nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: cabaretier Marc-Marie Huijbregts, muzikant Thomas Azier, hoboïst Bart Schneemann, onderzoeksjournalist Bart de Koning en filmmaker René Eller. Gastschrijver deze week is Roos van Rijswijk.
maandag 9 juli
Acteur, comedian, cabaratier en tafelheer Marc-Marie Huijbregts
Marc-Marie Huijbregts begon zijn carrière in de musicalwereld, daarna zetten hij zijn eerste stappen als stand up comedian bij de Comedytrain. In 1999 won hij het Camarettenfestival, vervolgens maakte hij in korte tijd naam met zijn eerste voorstelling ‘Marc-Marie H.’ en met zijn optredens in het satirische televisieprogramma Dit was het nieuws. Naast zijn eigen soloprogramma’s presenteerde hij verschillende shows op de televisie, en speelde hij rollen in series als ‘t Schaep met de vijf pooten. Ook is hij wekelijks te zien als tafelheer in De Wereld Draait Door. Pieter van der Wielen spreekt met Marc-Marie Huijbregts. Luister hier alle fragmenten terug.
Podkas: Pawel, de Poolse plukker (1/4)
Een komkommerkas in Friesland. Een jongen uit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten? Maartje Duin trok een half jaar lang op met Pawel, een arbeidsmigrant die leeft bij de dag, van het ene tijdelijke contract naar het andere. In aflevering één leert Pawel ons de techniek van komkommerplukken en vertelt over de ratrace in de kassen. Hoe hij zich staande houdt tussen de metershoge komkommerplanten hier in Friesland, op een nulurencontract van het uitzendbureau. Zijn Friese collega's voelen de hete adem van de Polen in hun nek.
Serie: De Kasteelmoord (1/4)
In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter André Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. ‘De Kasteelmoord’ is een van de meest gemediatiseerde zaken in België van de afgelopen jaren. In deze vierdelige podcast over de Kasteelmoord onderzoekt maker Gabriella Adèr hoe de moord in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. In aflevering één: Wat is er nu precies gebeurd? De verdwijning van Stijn Saelens maakt de tongen los in het traditionele West- Vlaamse dorpje Ruiselede.
dinsdag 10 juli
De Europees georiënteerde Friese elektronische popmuzikant Thomas Azier
Thomas Azier is muzikant. Hij groeide op in het Friese dorp Nijeberkoop. Na zijn opleiding aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden verhuisde Azier op zijn negentiende naar Berlijn. Daar werkte hij aan zijn eerste album Hylas (2014). Het album werd Album van de Week bij 3VOOR12 en de single Red Eyes werd Single van de Week bij iTunes. Het jaar daarvoor werkte Azier mee aan het hitalbum Racine carrée van de Belgische zanger Stromae. Voor zijn tweede album Rouge (2017) vestigde Azier zich in Parijs. Waar hij de elektronische, donkere en experimentele kant achter zich liet en zich duidelijk liet inspireren door de Franse chansons. Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Azier.
Podkas: Pawel, de Poolse Plukker (2/4)
Een komkommerkas in Friesland. Een jongen uit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten? Maartje Duin trok een half jaar lang op met Pawel, een arbeidsmigrant die leeft bij de dag, van het ene tijdelijke contract naar het andere. In aflevering twee serveert Pawel Poolse worst met grote witte vetogen in het huis dat hij met zeven collega-plukkers deelt in Wijnaldum. Hij heeft nauwelijks contact met zijn buren. In de kroeg verderop denken de Friezen er het hunne van.
Serie: De Kasteelmoord (2/4)
In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter André Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. ‘De Kasteelmoord’ is een van de meest gemediatiseerde zaken in België van de afgelopen jaren. In deze vierdelige podcast over de Kasteelmoord onderzoekt maker Gabriella Adèr hoe de moord in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. In aflevering twee: een incestklacht tegen Stijn Saelens ingediend door Stijns vrouw en zijn schoonvader, dokter Gyselbrecht. De verontwaardiging in zowel de media als het dorp Ruiselede is groot, wanneer blijkt dat er door justitie te weinig gedaan is met de klacht. Spelen de contacten van de rijke zakenfamilie Saelens hierin een rol?
woensdag 11 juli
Het Nederlands Blazers Ensemble onder leiding van hoboïst Bart Scheemann
De uit Melbourne afkomstige hoboïst Bart Schneemann woont al sinds zijn studentenjaren in Nederland, waar hij onder meer speelde in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Van dit laatste ensemble werd hij tevens artistiek leider, een functie die hij momenteel combineert met een solocarrière, als hoboïst en dirigent. Schneemann speelt in diverse formaties een breed repertoire, variërend van oude muziek tot hedendaagse muziek. Volgende week treedt het Nederlands Blazers Ensemble op tijdens Wonderfeel, een festival voor klassieke muziek in ’s-Graveland. Pieter van de Wielen spreekt met Bart Schneemann. Luister hier alle fragmenten terug.
Podkas: Pawel, de Poolse Plukker (3/4)
Een komkommerkas in Friesland. Een jongen uit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten? Maartje Duin trok een half jaar lang op met Pawel, een arbeidsmigrant die leeft bij de dag, van het ene tijdelijke contract naar het andere. In aflevering drie is het Kerstmis, en dan zijn er in Friesland weinig groenten te plukken. Pawel is terug naar Polen in Radzyn Podlaski, vlakbij de Witrussische grens. In het katholieke land viert iedereen kerst met familie en vrienden. Veel van zijn leeftijdsgenoten in Radzyn Podlaski zijn gemigreerd.
Serie: De Kasteelmoord (3/4)
In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter André Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. ‘De Kasteelmoord’ is een van de meest gemediatiseerde zaken in België van de afgelopen jaren. In deze vierdelige podcast over de Kasteelmoord onderzoekt maker Gabriella Adèr hoe de moord in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. In aflevering drie: de uitvoerders van de moord op Stijn blijken Nederlanders te zijn en bekend in het criminele milieu. Maar hoe raken zij verzeild in een moordzaak in West-Vlaanderen? Hoe komt een keurige dorpsdokter aan een stel huurmoordenaars?
donderdag 12 juli
Onderzoeksjournalist Bart de Koning komt met zijn nieuwe boek 'Vriendjespolitiek'
Bart de Koning is onderzoeksjournalist en schrijver. Hij schreef voor o.a. Algemeen Dagblad, Quote en HP/De Tijd. Tegenwoordig is hij zelfstandig publicist en veelgevraagd spreker over privacy en veiligheid. Eerder publiceerde hij de boeken ‘Alles onder controle: de overheid houdt u in de gaten’, ‘Operatie Blauw: weg met de bureaucratie bij de Nederlandse politie’ en ‘De veiligheidsmythe: over politie, justitie en misdaad in Nederland’. Nu volgt ‘Vriendjespolitiek’, een boek over hoe fraude en corruptie onze rechtsstaat en het vertrouwen van de burger aantasten. Pieter van der Wielen spreekt met Bart de Koning.
Podkas: Pawel, de Poolse Plukker (4/4)
Een komkommerkas in Friesland. Een jongen uit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten? Maartje Duin trok een half jaar lang op met Pawel, een arbeidsmigrant die leeft bij de dag, van het ene tijdelijke contract naar het andere. In aflevering vier is de kerstvakantie voorbij en Pawel is weer terug in Nederland. Het begin van een nieuw plukseizoen in Friesland. Pawel is opgeklommen van de komkommers naar de cherrytomaatjes. Er moet hem iets van het hart.
Serie: De Kasteelmoord (4/4)
In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter André Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. ‘De Kasteelmoord’ is een van de meest gemediatiseerde zaken in België van de afgelopen jaren. In deze vierdelige podcast over de Kasteelmoord onderzoekt maker Gabriella Adèr hoe de moord in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. In aflevering vier: het proces tegen dokter Gyselbrecht en drie andere verdachten gaat na vijf jaar eindelijk van start. De dokter neemt plotseling het woord op de eerste zittingsdag. En enkele maanden later barst er in de media nog een ander bommetje. Hoeveel invloed hebben de media gehad tijdens het proces en de aanloop daarnaartoe?
vrijdag 13 juli
'Wij' de eerste speelfilm van reclamemaker en regisseur René Eller
René Eller is reclamemaker en regisseur. Hij begon zijn carrière als outfitter bij castingbureaus, ging vervolgens zelf achter de camera staan, en maakte muziekvideo’s voor onder andere Boy George en Die Toten Hosen. In 1997 begon Eller het Miauw Project, dat artistieke en commerciële projecten produceert en initieert. Vanaf deze week is zijn eerste speelfilm in de bioscoop te zien, ‘Wij’, naar de controversiële roman van Elvis Peeters. Hierin voert een groep tieners uit verveling seksexperimenten op elkaar uit die de morele grenzen steeds verder oprekken. Elfie Tromp spreekt met René Eller.
Podcast: LeesDees
Met Schwob zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen vergeten auteurs in de schijnwerpers. Eens per maand zendt Nooit Meer Slapen de podcast: LeesDees uit waarmee de VPRO-podcast aanhaakt bij deze actie. In aflevering dertien staat ‘De schoonheid van de nacht’ centraal van de Italiaanse schrijver Gabriele d’Annunzio. Onder deze titel verschijnen nu voor het eerst in Nederlandse vertaling drie egodocumenten van d’Annunzio: Solus ad solam (1908), het dagboek over de psychose van zijn toenmalige vriendin, het dagboek Nocturne (1916), dat hij blind schreef nadat hij was neergestort met zijn gevechtsvliegtuig en Het geheime boek (1922). Te horen zijn vertaler Jan van der Haaren en Reinier Speelman, kenner van de moderne Italiaanse letterkunde.