nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: vertaler en schrijver Hans Boland, fotograaf Jimmy Nelson, filmmaker Erik Lieshout, oprichter van Mojo Berry Visser en fotograaf Martin Roemers. De weekschrijver is Thomas van Aalten.
maandag 26 maart
Het vaderinstinct van vertaler en schrijver Hans Boland
Hans Boland is slavist, vertaler en schrijver. Hij promoveerde op de Russische dichteres Anna Achmatova en vertaalde onder andere Poesjkin, Dostojevski, Achmatova en Tolstojs Anna Karenina. In 2014 weigerde hij de door Rusland aan hem toegekende Poesjkin-medaille uit protest tegen ‘gedrag en denkwijze’ van Vladimir Poetin. In dat jaar debuteerde hij ook als romancier met De zachte held (2014). Nu volgt de roman Vaderinstinct, een verhaal van een vader die de strijd om zijn zoon - en kleinzoon - niet opgeeft. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Boland. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: violist Oene van Geel
Oene van Geel is afgestudeerd aan de vioolopleiding voor lichte muziek van het Rotterdamse Conservatorium. Hij is zeven als hij in de ban raakt van viool spelen en krijgt privéles van Jan Henrichs. Sindsdien maakt hij deel uit van verschillende groepen, soms wel twaalf tegelijk. Verder wint Van Geel meerdere prijzen, met die groepen, en als solist. Na een muzikale samenwerking van 20 jaar besluiten Oene van Geel en bassist Mark Haanstra om samen een album uit te brengen: Shapes of Time. In de rubriek Open Kaart beantwoordt violist Oene van Geel vragen over leven en werk.
speellijst via www.oenevangeel.com
Oordeel zelf: De gulheid van de zeemeermin
Vijfentwintig jaar geleden verscheen van Denis Johnson Jezus’ zoon, dat door de pers met enige regelmaat wordt genoemd als de belangrijkste en invloedrijkste verhalenbundel van een hele generatie. Vlak voor zijn dood in mei 2017 ronde hij vijf verhalen af met zicht op de eindstreep. Bijna een jaar later verschijnt de bundel De gulheid van de zeemeermin, waar de vijf verhalen onderdeel van zijn. Alle verhalen gaan over mensen die getekend zijn door het leven; worstelen met obsessies, verslaving, hallucinaties of een crimineel verleden. Critici zijn lovend over de bundel, maar wat vind jij er eigenlijk van?
dinsdag 27 maart
Fotograaf Jimmy Nelson in strijd met het verlies
Jimmy Nelson is een in Nederland woonachtige Britse fotograaf. Hij groeide grotendeels op in de jungle en reist sinds zijn zeventiende de wereld rond om kennis te maken met volkeren op de meest afgelegen plekken. Zijn missie: traditionele stammen en culturen met de camera vastleggen, om mensen bewust te maken van de mate waarin globalisering de culturele diversiteit bedreigt. Zijn iconische foto’s zijn onder meer terug te vinden in zijn boek Before They Pass Away, waarmee hij wereldwijd furore maakte. Pieter van der Wielen spreekt met Jimmy Nelson. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: theatermaker Manja Topper
Manja Topper is een van de oprichters van het Amsterdamse toneelgezelschap Dood Paard, dat inmiddels 24 jaar bestaat. Dood Paard werkt als een collectief waarbij elke speler een onmisbaar element is in het geheel. Dat alles doen ze zonder vaste regisseur en vormgever. Nu komt Dood Paard met de nieuwe voorstelling Matglazen Vensters, waarin Manja Topper een van de geliefden speelt. In de rubriek Open Kaart beantwoordt acteur Manja Topper vragen over leven en werk.
De favoriete scène van Dana Nechustan
In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Dana Nechustans eindexamen film Djinn won in '94 de Tuschinski Film Award op het Nederlands Film Festival. Het bleek het startschot voor een zeer productieve loopbaan, met als grote publiekstrekkers de series Dunja en Desie en het recente Hollands Hoop. Vanavond onthult zij haar favoriete scène uit andermans werk.
woensdag 28 maart
Filmmaker Erik Lieshout over documentaire 'Het is Gezien'
Na To Stay Alive - a method, met Iggy Pop en Michel Houellebecq, maakt regisseur Erik Lieshout een filmisch document over de vrijheid van de kunsten in Nederland: Het is gezien. Vijftig jaar geleden werd schrijver Gerard Reve aangeklaagd wegens ‘smadelijke godslastering’ toen hij schreef dat hij seks zou hebben met god - in de vorm van een ezel. In een pleidooi voor de vrijheid van de kunstenaar verdedigde hij zich voor de rechtbank, en wist hij uiteindelijk vrijspraak te krijgen. Aan de hand van hun eigen ervaringen onderzoeken Nederlandse kunstenaars in Het is gezien hoe het vandaag de dag gesteld is met de vrijheid van kunst in Nederland. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: schrijver Freek van Kraaikamp
Freek van Kraaikamp is journalist en loopbaancoach en schrijft voor o.a. VICE Sports, Nieuwe Revu, Intermediair en NRC. Hij debuteert met de roman Elitepauper, over jongen met een dubbelleven: doordeweeks een succesvolle vermogensbeheerder, in het weekend een voetbalhooligan. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Freek van Kraaikamp vragen over leven en werk.
NMS Live Sessies: Nina June
Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen,waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat singer-songwriter Nina June. In 2008 debuteerde ze met het album Little Dreams. Haar nummer For Love werd in 2016 door de Spotify opgepikt, waardoor het nummer viral ging. Eind maart kwam haar nieuwe album BON VOYAGE uit.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 29 maart
Berry Visser, van Mojo tot museum
Berry Visser begon op jonge leeftijd met het boeken van muzikanten onder de naam Mojo Theater. Niet veel later, in 1970, organiseerde hij het driedaagse Kralingen Popfestival, dat als het Europese antwoord op Woodstock wordt gezien. Na zijn carrière bij concertpromotor Mojo begon Visser als zijn alter-ego Madame de Berry voorstellingen te organiseren. Deze maand opende hij zelfs zijn eigen museum in Delft, dat tevens het theater is van Madame de Berry en uitsluitend te bezoeken is tijdens de voorstelling: Woont Dorothy hier? Pieter van der Wielen spreekt met Berry Visser. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: theatermaker Ulrike Quade
Theatermaker Ulrike Quade probeert een surrealistische wereld te scheppen in het theater waarbij dans, performance, beeldhouwkunst en muziek met elkaar vermengen. Ze werkt daarbij vaak samen met andere instellingen of makers. Zo produceerde ze o.a. Madama Butterfly in samenwerking met Brussels operahuis De Munt/La Monnaie. Voor haar nieuwe voorstelling Mahler & Kokoschka (een samenwerking met Bellevue Lunchtheater) liet ze zich inspireren door het tragische liefdesverhaal van kunstenaar Oskar Kokoschka en zijn muze Alma Mahler. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ulrike Quade vragen over leven en werk.
De Reismicrofoon: filosoof Maarten Doorman
In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam en cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Zijn nieuwe boek Dichtbij en ver weg is een pleidooi voor geschiedenis en kunst. In aanloop naar de boekpresentatie nam Maarten Doorman voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 30 maart
Fotograaf Martin Roemers geeft soldaten een gezicht
Fotograaf Martin Roemers maakte in 2002 een serie portretfoto’s van Nederlandse soldaten in Afghanistan die afkomstig waren uit de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Met de tentoonstelling Kabul Portraits laat Roemers de soldaten terugkeren naar Assen, al is het dit keer niet naar de kazerne, maar naar het Drents museum. 14 indringende foto's van soldaten in oorlogsgebied worden op groot formaat tentoongesteld in de Abdijkerk. Luister alle fragmenten hier terug.
Podcast: Paradiso 50
Paradiso bestaat 50 jaar. Reden voor Nooit Meer Slapen om het Amsterdamse poppodium in de schijnwerpers te zetten. In de vijfdelige podcastserie ‘Paradiso 50’ reizen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze met spraakmakende gasten door de wilde geschiedenis van Paradiso: van vrijzinnige kerk tot hippie-hangout, en van drugshol naar professioneel en toonaangevend poppodium. Deze maand zenden wij elke vrijdag een ingekorte versie van de podcast uit. Aflevering 5: The Future is Now. In het laaatste deel van de Paradiso 50 podcast neemt Atze de Vrieze je mee naar de zero’s tot nu. Je hoort hoe de huidige generatie zijn opmars maakt in de zalen van Paradiso. Te gast zijn o.a. Twan van Steenhoven (The Opposites) en Bo Floor (Jungle by Night)! De lange versie(s) van ‘Paradiso 50’ horen? Abonneer je dan op de podcast via iTunes, Stitcher of andere podcastkanalen.