nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: schrijver Oscar van den Boogaard, creative director Renny Ramakers, schrijver Miquel Bulnes, zanger en grafisch ontwerper Peter te Bos en theatermaker Steef de Jong. Gastschrijver deze week is Alma Mathijsen.
maandag 19 februari
Oscar van den Boogaard ontrafelt zijn eigen familiegeschiedenis
Oscar van den Boogaard is schrijver en columnist. Hij woont afwisselend in Berlijn en in een dorp vlakbij Gent. Wekelijks schrijft hij een column voor de Vlaamse krant De Standaard. In 1990 debuteerde hij met de roman Dentz, waarin afgerekend wordt met de conventies van de oudere generatie. Sindsdien schreef hij vele romans en toneelstukken. In zijn nieuwe roman Kindsoldaat ontrafelt hij voor het eerst in zijn schrijversbestaan zijn eigen familieachtergrond. Het werd een wraakoefening in de vorm van een bildungsroman. Elfie Tromp spreekt met Oscar van den Boogaard. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: schrijver Maartje Willems
Maartje Willems was al redacteur en journalist. Nu kan ze ook schrijver toevoegen aan het lijstje. Haar debuut Vanaf nu wordt alles beter is een handreiking naar de neurotische, faalangstige medemens die het ook allemaal niet meer weet. In haar zelfhulpboek loodst ze je langs de kleine en grote vraagstukken waar dertigers mee te maken hebben. In de rubriek ‘Open Kaart' beantwoordt Maartje Willems vragen over leven en werk. Luister alle fragmenten hier terug.
Oordeel zelf: 'De Monnik van Mokka'
Hij is bekend van boeken als De Cirkel, Een hologram voor de koning en Helden van de grens. Vorige maand kwam schrijver Dave Eggers met een nieuw boek: De Monnik van Mokka. Een non-fictie roman over het leven van koffiemaker Mokhtar Alkanshali, waarin je wordt meegenomen in zijn ambitie om de koffie-industrie van Jemen in eren te herstellen. Door critici wordt het boek bestempeld als een nieuw meesterwerk, maar wat vinden jij en wij er eigenlijk van? Luister alle fragmenten hier terug.
dinsdag 20 februari
Renny Ramakers en 25 jaar iconisch Droog
Renny Ramakers is mede-oprichter en creative director van Droog, het designlabel dat bekend staat om zijn design klassiekers. Droog werd 25 jaar geleden opgericht, samen met Gijs Bakker Droog, als anti-statement met een ‘vernieuwende no-nonsense design mentaliteit’. Sindsdien signaleert en agendeert Droog maatschappelijke ontwikkelingen: van hergebruik tot robotisering, van vergrijzing tot onze relatie met de natuur. Ter markering van het jubileumjaar brengt Droog iconische ontwerpen uit haar collectie bij elkaar in museum Kranenburgh in Bergen. Hanneke Groenteman spreekt met Renny Ramakers. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: choreograaf Nicole Beutler
Nicole Beutler is choreograaf en theatermaker. In haar stukken is ze niet bang om disciplines te vermengen: dans, theater en beeldende kunst vormen in wisselende samenstellingen de bouwstenen van haar werk. Voor haar nieuwe voorstelling ‘ROLE MODEL’ sloeg ze de handen in één met toneelschrijver Magne van den Berg. 'ROLE MODEL' is een dansvoorstelling met zes jonge vrouwen waarin martial arts, vogueing, hiphop, house, rap en zang zijn verwerkt. In de rubriek open kaart beantwoordt Nicole Beutler vragen over leven en werk. Luister alle fragmenten hier terug.
De favoriete scène van: David Verbeek
In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. David Verbeeks film 'Shanghai Trance' werd groot nieuws toen deze in meer dan 250 Chinese bioscopen geprogrammeerd werd: uniek voor een Nederlandse film. Zijn meest recente film, An Impossibly Small Object, ging vorige maand op het Internationale Film Festival Rotterdam in première. Vanavond onthult hij zijn favoriete scène uit andermans werk. Luister alle fragmenten hier terug.
woensdag 21 februari
Miquel Bulnes tussen strijdende mohammedanen en christenen
Miquel Bulnes is schrijver en arts-microbioloog. Hij is ervaringsdeskundige op het gebied van ziekenhuizen, failliete psychiatrische privéklinieken en familieruzies. In 2003 debuteerde hij als schrijver met de roman Zorg. Ook de boeken Lab en Attaque spelen zich af in ziekenhuizen en laboratoria. In 2012 publiceerde hij de historische roman Het bloed in onze aderen, die zich afspeelt in Madrid en Barcelona in de jaren 1921-1923. In zijn nieuwe roman Reconquista beschrijft hij de strijd tussen mohammedanen en christenen in middeleeuws Spanje. Elfie Tromp spreekt met Miquel Bulnes. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: onderzoeksjournalist Sander Heijne
Onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne schrijft voor de Volkskrant en De Correspondent. In 2011 werd hij genomineerd voor De Loep, de belangrijkste journalistieke onderzoeksprijs. Zeven jaar lang deed hij verslag van de effecten van bureaucratische systemen op ons dagelijks leven. Het onderwerp grijpt hem dermate aan dat hij er een boek over schreef. In zijn debuut Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u legt hij uit waarom het marktdenken in de publieke sector op een misverstand berust. In de rubriek open kaart beantwoordt Sander Heijne vragen over leven en werk. Luister alle fragmenten hier terug.
NMS Live Sessies: AWKWARD i
Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat singer-songwriter Djurre de Haan. Onder het pseudoniem AWKWARD i speelde hij als bassist in de band Alamo Race Track, componeerde hij filmmuziek en bracht hij drie soloalbums uit. Begin februari kwam zijn derde album KYD uit, waarin hij de zoektocht naar de controle om zijn eigen identiteit te behouden laat horen.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister alle fragmenten hier terug.
donderdag 22 februari
Peter te Bos en de terugkeer van Claw Boys Claw
Peter te Bos is zanger en grafisch ontwerper. Vijfendertig jaar geleden, in 1983, richtte hij de band Claw Boys Claw op. Met hun donkere rockmuziek bleek de band ook prima in de jaren negentig te passen – ze scoorden o.a. een hit met Rosie. Na een lange pauze stak Te Bos het heilige vuur tien jaar geleden weer aan, en nu verschijnt Claw Boys Claws nieuwe album It’s Not Me, The Horse Is Not Me – Part 1. Als grafisch vormgever gaf Te Bos het Lowlands Festival een eigen gezicht, ook ontwerpt hij boekomslagen voor schrijvers als John le Carré en Dan Brown. Hanneke Groenteman spreekt met Peter Te Bos. Luister alle fragmenten hier terug.
De Reismicrofoon: altviolist Esther Apituley
Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Altviolist Esther Apituley heeft de wens zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met klassieke muziek. Zo ook met Vivaldi’s De vier jaargetijden. In haar nieuwe voorstelling Vivaldi code rood vertaalt ze de klassieker naar deze tijd van klimaatverandering. In aanloop naar de première nam ze De Reismicrofoon mee. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: Roanne van Voorst
Roanne van Voorst is antropoloog en schrijfster van zowel fictie als non-fictie boeken. In 2010 debuteerde ze met jullie zijn anders als ons. Verder promoveerde ze in 2014 op een antropologisch onderzoek naar risicogedrag. Sindsdien combineert ze het schrijven met avontuur. In haar nieuwste boek Lief van je duikt ze diep in het hoofd van de getraumatiseerde Rêve en haar strijd met zichzelf. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Roanne van Voorst vragen over leven en werk. Luister alle fragmenten hier terug.
vrijdag 23 februari
Steef de Jong blaast L'Orfeo nieuw leven in
Steef de Jong is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical. Na de operettetrilogie Strausvogel, Ludwig en Groots en meeslepend wil ik leven gaat hij nu terug naar de moeder aller opera’s en operettes: L’Orfeo van Monteverdi, uit 1607. De Jong maakt een geheel eigen versie: een Orfeo-operette van nu met livemuziek, handgemaakte kartonnen pop-updecors, humor en eindeloze verbeelding. Hanneke Groenteman spreekt met Steef de Jong. Luister alle fragmenten hier terug.
Podcast: Lees Dees
Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat: Lees Dees, een serie waarin bijzondere boeken uit de twintigste eeuw worden besproken. Deze aflevering gaat over de Nederlandse schrijver Josepha Mendels (1902-1995). In haar debuutroman Rolien en Ralien schreef ze openhartig over seksualiteit toen dat nog niet bon ton was. Mendels groeide op in een orthodox-joods milieu, maar had moeite om zich de strenge levenswijze eigen te maken. Ze wilde nergens bij horen. Niet bij de joden, niet bij de feministen en niet bij de schrijvers: ‘Ik doe alleen waar ik zin in heb. Ik zal sterven als een niet-nette dame.’ Met uitgeefster Eva Cossee, schrijfster Roos van Rijswijk, en bijzondere opnamen van de schrijfster zelf. Luister alle fragmenten hier terug.