nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: schrijver en hovenier Gerbrand Bakker, schrijver P.F. Thomése, theatermaker Sadettin Kirmiziyüz, muzikant en schrijver Ernst Jansz en filosoof Arjen Kleinherenbrink.
maandag 12 maart
Gerbrand Bakker verwondert zich over de controlezucht van mens over natuur
Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Zijn debuutroman Boven is het stil (2006) is vele malen bekroond en vertaald. Ook is er een toneelbewerking en een film van gemaakt. Bakker schreef ook de romans Juni en De omweg. De afgelopen zeven jaar publiceerde hij geen fictie, wel verscheen onder meer het dagboek Jasper en zijn knecht. In zijn nieuwe boek Rotgrond bestaat niet probeert hij te begrijpen waar de menselijke drang vandaan komt om de natuur te willen controleren. Hij verwondert zich over van alles wat hij tijdens zijn werk als hovenier tegenkomt. Pieter van der Wielen spreekt met Gerbrand Bakker. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: kunstenaar Tinkebell
Kunstenaar Tinkebell, pseudoniem van Katinka Simonse, schuwt de provocatie niet. Zo maakte ze van haar kat Pinkeltje een handtas, bundelde en publiceerde ze ontvangen haatmails en doodsbedreigingen, liet ze 95 hamsters rondrennen in hamsterballen en betrok ze uitgeprocedeerde asielzoekers in een kunstwerk. Dit alles om de hypocrisie en de dubbele moraal van mensen te spiegelen. Voor haar nieuwste project reisde ze af naar het door een kernramp getroffen Fukushima, om daar de angst voor de straling van kernenergie te onderzoeken. Ze bivakkeerde zeven weken lang in het besmette rampgebied en schreef er een boek over: Het gevaar van angst - Hypochonderen in Fukushima. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Tinkebell vragen over leven en werk.
Oordeel Zelf: tentoonstelling Neo Rauch
Schilder Neo Rauch trekt zich niks aan van de ‘Interpretatiedwang’ van kunst. Voor hem gaat het in de schilderkunst om de ‘schoonheid en verwondering en niet om het beantwoorden van vragen’. Nu hangen 65 van zijn meest bekende werken in museum De Fundatie. Voor directeur Ralph Keuning een ‘droom die uitkomt’, het is namelijk ook de grootste tentoonstelling ooit van De Fundatie. De meeste critici zijn lovend over de tentoonstelling, maar wat vinden jij en wij er van?
dinsdag 13 maart
Het einde van de vriendschap tussen Thomése en Kessels
P.F. Thomése is schrijver van een opvallend gevarieerd oeuvre. Dat begon in 1990 met de historische verhalenbundel Zuidland. Daarna publiceerde hij onder meer het aangrijpende egodocument Schaduwkind, de politieke satire Vladiwostok! en de spannende avonturenroman De onderwaterzwemmer. Ook scheef hij boeken waarin zijn favoriete personage J. Kessels figureert, gemodelleerd naar zijn vriend met wie hij vele avonturen beleefde. Zijn nieuwe boek Ik J. Kessels gaat over het einde van die vriendschap. Pieter van der Wielen spreekt met P.F. Thomése. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: acteur Willem Voogd
Acteur Willem Voogd speelt in meerdere kinderfilms en series, én schreef en produceerde meerdere theatervoorstellingen. Toch zullen de meeste mensen, en vooral kinderen, hem kennen van zijn rol als meester Kees in Mees Kees: een aantal films over het leven van meester Kees en zijn vrij unieke manier van lesgeven. Nu komt Voogd terug in de nieuwe telefilm Get Lost!, waarin hij samen met Anna Raadsveld en Set Sjöstrand de hoofdrol speelt. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Willem Voogd vragen over leven en werk.
De favoriete scène van: regisseur Marc Schmidt
In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Regisseur Marc Schmidt begon zijn carrière als editor en geluidsman van filmproducties, maar ontwikkelde zich in de loop der jaren als gerespecteerd documentairemaker. Hij maakte onder andere de documentaire De regels van Matthijs, over zijn autistische jeugdvriend, waar hij in 2012 een Gouden Kalf voor ontving. Het werk van Schmidt is vaak persoonlijk en intiem, waarbij er ruimte blijft voor het fictieve. Vannacht onthult hij zijn favoriete scène uit andermans werk.
woensdag 14 maart
De stad en haar verhalen in het theater van Sadettin Kırmızıyüz
Sadettin Kırmızıyüz is acteur en theatermaker. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. Het Nationale Toneel, Mightysociety en het Ro Theater. Sinds 2010 heeft hij een eigen theaterstichting, Trouble Man, waarmee hij voorstellingen produceert die over het thema migratie gaan. Zo maakte hij de afgelopen jaren een reeks over onze samenleving: Hollandse Luchten. Nu volgt Metropolis 1, het eerste deel van het vierluik dat hij samen met Het Nationale Theater maakt. In Metropolis draait het om de verhalen uit de stad. Pieter van der Wielen spreekt met Sadettin Kırmızıyüz. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: schrijver en journalist Peter Zantingh
Naast zijn werk als redacteur bij NRC schrijft journalist Peter Zantingh ook boeken. Hij debuteerde in 2011 met de roman Een uur en achttien minuten. Het boek werd genomineerd voor zowel de publieks- als de juryprijs van de Dioraphte. Later volgden de roman De eerste maandag van de maand, over een vader-zoon-relatie, en het non-fictieboek We vergaten te voetballen. Onlangs verscheen zijn derde roman Na Mattias, waarin hij zich afvraagt welk verhaal er van je overblijft als je er niet meer bent. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Peter Zantingh vragen over leven en werk.
NMS Live Sessies: Pitou
Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat singer-songwriter Pitou. Ze debuteerde in 2016 in een uitverkochte vondelkerk met haar EP Pitou. Nu komt ze met een nieuwe EP genaamd I Fall Asleep So Fast, die ze later dit jaar presenteert op het podium van Bitterzoet in Amsterdam.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 15 maart
Ernst Jansz zingt en schrijft over liefde voor Neerkant
Muzikant en schrijver Ernst Jansz zit een halve eeuw in het vak. Bijna net zolang is de (mede)oprichter van de bands CCC Inc. en Doe Maar verknocht aan Neerkant, het dorp waar hij in 1969 met zijn muzikale hippie-vrienden neerstreek. Zijn liefde voor het dorp in de Peel beschreef hij onlangs in het boek De Neerkant, ook verscheen er een album met de gelijknamige titel. Inmiddels is het ook 40 jaar geleden dat de populaire en invloedrijke band Doe Maar werd opgericht, en dat wordt gevierd met een kleine clubtour. Pieter van der Wielen spreekt met Ernst Jansz. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: zangeres Kim Hoorweg
Al op 14-jarige leeftijd kreeg zangeres Kim Hoorweg een contract aangeboden bij de Amerikaanse platenmaatschappij Universal Music. Ze was hiermee de jongste vrouwelijke artiest op Verve Records. Ze speelde op prestigieuze podia, zoals bij North Sea Jazz, en werkte samen met onder andere Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis. Nu komt ze met haar nieuwe album genaamd Untouchable. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Kim Hoorweg vragen over leven en werk.
De Reismicrofoon: choreograaf Neel Verdoorn
Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer is het de beurt aan danser en choreograaf Neel Verdoorn. Samen met het Internationaal Danstheater en het Doelen Ensemble maakte ze de voorstelling Hopper, met als uitgangspunt het werk van de schilder Edward Hopper. De dansvoorstelling draait om de vraag: zijn we in de huidige maatschappij dichterbij onszelf gekomen? Of maakt de digitale wereld ons net zo vervreemd als de mensen in de schilderijen van Hopper? In aanloop naar de première nam Neel Verdoorn voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 16 maart
In de filosofie van Arjen Kleinherenbrink bestaan geen avonturen
Arjen Kleinherenbrink is filosoof aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en specialiseert zich in de metafysica en wijsgerige antropologie. Vanuit die disciplines onderzoekt hij de verhoudingen tussen mens, ecologie en technologie. Vorig jaar verscheen zijn eerste boek Alles is een machine, waarin hij beschrijft dat het ordenende principe een verkeerde denkwijze is. Samen met filosoof Simon Gusman schreef hij het boek Avonturen bestaan niet, waarmee ze willen laten zien dat het najagen van avontuur een illusie is. Elfie Tromp spreekt met Arjen Kleinherenbrink. Luister alle fragmenten hier terug.
Podcast: Paradiso 50
Paradiso bestaat 50 jaar. Reden voor Nooit Meer Slapen om het Amsterdamse poppodium in de schijnwerpers te zetten. In de vijfdelige podcastserie ‘Paradiso 50’ reizen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze met spraakmakende gasten door de wilde geschiedenis van Paradiso: van vrijzinnigekerk tot hippie-hangout, en van drugshol naar professioneel en toonaangevend poppodium. Deze maand zenden wij elke vrijdag een ingekorte versie van de podcast uit. Aflevering 3: Into the Groove! Lotje IJzermans haalt herinneringen op aan de jaren ’80: de Koude Oorlog, club nights en een legendarische portier. Ook onthult Ernst Jansz - na 35 jaar - één van de belangrijkste redenen van Doe Maar om destijds met hun live optredens te stoppen. Te gast zijn o.a. Peter te Bos, Kors Eijkelboom, Agnes Salverda en Pieter Franssen. De lange versie(s) van Paradiso 50 horen? Abonneer je dan op de podcast via iTunes, Stitcher of andere podcastkanalen.