas niet van gekomen. Dat waren hele mooie boeken voor die tijd. Mooi gebonden, mooie letter, mooi dik papier. Zoiets was een groot cadeau, hoor, van oma’s en opa’s. Die hadden nog niet eens AOW. In mijn exemplaar staat voorin het boek: Voor mijn kleinzoon op zijn 14e verjaardag. Van oma.”

 

"Zoiets was een groot cadeau, hoor, van oma’s en opa’s. Die hadden nog niet eens AOW."

Kees van Kooten

 

Gerbrand Bakker

  • Winnie de Poeh van A.A. Milne
  • Wind in the Willows van Kenneth Grahame

“Dat zou best eens Winnie de Poeh geweest kunnen zijn. Niet de vertaalde, maar de originele Engelse. Ik las het heel laat, toen ik een jaar of 20 was. Of Wind in the Willows van Kenneth Grahame, ook een kinderboek. Maar net als Winnie de Poeh zijn dat eigenlijk boeken voor iedereen. Zoals wij nu Toon Tellegen hebben, dat kan ook iedereen lezen. Ik denk dat het in de ontroering zat. Hoewel ik pas laat ben begonnen met schrijven, was er toen al iets waarvan ik dacht: dat zou ik zelf ook wel eens willen maken. Zoiets. Iets eigens, maar toch ook ontroerend. Ik hou wel van ontroerende boeken, als ze maar niet sentimenteel zijn.”

 

"Ik hou wel van ontroerende boeken, als ze maar niet sentimenteel zijn."

Gerbrand Bakker

 

ingezonden

“Magisch! Ik werd het verhaal ingezogen.”

Riek over De kinderen van de grote fjeld door Laura Fitinghof.

“Ik las het pas toen ik 26 jaar was. Het opende voor mij een wereld die zo ongelofelijk interessant is, waar ik eigenlijk ook naar terug zou willen. Vanuit dat boek kun je ongeveer de hele westerse literatuur ontdekken.”

Bas over De wereld van gisteren van Stefan Zweig

 

“Onvergetelijk! Snapte de helft niet, maar was zeer onder de indruk. Voelde kennelijk de zwaarte van het verhaal, de dreiging, maar zeker ook de grote liefde tussen de twee hoofdpersonen goed aan.”

Marijke over Jane Eyre van Charlotte Brontë

 

Tom Lanoye

  • Strips van Suske en Wiske en Kuifje
  • Oostakkerse gedichten van Hugo Claus

“Ik ben Belgisch, dus mijn eerste grote boekenliefde waren de strips. Suske en Wiske, Kuifje, en zo verder. Maar het vuur in de literatuur en dat van de poëzie is pas echt bij mij ontbrand toen ik de Oostakkerse gedichten las van Hugo Claus. Op 16-jarige leeftijd. Waar ik de kracht van poëzie, de pracht van moderne poëzie en de superbe glans van Hugo Claus als specifieke dichter, die drie dingen tegelijk ontdekt heb. Dat is een oude liefde. Ik vind Hugo Claus het allerbelangrijkste literaire fenomeen ooit in onze letteren. Zo lang als de Nederlandse taal bestaat, zullen gedichten van Hugo Claus gelezen en gesmaakt worden. Daar ben ik van overtuigd.”

 

"Dat is een oude liefde. Ik vind Hugo Claus het allerbelangrijkste literaire fenomeen ooit in onze letteren."

Tom Lanoye

 

Rebekka de Wit

  • Bijbels prentenboek met de verhalen van dochtertje van Jaïrus en de barmhartige Samaritaan.

“Wat waren de eerste verhalen die echt indruk op mij maakte? Ik had een soort prentenboek. Ik ben de dochter van een dominee en mijn vader had een soort Bijbels prentenboek voor mij gekocht. De eerste verhalen die ik mij herinner waren dochtertje van Jaïrus en de barmhartige Samaritaan. Ik zie echt nog die plaatjes voor me, daar was ik heel erg van onder de indruk, van die verhalen. Ik dacht niet dat ik daarop uit zou komen. Ik dacht eerst Annie M.G. Schmidt, maar dat kwam veel later pas.”

 

"Ik ben de dochter van een dominee en mijn vader had een soort Bijbels prentenboek voor mij gekocht."

Rebekka de Wit

 

ingezonden

“Ik houd het vaak niet droog bij het lezen!”

Louise over De gulle boom (kinderboek van Shel Silverstein, vertaald door Arthur Japin)

 

“De onvoorstelbare saaiheid van het leven in schitterende zinnen. Zelfs op mijn leeftijd toen (23) werd ik er door gegrepen. Dat de schrijver zo mooi kon samenvatten wat eigenlijk helemaal niet mooi is.”

Ko over De avonden van Gerard Reve

“Vond het prachtig maar ook een beetje eng en raadselachtig.”

Joyce over Don Quichot van Miguel de Cervantes

 

 

Sholeh Rezazadeh

  • Witte nachten van Dostojevski

“Mijn eerste boekenliefde was Witte nachten van Dostojevski. Het was bijna het allereerste literaire boek dat ik in mijn eentje las, los van kinderboeken. Toen was ik best jong, maar toch voelde ik iets: iets heel simpels, maar tegelijkertijd heel diep. Iets heel moois, maar niet ingewikkeld mooi. Het bleef de hele tijd in mij hangen. Ik kan het steeds opnieuw lezen en nog geniet ik er van.”

 

"Iets heel simpels, maar tegelijkertijd heel diep. Iets heel moois, maar niet ingewikkeld mooi."

Sholeh Rezazadeh

 

Maud Vanhauwaert

  • De wereld van Sofie van Jostein Gaarder

“Ik herinner mij dat ik De wereld van Sofie las toen ik 14 was. Het was tijdens een hete zomer, zo één waarin je alle kleren wilde uittrekken. Door het lezen van dat boek ging er zó’n wereld voor mij open. Het gaat over een 14-jarig meisje, Sofie, die een paar vreemde vragen krijgt, erop uittrekt en in contact komt met een filosofieleraar. Die verhaallijn wordt onderbroken door stukjes filosofie. Maar heel eenvoudig uitgelegd. Dat was de eerste keer dat ik als kind in aanraking kwam met filosofie überhaupt. Ik voel nog hoe alle deuren in mijn geest open gingen, ook alle ramen. Misschien had die hete zomer er ook iets mee te maken. Maar ik voelde de verbindingen in mijn hersenen, die kleine bruggetjes waarover ik nooit was gewandeld, die zich plots allemaal toonden.”

 

 

 

"Ik voelde de verbindingen in mijn hersenen, die kleine bruggetjes waarover ik nooit was gewandeld, die zich plots allemaal toonden."

Maud Vanhauwaert

 

dit zijn jullie eerste boekenliefdes

Bas de Groen
De wereld van gisteren - Stefan Zweig
“Ik las het pas toen ik 26 jaar was. Het opende voor mij een wereld die zo ongelofelijk interessant is, waar ik eigenlijk ook naar terug zou willen. Vanuit dat boek kun je ongeveer de hele westerse literatuur ontdekken.”

@jillnaaijen
De kleine kapitein - Paul Biegel

@robtiggelman
Kees van Kooten

@BGMproflint
Moby Dick - Herman Melville

@an.iek
Julia’s reis - Finn Zetterholm

@kinderboekentips
Harry Potter - J.K. Rowling

@​​_cindyschipper
Bolke de Beer - A.D. Hildebrand
“De allereerste is denk ik Bolke de Beer. Die beleefde hele avonturen in het bos met zijn vrienden, Dorus Das, de vos enzovoort. Die spannende avonturen, alle vriendjes in het bos.”

@kegelsloco
Het kan niet altijd kaviaar zijn - Joh. M. Simmel
“Ik herinner me 1 titel die ik geweldig vond van voor mijn 20ste - Het kan niet altijd kaviaar zijn van Joh. M. Simmel.”

@miermanssjen
De kinderen die in een schuur woonden - Eleanor Graham. Ned.vertaling 1963.

@gedichtjesdag
De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

Charlotte Dumas
Beer en Jager - Doeschka Meijsing

Désirée van Kalsbeek
“Eigenlijk een boekje toen ik net kon lezen. We waren op bezoek bij mijn opa en oma en ik mocht een boekje uitkiezen in de boekwinkel in Bussum waar mijn tante woonde. Buiten was het al donker en het sneeuwde. Het werd een boekje over een kabouter.”

@SchijverO
Het praathoedje - Marion van Dalen
“'Het praathoedje' van Marion van Dalen over een meisje dat via haar hoed met dieren kon praten en ze hielp. Misschien was dat wel het zaadje waardoor ik zelf in het fantastische genre ben gaan schrijven.”

@ausdauermuziektheater
Madelief - Guus Kuijer 
De kinderen van Bolderburen - Astrid Lindgren 

Marjolein Smeenk
Alles van De Vijf - Enid Blyton.

Rick Di Lorenzo
Bob evers, Suske en Wiske, Kuifje
“Trammelant op Trinidad was het eerste deeltje dat ik ooit kreeg. Van mijn ouders voor een verjaardag. En strips...ja. Suske en Wiske....De Gouden Locomotief en de Texasrakkers en de Duistere Diamant. Kuifje en de Zonnetempel. Magistraal boek.”

Michiel Wiltvank
De kleine blonde dood - Boudewijn Büch

Ellen Weistra
Jan Peter's geschenk - W.G. van de Hulst
De boekjes die ik kreeg met Kerst van de Doopsgezinde Zondagsschool. En een boekje over Mirjam, die haar broertje ziet gevonden worden door de prinses, terwijl hij in een met pek lekvrij gemaakt mandje in de rivier ligt. Overigens heb ik die boekjes op m'n 70ste nog steeds.

@isisjuuh
De Vreemdeling - Albert Camus

@annemiehanssen
De Vijf boekenserie - Enid Blyton 

@annemiehanssen
Toen moeder ziek was - To Hölscher
“Van mijn oma gekregen, het viel al bijna uit elkaar.”

@jokerijneveen
Jaap Holm en zijn vriend - W.G. Hulst. 
“Heel zielig, maar het goede overwint.”

@e.braakman
De brief voor de koning - Tonke Dragt

@ontwerpjewijnetiket.nl
Peters avontuur in het bosbessenbos - Elsa Beskow.
“Alleen al die prachtige prenten”

@tielevandiepen
Waterschapsheuvel - Richard Adams
“Rijke natuurbeschrijvingen en retespannend!”

@miek2004
Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman

@louisereijrink
De gulle boom - Shel Silverstein (vertaald door Arthur Japin)
“Ik houd het vaak niet droog bij het lezen!”

@nee_he
In het hol van de tamme leeuw - Olaf J. de Landell

@hepping
La bruja - Helen Griffiths

@heleen57188909
Voetstapjes in de sneeuw - W.G. van de Hulst 

Mimpiku Cantik
Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
“Het eerst aantrekkelijke boek in Nederlands! I came to Nederland a few years ago, I studied Dutch language at school and tried to read some books from the library, fm so many books that I read, I felt in love to the story of this book, so touched and easy to understand as ‘nieuwe komer’.”

Manon Meyer
Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman
“Meester Hoogendoorn in de 4e klas van de basisschool was begonnen met het voorlezen van dit boek toen de zomervakantie begon. Ik wilde zó graag weten hoe het verder ging dat mijn oma het boek voor mij kocht.”

Marijke van der Scheer
Jane Eyre - Charlotte Brontë
“Toen ik twaalf was. Onvergetelijk! Snapte de helft niet, maar was zeer onder de indruk. Voelde kennelijk de zwaarte van het verhaal, de dreiging, maar zeker ook de grote liefde tussen de twee hoofdpersonen goed aan.”

Sandra Stappers
Verzamelde sprookjes van Grimm - Grimm

Hennie Visscher
Clubhuis de Crokus - Freddy Hagers

Joyce F. Wijmenga
Don Quichot - Miguel de Cervantes
“Vond het prachtig maar ook een beetje eng en raadselachtig.”

Jessie Houwer
Alleen op de wereld - Hector Malot
“Ik was 11 jaar en mijn broertje was net overleden. Sindsdien niet meer gestopt met lezen. Later werd Oorlog en Vrede mijn favoriete boek.”

Floor van Bercum
Gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

Riek Snel-Ongena
De kinderen van de grote fjeld - Laura Fitinghof.
“Magisch! Ik werd het verhaal ingezogen.”

Germaine Plieger
De zevensprong - Tonke Dragt
“Voorgelezen door de meester op de lagere school. Iedereen zat ademloos te luisteren.”

Wiebe Pietersma
Alleen op de wereld - Hector Malot

Maria Kranendonk
O, die wilde Toos - W.G. van de Hulst 
“Keer op keer werd het me voorgelezen.”

Hetty Faber
Engelientje en de waterjuffer
“Ik was 8. Ik ken het bijna uit mijn hoofd.”

Linda Newstead
Bolleke de Beer
“Ik was een jaar of vijf. We waren op vakantie in Engeland en hadden boeken uit de bibliotheek mee. Ik zat met een boek ‘Bolleke de Beer’ en realiseerde me dat ik kon lezen! Ik lees alles wat me voor de hand komt. Ik lees heel graag Nederlandse literatuur. Ik vind onze taal prachtig. Ik houd van Literatuur van over de hele wereld. Ik ben nooit zonder boek.”

Caroline Van 't Veer
De boeken van Pim, Frits en Ida - Godfried Bomans
“Op de lagere school.”

Henry Pennings
Bram Vingerling en het geheim van het oude zakhorloge - Leonard Roggeveen.

Corneel Muus
De Gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

Olga Scheffer
Turks Fruit - Jan Wolkers.

Desiree Schillings
100 jaar eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez

Miek Soethout
Stam van de holenbeer

Afke Hennus
Noem mij maar flop - Corrie Hafkamp

Erna Vriesman
Het wereldje van Beer Lighthart - Jaap ter Haar. 

André Posthuma
Apostelkind - Renske Doorensplee

Heleen Mandersloot
Aafkes tiental

Marinus Klaasse
Peerke en zijn kamaraden.

Eric-Jan Hoogendijk
"Pieter Marits"
met blauw linnen kaft Een boek dat je je kinderen nu eigenlijk niet meer durft te geven zonder nadere duiding.
"Lotgevallen van een Transvaalschen boerenjongen
Belevenissen van Pieter Marits tijdens de strijd in Zuid-Afrika (omstreeks 1878), waar Engelsen, Boeren en Zoeloes elkaar hun rechten op het bezit van Oranje Vrijstaat en Transvaal betwisten. Geschreven in een tijd (1899) toen men nog zeer discriminerend dacht over negers.”

Iris Klok-Jongsma
Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman
“Als kind mijn eerste favoriete boek.”

Nuwar Misconi
De goede aarde - Pearl S. Buck
“Een van de eerste boeken die ik had gelezen toen ik tien of elf was.”

Kitty van der Heul
Het Sleutelkruid - Paul Biegel.

Emjee Diender
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Engelse versie) - J.K. Rowling
“Tot daarvoor pesthekel aan lezen met dank aan de middelbare school.”

Anneke Gesink
Boekjes "Rosemarijn" - W.G. van de Hulst.
“Veel gelezen, vaak hele dikke pillen, eigenlijk gestopt toen de kinderen begonnen te lopen. 's Avonds ook geen tijd.”

Ans Schilders
Arendsoog, Pim Pandoer, de Vijf
“Ik las alles wat ik maar kon verkrijgen. Op den duur waren de meisjesboeken op en las ik jongensboeken: Arendsoog, Pim Pandoer, de Vijf. Ik verslond ze, maar achteraf gezien ging het mij om het verhaal, niet om de woorden. Daar had ik geen oog voor. Ook op de middelbare school werd het mij niet aangeboden. Poëzie al helemaal niet. Het kost mij nog steeds moeite om een literair boek te lezen, alhoewel ik zeer kan genieten van de schoonheid van het woord.”

Carla Ruiter-Oude Elferink
Het dagboek van Anne Frank - Anne Frank

Marie Korteling
Diverse Karl May & dagboek puber in LeHavre
“Jongensromans met actie waren me lief met 11 jaar, meidendagboek in het Frans om de taal te beoefenen maar verrasten me en brachten me tegelijk in de vrouwelijke wereld!”

Anne
En dan is er koffie - Hannes Meinkema
“Het is het eerste boek, op de middelbare school dat grote indruk op me maakte. Ik denk voor het eerst dat ik in een boek gevoelens vond waar ik zelf nog geen woorden voor had.”

Janny de Boer
Niemand is onsterfelijk - Simone de Beauvoir
“Het is prachtig geschreven en maakt dat je vrede kunt hebben met het eindige van het leven.”

Ernst Baumann
De hondsdagen - Hugo Claus
“Ik was toen 17 en het bracht me i’n een andere wereld ook door het taalgebruik. Ben in die tijd ook geraakt door de vijftigers. En later Nescio zeker toen ik ook,ontdekte dat hij in Amsterdam Noord had gewoond. Toen Hugo het verdriet van België signeerde stond ik in op mij beurt te wachten en alle verhalen en boeken passeerde en ik schoot bij e val toen hij er voor Ernst in schreef.”

Anne-Marie Teller
L'etranger - Albert Camus
“De gele kaft van het pocketboek met een eenzame man aan zee of woestijn sprak mij aan. Het zich verloren voelen in zichzelf en omgeving. Radeloos eenzaam bij mensen, eerder contact met natuur zoals de weidse zee, die dan een beetje troost geeft omdat er geen barrière is. Dit had zeker te maken met het zoeken naar mezelf in de adolescentie. Daarna gelukkig stukken van mezelf gevonden om te tenen, vol hoop te verlangen naar het volgende boek.”

Ko v d Veldt
De avonden - Gerard Reve
“De onvoorstelbare saaiheid van het leven in schitterende zinnen. Zelfs op mijn leeftijd toen (23) werd ik er door gegrepen. Dat de schrijver zo mooi kon samenvatten wat eigenlijk helemaal niet mooi is.”

Aaltina Toebak
De koperen tuin - Simon Vestdijk
“Ik kon het boek achter elkaar door lezen en kon het heel moeilijk wegleggen. Het is een verhaal over een ongelukkig aflopende liefde. Er kwam heimwee in voor, maar bovenal trok de schrijfstijl mij aan. Ik heb bijna al zijn boeken gelezen en op school ook een spreekbeurt over hem gehouden.”

Martin Niemeijer
Ranonkel - Jacques Hamelink
“Er wordt in het boek een fantastische droomwereld gecreëerd waarin ik in kon wonen.”

Marion
De Kronieken van Narnia - C.S. Lewis
“Ze stappen zo uit de kast naar een magische wereld waar ze van gewone kinderen koninklijk worden en veel bijzondere avonturen beleven.”

Heidi van der Vloet
Torenhoog en Mijlen Breed - Tonke Dragt
“HET jeugdboek dat mij definitief verslingerde aan het fantastische genre. Ik was in die tijd een droevig guppie dat graag wegvluchtte uit de werkelijkheid en dit boek bood me daar alle gelegenheid voor. Getting away from it all: waarom eigenlijk niet? En als je daarmee ook nog op gedachten gebracht wordt die je nog nooit eerder verkend had, de mensheid met een andere blik gaat bekijken en oneindige mogelijkheden gaat zien: dat is toch prachtig! Ik was nooit verliefd op Edu, planeetonderzoeker, ik wilde Edu, planeetonderzoeker zijn. En nog steeds. Ik gun het iedereen om als een kind naar de toekomst te blijven kijken.”

Marjolijn
De kleine prins - Saint Antoine d’Exupéry
Liefdevolle wijsheid en prettig leesbaar

Gerbrig
Desiree - Annemarie Selinko
Het was mijn eerste "Grote Mensenboek" De liefde van Desiree voor Napoleon, die haar afwees voor Joséphine de Beauharnais en haar latere liefde Jean Baptiste Bernadotte, die de Zweedse kroon kreeg. Prachtig nu na 67 jaar herinner ik het me nog goed.

Martha Lambrechts
Okki jaargang 1954/55 - diversen
“Telkens als ik deze (ingebonden) Okki's weer eens bekijk, raak ik weer ontroerd: de grappige strips van het koetje Joepie of de verstrooide professor, beeldverhaaltjes met poppenkastpoppen of de bijbel, over kabouters of een engelbewaarder. Ik zie de knutselvoorbeelden en alle woord/cijfer/etc. raadseltjes. ik denk dat ik al vroeg besefte dat, naast het leesplezier, door het kunnen lezen ook andere werelden kunnen opengaan.”

Marjoleine
Het reizen vereist sterke zenuwen - Bob den Uyl
“Het gaat over reizen (een van mijn favoriete thema's), maar het is zo komisch omschreven dat je regelmatig moet lachen, om de situaties waar de schrijver in beland.”

@patatjamet
Bezonken rood - Jeroen Brouwers

@lili1702
Ontdekking van de hemel - Harry Mulisch

@susan.nortier
The Catcher in the Rye - J.D. Salinger

@mirjam.verloop
Hongerwinter - Jan Terlouw

@pepkersdewit
Liefde in tijd van clolera - Gabrielle Maqrez

@carineverveld
Karl May serie 

@carineverveld
Hector Malot

@kas.molenaar
De meester en Margarita
“Het boek dat na mijn puber-leesdip het vuur weer deed aanwakkeren”

@timwep
Liza - Ivan Toergenjev

@ripnadiadevries
Woeste hoogten - Emily Brontë

@alexandrabraat
De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

@benmorsinkhof
Negerhut van oom Tom

@susan.nortier
Oesters - Rascha Peper

@gedichtjesdag
De gebroeders Leeuwenhart 

@resa_oomen
De wetten - Connie Palmen

@electropoezie
Siddharta - Hermann Hesse

@mrnne.vd
Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman 

@carineverveld
Het dagboek van Anne Frank - Anne Frank

@ann.mogensen
Herman Hesse

@ans3858
François Sagan

Gerbrand Bakker
Winnie de Poeh - A.A. Milne
Wind in the Willows - Kenneth Graham
Tom Lanoye
Strips van Suske en Wiske, en Kuifje
Oostakkerse gedichten - Hugo Claus

Rebekka de Wit
Bijbels prentenboek met de verhalen van dochtertje van Jaïrus en de barmhartige Samaritaan.

Sholeh Rezazadeh
Witte nachten - Dostojevski

Kees van Kooten
Bob Evers-serie - Willy van der Heide (pseudoniem van Willem van den Hout)

Maud Vanhauwaert
De wereld van Sofie - Jostein Gaarder

Lees verder