nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: acteur Jack Wouterse, programmamaker Sinan Can, documentairemaker Jacqueline van Vugt en schrijver Franca Treur. De weekschrijver is Don Duyns.
maandag 19 maart
Jack Wouterse brengt grote conflicten terug tot menselijke verhalen
Jack Wouterse werkte als clown in het circus en reisde een aantal jaar met zijn eigen circus Fiasco rond. In 1989 maakte hij zijn theaterdebuut in de voorstelling Muizen en mensen. Daarna volgde de ene grote toneelrol op de andere. Lange tijd was hij verbonden aan het Ro Theater, waar hij titelrollen speelde in o.a. Keefman en Koning Lear. Daarnaast speelde hij in vele films en series. Vanaf deze week is hij te zien in Salam van het Noord Nederlands Toneel, een voorstelling waarin grote maatschappelijke conflicten worden teruggebracht tot menselijke verhalen. Pieter van der Wielen spreekt met Jack Wouterse. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: zanger en rapper Pete Philly
Hij is terug: zanger en rapper Pete Philly. Hij werd een nationale bekendheid door het nummer Mystery Repeats, speelde door het hele land en verzorgde het voorprogramma van overzeese artiesten als Kayne West en James Brown. De ziekte van Lyme gooide roet in het eten, maar na een zeven jaar lange strijd tegen de ziekte heeft hij ‘energie en liefde in overvloed’, die hij om wil zetten in muziek. In zijn meest recente project brengt hij iedere 2 maanden een nieuwe plaat uit, om uiteindelijk een album te vormen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt zanger Pete Philly vragen over leven en werk.
Oordeel Zelf: film Black Panther
Het Amerikaanse Marvel Studios staat bekend om de productie van superheldenfilms als Iron Man, Captain America en Spider-Man. Onlangs verscheen er een nieuwe blockbuster van Marvel: Black Panther. Met deze film slaat Marvel een andere richting in dan de doorsnee actiefilm: het is één van de grootste producties met een overwegend zwarte cast & crew. De pers is lovend over Black Panther, maar wat vind jij er eigenlijk van?
dinsdag 20 maart
Sinan Can op zoek naar 'De verloren kinderen van het Kalifaat'
Sinan Can is onderzoeksjournalist en programmamaker. In 2015 maakte hij de documentaire-reeks Bloedbroeders, waar hij samen met de Armeens-Nederlandse musicalacteur Ara Halici een reis door Turkije en Armenië ondernam. Voor Bloedbroeders gingen ze op zoek naar de waarheid omtrent de Armeense Genocide van 100 jaar geleden. Dit najaar verscheen zijn documentaire-tweeluik In het spoor van IS. Voor zijn nieuwe documentaire 'De verloren kinderen van het Kalifaat', ging Sinan samen met Houssein, vader van twee IS-kinderen, naar Syrië om zijn verloren kinderen te vinden. Pieter van der Wielen spreekt met Sinan Can. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: filosoof Lisa Doeland
Lisa Doeland is filosoof en doet promotieonderzoek naar afval aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze het boek Onszelf voorbij, over de hedendaagse mens die zich afsluit voor de ongrijpbare en grillige buitenwereld. Volgens de auteurs proberen we ons middels selfies en mindfulness te wapenen tegen die buitenwereld. In het boek pogen ze wél de blik te richten op de dingen die we liever niet onder ogen zien. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Lisa Doeland vragen over leven en werk.
De favoriete scene van Urszula Antoniak
In de rubriek 'De favoriete scène' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Deze week vroegen we het aan Urszula Antoniak. Ze is geboren in Polen, maar vertrok op twintigjarige leeftijd naar Nederland om haar droom als filmregisseur na te jagen. Met haar speelfilmdebuut ‘Nothing Personal’ won zein 2009 meerdere prijzen, waaronder een Gouden Kalf. Verder regisseerde ze 'Code Blue' en de in januari verschenen ‘Beyond Words’.
woensdag 21 maart
Vanwege de Gemeenteraadsverkiezingen komt het eerste uur van Nooit Meer Slapen te vervallen. In het tweede is er onder meer de rubriek Open Kaart en een NMS Live Sessie van de The Howlin', de soul- en popband onder aanvoering van zanger Joël Gaerthé. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: Harpist Remy van Kesteren
Harpist Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechtse Conservatorium, waar hij afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Hij won meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs. Verder speelde hij op vijftienjarige leeftijd op de doop van Prinses Amalia en toerde met Anastacia en The Jacksons mee met Night of the Proms. In zijn nieuwste project werkt Van Kesteren, in het kader van ‘Dutch Doubles’, samen met choreograaf Ernst Meisner voor een balletvoorstelling in Het Nationale Opera en Ballet te Amsterdam. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Remy van Kesteren vragen over leven en werk.
NMS Live Sessies: The Howlin'
Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer zijn dat zanger Joël Gaerthé en gitarist Nick Croes van de band The Howlin’. In 2016 bracht de band hun eerste EP ‘This Road’ uit, waarop soul met pop en rock gemixt wordt. Later volgden de losse singles ‘Harmful’ en ‘Demon Child’.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 22 maart
Jacqueline van Vugt volgt Afghaanse vluchtelingen in Maastricht
Documentairemaker Jacqueline van Vugt bracht een groot gedeelte van haar jeugd door in de West-Afrikaanse landen Mali en Tjaad. In haar documentaires richt ze zich ook geregeld op dat deel van de wereld, zoals eerder in Een droomreis: Dakar - Timboektoe, Bambara blues en Borders. Op het Haagse filmfestival Movies That Matter wordt haar nieuwe documentaire Onderkomen vertoond. Daarin volgt ze drie Afghaanse vluchtelingen die, in afwachting van een verblijfsstatus, in een vervallen sloopflat verblijven. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen. Pieter van der Wielen spreekt met Jacqueline van Vugt. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: zangeres Marlene Bakker
De Groningse zangeres Marlene Bakker geniet al enige tijd bekendheid in het noorden. Met haar uitvoering Wondern van mien see, een Groningse vertaling van Adele’s Hometown glory, werd ze ook door het grote publiek opgemerkt. Ze is trots op haar dialect en besloot een Groningstalige plaat op te nemen. Het resultaat is het debuutalbum RAIF, waarop dromerige indie-popliedjes te horen zijn. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Marlene Bakker vragen over leven en werk.
De Reismicrofoon: fotograaf Hannes Wallrafen
In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. In 2004 stuurde fotograaf Hannes Wallrafen een mail naar vrienden en familie dat hij snel en onvermijdelijk blind aan het worden is. Er volgt een zoektocht naar nieuwe manieren om zijn creativiteit te uiten, en uiteindelijk wordt hij ‘geluidsfotograaf’. Nu verschijnt van Wallrafen de biografie De blinde fotograaf, waarin hij vertelt over de ongemakken van blind zijn en de zoektocht naar inspiratie. In aanloop naar de boekpresentatie nam Hannes Wallrafen voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 23 maart
Mensen die niets bijzonders doen in de verhalen van Franca Treur
Schrijfster Franca Treur debuteerde in 2009 met Dorsvloer vol confetti, roman over een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap die uitgroeide tot het meest bejubelde literaire debuut in jaren. Het boek won verschillende prijzen en werd verfilmd. In 2014 verscheen haar tweede roman De woongroep. Daarnaast schrijft ze verhalen, essays en columns voor uiteenlopende media. Een aantal van die verhalen werd gebundeld in X&Y. Nu verschijnt er wederom een bundel met korte verhalen, getiteld Slapend rijk, met illustraties van Olivia Ettema. Elfie Tromp spreekt met Franca Treur. Luister alle fragmenten hier.
Paradiso 50: 'Bovengronds'
Paradiso bestaat 50 jaar. Reden voor Nooit Meer Slapen om het Amsterdamse poppodium in de schijnwerpers te zetten. In de vijfdelige podcastserie ‘Paradiso 50’ reizen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze met spraakmakende gasten door de wilde geschiedenis van Paradiso: van vrijzinnigekerk tot hippie-hangout, en van drugshol naar professioneel en toonaangevend poppodium. Deze maand zenden wij elke vrijdag een ingekorte versie van de podcast uit. In aflevering 4, Bovengronds, neemt Atze de Vrieze je mee naar de jaren ‘90. Amsterdam was een vrolijke cocktail van smileys en neon kleuren, grungebands en DJ's. Dit waren de jaren waarin Paradiso uitgroeide tot de meedogenloze concertmachine die het vandaag de dag nog steeds is. Te gast zijn o.a. Gert van Veen, DJ Isis en Raggende Man; Bob Fosko. De lange versie(s) van Paradiso 50 horen? Abonneer je dan op de podcast via iTunes, Stitcher of andere podcastkanalen.