Dichter Mustafa Stitou vertelt over zijn vijfde bundel Waar is het lam?. Hierin onderzoekt hij vanuit verschillende invalshoeken het offerritueel. Veel gedichten laten zich lezen als een associatief commentaar bij het Bijbelvers waaraan de bundel zijn titel ontleent - de vraag van Isaak aan zijn vader, de patriarch Abraham, als ze onderweg zijn naar de offerplaats en de schrik het kind om het hart slaat. Droom en werkelijkheid, vrees en verlangen, het persoonlijke en politieke lopen door deze bundel continu door elkaar.
In het programma 'Brommer op zee' spreken Wilfried en Ruth met schrijvers en dichters over hun werk. Vandaag delen we een selectie van drie gesprekken met schrijvers over verschillende rituelen.
Mustafa Stitou over 'Waar is het lam?'
Grete Simkuté over 'De man die een berg werd'
Schrijver Grete Simkuté heeft zich voor haar eerste roman verdiept in het 19e eeuwse Japanse fenomeen sokushinbutsu, een monnik die een eeuwigdurende meditatie aangaat. In De man die een berg werd volgen we een monnik die besluit om een levende mummie te worden, een ritueel en de ultieme opoffering.
Tessa Leuwsha over 'De wilde vaart'
“Niet alleen jaartallen zijn geschiedenis, maar ook de mythes die generatie op generatie worden bewaard.” Tessa Leuwsha vertelt over de mythische verhalen rondom de guerillastrijders in Suriname die zij verweefde in haar boek De wilde vaart. Hierin laat ze het veerkrachtige Suriname zien en vertelt ze over de bijzondere rituelen, verhalen en mensen die ze tijdens haar reis door het land tegenkwam.