nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: wetenschapper Eus van Someren, kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, fotograaf Bertien van Manen, beeldend kunstenaar, filmmaker en schrijver Kaweh Modiri en journalist Joeri Boom. Gastschrijver deze week is Thomas Heerma van Voss.

maandag 11 december

Eus van Someren onderzoekt slapeloosheid

Als gitarist van de rockband The Scene kwam Eus van Someren 's nachts flink wat slaap tekort en was zijn dag-nachtritme danig verstoord. Als wetenschapper aan het Nederlands Herseninstituut onderzoekt hij wat daarvan de gevolgen zijn. Zijn er volgens psychofysioloog Eus van Someren manieren om via je natuurlijke prikkels het slaapritme te verbeteren? En wat gebeurt er precies in het brein als we slapen? Pieter van der Wielen spreekt met Eus van Someren. Luister terug.

Nieuwe klanken uit oude peeskamers

De hoerenboten aan het Zandpad zijn sinds de opening een begrip in Utrecht. Hier kwam in 2013 een einde aan toen de gemeente de prostitutiezone sloot. Fotograaf Daan Bramer en beeldend kunstenaar Jonathan Straatman hebben onlangs een aantal van de boten gekocht om ze om te bouwen tot een mini-museum, ateliers en muziekstudio’s. Verslaggever Nicole Terborg zocht het tweetal op en keek hoe de peeskamers vandaag de dag gebruikt worden. Luister terug.

'Het vaginaboek'

Van The Vagina Monologues van Eve Ensler tot The Great Wall of Vagina van Jamie McCartney en Cliteracy van Sophia Wallace: de afgelopen twintig jaar is er (ook) in de kunst het nodige gebeurd om het vrouwelijke geslachtsorgaan de aandacht te geven die het verdient. Gelukkig maar, want het blijft een onderwerp wat ons lichtelijk tot zeer zenuwachtig maakt, tot een punt dat we er maar liever helemaal niet over praten. En dat is jammer, vindt seksuoloog Goedele Liekens. In 2005 kwam haar eerste versie van 'Het vaginaboek' uit, nu is er een geüpdatete versie, omdat, alle kunst ten spijt, een schrikbarend aantal vrouwen zichzelf 'van onderen' nog steeds niet in de spiegel aan durft te kijken. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met Goedele Liekens. (Herhaling)

dinsdag 12 december

Daan Roosegaarde verbeeldde de ruimte

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is maker van sociale ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verkennen. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op, waar hij ‘digitale landschappen’ ontwikkelt. Recent werden een aantal nieuwe ontwerpen gelanceerd: Icoon Afsluitdijk, waarbij de 32 kilometer lange Afsluitdijk van een tweede laag van licht en interactie werd voorzien. Langs de dijk zijn ook tijdelijk twee andere lichtkunstwerken te zien: Windvogel en Glowing Nature. En op station Eindhoven is sinds kort het 90 meter lange lichtkunstwerk Space te zien. Pieter van der Wielen spreekt met Daan Roosegaarde. Kijk terug.

Instant nostalgische dromen van Polaroid

Polaroid maakte instantfilms, maar moest de productie daarvan stopzetten omdat mensen op digitaal overstapten. Maar het kon en zou verkeren. Steeds meer mensen verlangen weer naar het vintage-beeld op een vierkant wit stukje karton uit een plastic camera. Filmmaker Willem Baptist maakte de documentaire Instant Dreams over dit nostalgisch verlangen maakte. Tjitske Mussche zocht hem op voor een reportage. Luister terug.

Open kaart: regisseur Mascha Halberstad

Regisseur Mascha Halberstad is gespecialiseerd in het maken van animatie en stop-motion films. Hiermee gooit ze in binnen- en buitenland hoge ogen. Ze maakte op verzoek van de Britse band The Prodigy een videoclip bij een van hun nummers. Deze week verscheen haar nieuwste film in de bioscoop, De Grote Hummimummi Kerstspecial. Een muzikale meezingfilm waarin onder andere Douwe Bob, Shirma Rouse, De Likt, Akwasi en Lee Towers zij aan zij staan met Hummimummi en zijn vriendin Oessiepoessie. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Mascha Halberstad vragen over leven en werk. Luister terug.

woensdag 13 december

De fotografische reisverslagen van Bertien van Manen

Fotograaf Bertien van Manen is bekend van haar, sterk op kleur gerichte, werk dat ze maakte tijdens reizen naar onder meer Rusland, China, Spanje en de VS. Met de jaren heeft ze een eigen positie in de documentairefotografie verworven met foto’s die zich laten kenmerken door hun ogenschijnlijk terloopse karakter. Nu komt ze -opvallend genoeg- met een fotoboek vol zwartwit-foto’s: I Will Be Wolf. Het boek is een verslag van de eerste reis die Van Manen maakte naar Hongarije, in december 1975, toen Hongarije nog deel uitmaakte van de landen achter het IJzeren Gordijn. Pieter van der Wielen spreekt met Bertien van Manen. Kijk terug.

Ter introductie: Harry Bannink

Het is het lot van veel componisten: het maken van liederen die iedereen kent, maar zelden de eer kunnen opstrijken. Dit lot overkwam ook Harry Bannink (1929-1999). Postuum is er dan toch aandacht voor hem. Zo maakte Gijs Groentenman een serie podcasts over hem en verscheen in september het boek ‘Harry Bannink’ van journalist en muzikant Ton Ouwehand. Een biografie in interviews met mensen die met hem gewerkt hebben. En wat blijkt? Bannink, die was een van de grootste componisten. Mathijs Deen zocht Ton Ouwehand op en vroeg hem onze luisteraars kennis te laten maken Harry Bannink. Luister terug.

Open kaart: fotograaf Katja Poelwijk

Katja Poelwijk is opgeleid tot psycholoog, maar had ook de behoefte creatief te zijn. Daarom schoolde ze zich om tot fotograaf. Sinds maart volgt ze de achtjarige Sil, een meisje dat zich een jongen voelt en Sivar genoemd wilt worden. Deze week opent de afstudeertentoonstelling in de Fotoacademie Amsterdam, waar de foto’s van Sivar te zien zijn. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Katja Poelwijk vragen over leven en werk. Luister terug.

 

donderdag 14 december

Kaweh Modiri over mentale doolhoven

Kaweh Modiri is beeldend kunstenaar, filmmaker en schrijver. Hij is van Iraanse afkomst en woont sinds 1988 in Nederland. In 2012 maakte Modiri zijn debuut als romanschrijver met Meneer Sadek en de anderen. Vorig jaar ging zijn speelfilmdebuut Bodkin Ras in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Nu volgt Chimère, zijn eerste televisiedrama - die op 22 december wordt uitgezonden op NPO3, waarin de 18-jarige Milad in een mentaal doolhof terechtkomt nadat hij zijn vriendin achterlaat tijdens een wilde achtervolging. Pieter van der Wielen spreekt met Kaweh Modiri. Bekijk het gesprek terug.

Een stiekeme blik in het Voyeur's Motel

'Gerald Foos kocht een motel om zijn gasten seks te zien hebben.' Dit is de eerste zin van Voyeur’s Motel, een geruchtmakend artikel dat vorig jaar verscheen in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Het is van de hand van Gay Talese, een van de beroemdste journalisten ter wereld. Talese was een van de grondleggers van New Journalism, een literaire vorm van journalistiek bedrijven. In de nieuwe documentaire Voyeur wordt de journalist gevolgd tijdens de totstandkoming van zijn boek over de voyeur. Nederlands best verkopende schrijver Michel van Egmond (schreef onder meer Gijp, Kieft en Deal) is groot fan van Talese en bekeek de documentaire. Emmie Kollau sprak er met hem over. Luister terug.

Open kaart: fotograaf Jaap Scheeren

Fotograaf Jaap Scheeren legt op sprookjesachtige en absurde wijze landschappen en mensen vast, waarbij er altijd ruimte is voor humor. Voor zijn nieuwe expositie ‘Om te houden’ zwierf hij enkele maanden rond op de Amsterdamse NDSM-werf. De rauwe, industriële scheepswerf staat centraal zijn nieuwe expositie, dat ook wel een monument aan de tijdelijkheid wordt genoemd. Behalve het decor vormt het terrein ook de expositieruimte van de tentoonstelling, die tot maart 2018 is te zien. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Jaap Scheeren vragen over leven en werk. Luister terug.

vrijdag 15 december

Joeri Boom over zijn overleden vriend en oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans

Joeri Boom heeft zich als journalist toegelegd op het correspondentschap. Sinds 2012 verslaat hij vanuit New Dehli het nieuws van Zuid-Azië voor onder andere de Groene Amsterdammer, NOS en NRC Handelsblad, met als specialisme oorlogsgebieden. Hij versloeg conflicten in Kosovo, Darfur, Libanon, Irak en Afghanistan. Doorgaans deed hij dit met fotograaf Jeroen Oerlemans, die vorig jaar in Libië werd doodgeschoten tijdens het uitoefenen van zijn beroep. Deze zaterdag opent Boom de fototentoonstelling ‘Jeroen Oerlemans’ in de Kunsthal in Rotterdam, waarin het prijswinnende werk van Oerlemans centraal staat. Elfie Tromp spreekt met Joeri Boom. Luister terug.

Een terugblik op #MeToo

De afgelopen tijd bracht de #MeToo-zaak vele gevallen van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag aan het licht. In media, kunst, cultuur was het bedroevend vaak raak. Castingdirectors, tv-producenten, docenten theater, mensen als Kevin Spacey en Louis C.K. Waar staan we? En is het nog mogelijk naar dat werk te kijken? Botte Jellema maakte voor ons deze reportage. Luister terug.