nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schilder Henk Helmantel, beeldend kunstenaar Joost Conijn, schrijver Wim Hazeu, zanger en pianist Ruben Hein en actrice en cabaretière Eva Crutzen. De weekschrijver is Henk van Straten.

maandag 12 februari

Henk Helmantel viert vijftig jaar kunstenaarsschap

Henk Helmantel is schilder. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste figuren binnen de stroming van het Hedendaags Realisme. Hij schildert vooral stillevens en sobere kerkinterieurs, die verwantschap vertonen met Saenredam-klassiekers. Schoonheid is overal om ons heen, zo redeneert hij, ook in de meest basale voorwerpen. Dit jaar viert hij zijn 50-jarig kunstenaarschap met een grote expositie in Taiwan, een overzichtstentoonstelling in Museum Gouda en in Museum More in Gorssel maakt zijn werk deel uit van de tentoonstelling 4 realisten: De serene blik. Elfie Tromp spreekt met Henk Helmantel.

Open Kaart: Walid Benmbarek

Eerder speelde acteur Walid Benmbarek al in films als Loverboy en Infiltrant. Daarnaast verwierf hij bekendheid met zijn rol als rechercheur Mohammed Aydin in de televisieserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Nu is er de film Broeders, waarin Benmbarek een van de broers speelt die samen naar het oorlogsgebied in Syrië afreizen. Tijdens de zoektocht naar hun jongste broertje raken zij ongewild betrokken bij het Syrische conflict. Deze film, die vorig jaar tijdens het Nederlands Film Festival in première ging, toont dat niet alle keuzes ideologisch gemotiveerd zijn. De film biedt daarmee tegenwicht aan een al te gemakkelijk oordelen. Broeders draait vanaf 15 februari in de bioscopen. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Walid Benmbarek vragen over leven en werk.

Oordeel Zelf: 'The End of the F***ing World'

De critici zijn het eens: de Netflix-serie The End of the F***ing World is onovertroffen in zijn soort. Deze gitzwarte komedieserie vertelt het verhaal van twee tieners, James en Alyssa, die op roadtrip gaan om te ontsnappen aan de leegheid van het bestaan. James is een zelfverklaarde psychopaat die enige ervaring heeft met het doden van dieren en aangeeft aan iets groters toe te zijn. Alyssa, net zo gestoord, zou misschien wel zijn eerste menselijke slachtoffer kunnen worden. Het is een voorbode voor een escalatie die acht delen van elk twintig minuten duurt, en zich bijzonder goed leent om te ‘bingewatchen’. Althans, dat zeggen de critici. Maar vond jij dat ook?

dinsdag 13 februari

Joost Conijn toont het dagelijks leven van kampbewoners

Beeldend kunstenaar Joost Conijn werd bekend met zijn film uit 2002 over zijn zelfgebouwde houten auto. Acht jaar later maakte hij zelf een vliegtuig, waarmee hij naar het hart van Afrika vloog. Over die reis publiceerde hij het boek Piloot van goed en kwaad. Voor zijn nieuwe videowerk Good Evening To The People Living In The Camp, die nu in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt vertoond, filmde hij in de kampen in de Europese grensgebieden. Zijn perspectief is niet het actuele directe drama, maar het dagelijks leven van deze onbekende figuranten uit het nieuws. Hanneke Groenteman spreekt met Joost Conijn.

Open Kaart: Karima el Fillali

Karima el Fillali is een Nederlands-Marokkaanse zangeres en songwriter. Van haar Marokkaanse vader en haar Nederlandse moeder kreeg ze zowel Arabische als klassieke muziek er met de paplepel ingegoten. Afgelopen week ging de nieuwe voorstelling ZIEL | ROUH in première in Theater De Meervaart: een coproductie tussen ICK en het Amsterdams Andalusisch Orkest, dat voor deze voorstelling bestaat uit Karima el Fillali en zes muzikanten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Karima el Fillali vragen over leven en werk.

De favoriete scène van: Antoinette Beumer.

In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Als regisseur maakte Antoinette Beumer naam met tv-series als Hertenkamp, Spangen en Willemspark. Ook is ze verantwoordelijk voor de succesvolle films De gelukkige huisvrouw', Loft, Jackie en Soof. Vanavond onthult ze haar favoriete scène uit andermans werk.

woensdag 14 februari

Wim Hazeu en de twee gezichten van Lucebert

Wim Hazeu was na zijn studie Nederlands werkzaam als journalist, radio- en televisieprogrammamaker en uitgever. Hij publiceerde naast verschillende romans en dichtbundels omvangrijke biografieën van Achterberg, Slauerhoff, M.C. Escher, S. Vestdijk en Marten Toonder. De laatste jaren werkte hij aan zijn zesde grote biografie, die van dichter en schilder Lucebert (1924-1994). Tot op de dag van vandaag wordt Lucebert gezien als een van de grootste dichters in ons taalgebied. De biografie is het verhaal van worsteling en succes. Elfie Tromp spreekt met Wim Hazeu. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Olivia Davina

Dat we in Nederland ook reggae kunnen maken bewijst de zeskoppige formatie The Dubbeez. De in 2015 opgerichte band bracht In datzelfde jaar hun eerste single Rudebwoy uit en in 2016 zag hun EP Dubby het licht. Eind januari verscheen hun debuutalbum Peace, Love& Dub. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Olivia Davina, bassist van de band, vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

NMS Live Sessies: Jay-Roon & The Loose Ends

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat de band Jay-Roon & The Loose Ends. Eind vorig jaar vertrok Jay-Roon naar New Orleans ter inspiratie. Niet lang daarna werd de band The Loose Ends gevormd. Het resultaat van deze samenwerking is het nieuwe album Home To Many A Creature  dat volgende week wordt uitgebracht op het vernieuwde Munich Records.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister de sessie terug.

donderdag 15 februari

Ruben Hein keert terug naar de basis

Ruben Hein is zanger en pianist. Hij debuteerde in 2010 op het bekende jazzlabel Blue Note met zijn album Loose Fit. Sindsdien toerde hij in binnen- en buitenland en speelde hij samen met bekende artiesten als Oleta Adams, Benjamin Herman, Fink en Pete Philly. Nu is er een nieuw album: Groundwork Rising. Met zijn nieuwe songs gaat Ruben Hein terug naar de basis: zijn stem en zijn piano. De afgelopen jaren was Hein het magische gevoel kwijtgeraakt dat hoort bij het maken van muziek. Op deze plaat gaat hij weer op zoek naar dat gevoel. Hanneke Groenteman praat met hem. Luister het gesprek hier terug.

 

Open Kaart: Timo Bruijns

Timo Bruijns is schrijver en sportjournalist. In 2011 schreef hij AmsterdamVerona: Dagboek Giro d’Italia 2010 over zijn belevenissen als verslaggever bij deze ronde van Italië. Nu debuteert hij met zijn roman Bloed is dikker dan water: een rauwe en geestige roman over opgroeien in een familie uit de arbeidersklasse en over de vraag of je je kunt ontworstelen aan je achtergrond.  In de rubriek Open Kaart beantwoordt Timo Bruijns vragen over leven en werk. Luister het gesprek hier terug

 

De Reismicrofoon: Das Leben am Haverkamp

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/haar werk officieel het daglicht ziet. Modeontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp heeft de modezalen van Het Zeeuws Museum compleet onder handen genomen. Die nieuwe inrichting is vanaf 17 februari te zien in Middelburg. Modeontwerpers Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker and Gino Anthonisse van Das Leben am Haverkamp namen ‘De Reismicrofoon’ mee in aanloop naar de opening. Luister hier terug

 

vrijdag 16 februari

Eva Crutzen scheidt de zin van de onzin

Eva Crutzen is actrice, zangeres en cabaretière. Haar eerste twee solovoorstellingen, Bankzitten (2014) en Spiritus (2016), hadden een gemeenschappelijk thema: hoe stressvol het leven vol mogelijkheden van de moderne twintiger kan zijn. Haar derde voorstelling Opslaan als gaat over het verwerken van dingen, wanneer je eigenlijk geen ruimte hebt om dit te doen. Waarom zijn we een kei in het onthouden van onzinnige details en hebben we geen plaats meer voor belangrijke herinneringen? Elfie Tromp spreekt met Eva Crutzen. Luister het gesprek hier terug.

Podcast: De Man is Lam

Elke week zenden we in de ‘Podcast’ rubriek dé beste cultuurpodcast van het moment uit. Deze keer het tweede deel van 'De Man Is Lam'. Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Luister het gesprek hier terug.