nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: psycholoog Frans de Waal, regisseur Hisko Hulsing, theatermaker Ilay den Boer, schrijver Esther Gerritsen en beeldend kunstenaar Jeroen Henneman. Deze week vertelt Alfred Schaffer een verhaal bij de afgelopen dag.
maandag 2 juli
Psycholoog Frans de Waal onderzoekt niet alleen primaten, maar ook mensen
Frans de Waal is psycholoog, gedragsbioloog en primatoloog. Sinds 1970 doet hij onderzoek naar het gedrag van apen. Aanvankelijk in Nederland, sinds 1981 in Amerika. Hij schreef internationale bestsellers over mensapen en andere dieren, waaronder 'Chimpansee-politiek’ (1982), ‘De aap in ons’ (2005) en ‘De bonobo en de tien geboden’ (2013). Momenteel is De Waal hoogleraar Psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links, dat deel uitmaakt van het Yerkes National Research Center. Pieter van der Wielen spreekt met Frans de Waal. Luister hier alle fragmenten terug.
In memoriam: Armando
Dit weekend overleed Herman Dirk van Dodeweerd, beter bekend als de grote Nederlandse kunstenaar Armando. Vanavond in het tweede uur schuiven Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden en Maarten Doorman, filosoof, dichter en criticus, aan om te praten over zijn leven en werk.
Oordeel zelf: Elizabeth Jane Howard’s ‘Cazalet-kronieken’
Elizabeth Jane Howard staat bekend als een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland. In 1950 debuteerde ze met The Beautiful Visit, dat prompt bekroond werd met de John Llewellyn Rhys Memorial Prize. In 1965, na een aantal mislukte huwelijken én succesvolle romans, werd ze de tweede vrouw van Kingsley Amis. Ze verliet Amis in 1980, maar bleef contact houden met diens zoon Martin. En het was op diens aanraden dat Howard in 1982 begon aan een romanreeks geënt op haar eigen familiegeschiedenis, de monumentale ‘Cazalet-kronieken’. Tot nu toe zijn er in de Nederlandse vertaling drie delen verschenen, de overige twee verschijnen komend jaar. Volgens onze Oordeel Zelf verslaggever Lotje IJzermans zijn het ideale vakantieboeken. Maar wat vindt u er van?
dinsdag 3 juli
Hisko Hulsing in de rol van animator, regisseur, schilder en componist
Hisko Hulsing is animator, regisseur en schilder. Daarnaast maakt hij illustraties en componeert en arrangeert hij zelf de orkestmuziek voor zijn films. Zijn animatiefilms ‘Seventeen’ (2003) en ‘Junkyard’ (2012) werden bekroond met internationale filmprijzen en waren de Nederlandse inzendingen voor de Oscars. Alleen al voor ‘Junkyard’ werden 20.000 tekeningen en 120 olieverfschilderijen gemaakt. In 2015 maakte hij een film over Nirvana-zanger Kurt Cobain: ‘Montage of Heck’. Momenteel is hij regisseur en production designer van de Amerikaanse animatie-serie ‘Undone’. Pieter van der Wielen spreekt met Hisko Hulsing.
Open Kaart: schrijver Linda Roodenburg
Linda Roodenburg is schrijver en fotograaf. Ook maakt ze tentoonstellingen voor musea, is ze gastcurator voor onder andere het Nederlands Fotomuseum en directeur van Stichting Madame Jeanet. Nu komt Linda met het nieuwe boek ‘Food is Fictie’, waarin ze onderzoekt hoe de vormgeving van voedsel door de jaren heen is veranderd. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Linda Roodenburg vragen over leven en werk.
De favoriete scène van: Meral Uslu
In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Meral Uslu werd geboren in Turkije. In 1988 studeerde ze af aan de Nederlandse Filmacademie, waarna ze tientallen documentaires maakte, veelal samen met Maria Mok. Films over onderwerpen die variëren van prostitutie tot Turkse jongeren tot haar eigen borstkanker. Haar film De kinderen van mijn vader, het verhaal van haar vader en zijn buitenechtelijke kinderen, werd bekroond met een Gouden Kalf. De laatste jaren is de rechtstaat een terugkerend thema, zo maakte ze een film over het proces tegen Robert M. en Anker en Anker over de advocatenbroers Anker. Vanavond onthult Meral Uslu haar favoriete scène uit andermans werk.
woensdag 4 juli
Ilay den Boer in de nieuwe voorstelling 'Wijkssafari AZC'
Ilay den Boer is theatermaker. Hij werd geboren in Jeruzalem en groeide vanaf zijn derde op in Nederland. Zijn voorstellingen baseren zich op persoonlijke ervaringen en verhouden zich te allen tijde tot de politieke actualiteit. Van 2008 tot 2013 maakte Den Boer de zesdelige reeks voorstellingen ‘Het beloofde feest’, waarvoor hij de perspectieven op de complexe situatie in Israël onderzocht. De zoektocht naar zijn identiteit heeft hij nu ook op papier gezet, in een boek dat dezelfde titel meekreeg. Als acteur is hij momenteel te zien in de theatervoorstelling ‘Wijksafari AZC’. Pieter van der Wielen spreekt met Ilay den Boer. Luister hier alle fragmenten terug
Open Kaart: kunstenaar Esther Kokmeijer
Esther Kokmeijer is geboren in Friesland. Na haar studie grafisch vormgeving werkte ze naast haar eigen ontwerpstudio als (reis) fotograaf voor tijdschriften en kranten. Sinds 2008 werkt ze als onafhankelijk kunstenaar. Haar werk ontstaat vaak tijdens de reizen die ze maakt, waarbij de reis zelf een belangrijk onderdeel is van het werk. In de tentoonstellingsruimte TENT in Rotterdam is er nu de eerste grote solotentoonstelling van Kokmeijer, die geheel in het teken staat van water. Met bestaand en nieuw werk, waaronder een iglo van airconditioners en een regenkapel van zout, neemt zij ons mee in haar observaties. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Esther Kokmeijer vragen over leven en werk
NMS Live Sessie: Blaudzun
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat Blaudzun (Johannes Sigmond). Zijn titelloze debuut verscheen in 2008. De grote doorbraak kwam drie jaar later met het album 'Heavy Flowers' en het nummer ‘Mystery Repeats’. In 2016 begon Blaudzun aan een ambitieus project: de albumtrilogie 'Jupiter'. Onlangs verscheen het laatste deel 'UP'.
Zelf een muzieksessie bijwonen? De nieuwe data voor onze NMS live sessies worden in augustus, na de zomerstop, via onze social media kanalen bekend gemaakt.
donderdag 5 juli
Schrijver Esther Gerritsen beschrijft een onmogelijke vriendschap
Esther Gerritsen debuteerde in 2000 als schrijver met de verhalenbundel ‘Bevoorrecht bewustzijn’. Vijf succesvolle romans volgden, zoals ‘De kleine miezerige god’, ‘Superduif’, ‘Dorst’ en ‘Roxy’. In 2016 schreef ze het Boekenweekgeschenk ‘Broer’. Gerritsen is ook scenariste en columniste voor de VPRO Gids en de Volkskrant. Haar nieuwste roman ‘De trooster’ situeerde ze binnen kloostermuren, alwaar een vriendschap ontstaat tussen een gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Esther Gerritsen. Luister hier alle fragmenten terug.
Open Kaart: schrijver Nowelle Barnhoorn
Schrijver Nowelle Barnhoorn groeide op in het Friese dorp Hurdegaryp. Ze studeerde journalistiek in Zwolle en is werkzaam als freelanceredacteur en –journalist voor film en televisie. In 2016 debuteerde ze met ‘Schemerdieren’ bij uitgeverij Prometheus. Nu verschijnt er bij dezelfde uitgeverij haar tweede roman ‘De Tweelingparadox’, over de eeneiige tweeling Thomas en Mathis die naarmate ze ouder worden verder van elkaar af groeien. In de rubriek Open Kaart beantwoord Nowelle Barnhoorn vragen over leven en werk.
De Reismicrofoon: zangeres Shishani Vranckx
Shishani Vranckx is zangeres en frontvrouw van het project Namibian Tales, waarmee ze een heel bijzondere tour gaat beleven, getiteld 'Kalahari Encounters'. Samen met percussionist Sjahin During ondernam Shishami meerdere reizen naar Namibië. Het was tijdens een van deze reizen dat ze de San-stam ontdekte, een van de oudste stammen van Afrika. Ze raakte niet alleen in de ban van hun verhaal, maar ook van hun muziek. Die interesse monde uit in een samenwerking tussen muzikanten van de San-stam uit de Kalahari woestijn in Namibië, en Shashani & Namibian Tales. In aanloop naar hun eerste optreden in Nederland nam Shishani Vranckx de reismicrofoon voor ons mee.
vrijdag 6 juli
Jeroen Henneman in nieuwe groepstentoonstelling 'Amsterdam Magisch Centrum'
Jeroen Henneman is beeldend kunstenaar. Hij is niet alleen beeldhouwer, maar ook graficus, illustrator, tekenaar, schilder en theater- en televisiemaker. De twee grote thema's in zijn werk zijn architectuur en dagelijkse voorwerpen. Bekende beelden van zijn hand zijn o.a. ‘De kus’ (1982) in Amsterdam en ‘De schreeuw’ (2007), het gedenkteken voor de moord op Theo van Gogh dat in diezelfde stad werd onthuld. Deze zomer neemt Henneman deel aan ’Amsterdam Magisch Centrum’, een groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum over kunst en tegencultuur in de periode 1967-1970. Elfie Tromp spreekt met Jeroen Henneman. Luister hier alle fragmenten terug