nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: documentairemaker Jaap van Hoewijk, schrijver Martin Michael Driessen, actrice Frieda Pittoors, striptekenaar Peter van Dongen en filmmaker Jessica Gorter. Gastschrijver deze week is Luuk Imhann.
maandag 20 november
Jaap van Hoewijk onderzocht de vermissing van Piet Beentjes
De documentaires van Jaap van Hoewijk gaan veelal over mysteries die rondom de dood hangen. Voor zijn debuutfilm Procedure 769 sprak hij met getuigen van de executie van moordenaar Robert Alton Harris. In de documentaire Family Secrets onderzocht hij de doodsoorzaak van zijn eigen vader, waarvan hij drieëntwintig jaar lang dacht dat hij was verongelukt. Zijn nieuwste film Piet is Gone gaat deze week op het IDFA in première en vertelt het verhaal van de onopgeloste verdwijning van Piet Beentjes, die op 26 april 1987 voor het laatst gezien werd toen hij op de pont naar Texel stapte. Floortje Smit spreekt met Jaap van Hoewijk. Luister het gesprek terug.
Hiphop in Nederland
Rapper Hef wordt gezien als de koning van de Nederlandse straatrap. Hij brak acht jaar geleden door met zijn single Puur, die ruim twee miljoen keer werd bekeken op Youtube. Hef rapt over seks, drugs en criminaliteit, maar in het pas verschenen boek Hiphop in Nederland van Parool-journalist Rajko Disseldorp wordt een heel andere kant van hem belicht. Samen met Disseldorp zocht Tjitske Mussche Hef op in zijn thuishaven Hoogvliet, een buitenwijk van Rotterdam. Luister het fragment terug.
Open Kaart: zangeres en schrijfster Janne Schra
Janne Schra begon haar carrière als zangeres bij Room Eleven. Ze bracht drie albums uit met deze jazzgroep. In 2010 maakte Janne Schra de overstap naar de band Schradinova, waarmee ze de plaat India Lima Oscar Victor Echo You maakte. Drie jaar later besloot ze om als soloartiest verder te gaan. Ze werkte samen met Solomon Burke, Happy Camper, Lucky Fonz III en De Staat. Haar laatste samenwerking was met het Noordpool Orkest. Het eindresultaat is te horen op Vasalis. En morgen ligt haar boek Je kijkt wel, maar je ziet niks in de winkel. Hierin beschrijft en illustreert ze haar bevindingen over het dagelijks leven. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Janne Schra vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
dinsdag 21 november
Martin Michael Driessen beschrijft de goede en slechte kanten van mensen
Martin Michael Driessen is opera-en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Voor zijn debuutroman Gars, die in 1999 uitkwam, werd hij direct genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De romans die over de jaren heen volgden werden door de pers bejubeld, genomineerd voor literaire prijzen en enkelen werden vertaald in het Italiaans, Duits en Hongaars. Hij won vorig jaar voor zijn verhalenbundel Rivieren zowel de ECI-literatuurprijs als de lezersprijs. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek De pelikaan, over een postbode uit een klein dorpje in communistisch Joegoslavië die na het chanteren van een dorpsgenoot met gelijke munt wordt terugbetaald. Floortje Smit spreekt met Martin Michael Driessen. Kijk het gesprek hier terug.
Vuile lakens buiten hangen
De Belgisch historici en schrijvers Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne zijn bovenmatig geïnteresseerd in de seksuele moraal van het Westen. Eerder maakten ze een podcast over het onderwerp, maar nu is er ook een boek. Zijn we hier wel zo vrijgevochten als we denken en anderen ook graag voorhouden? In de essaybundel Vuile Lakens hebben ze hun vrijmoedige speurtochten naar het antwoord op deze vraag gebundeld. Verslaggever Mathijs Deen sprak met ze af in de tuin der lusten van de hoofdstad, de Hortus van Amsterdam, en maakte een reportage. Luister het fragment hier terug.
Open kaart: fotograaf en filmmaker Tara Fallaux
Haar idee om een film te maken over 'de meest romantische vorm van literatuur' ontstond nadat Tara Fallaux zelf een handgeschreven liefdesbrief ontving. Met Love Letters maakte ze een kwetsbare film over jonge mensen die, in een tijd waarin dat nauwelijks nog gebruikelijk is, liefdesbrieven met de hand schrijven. De film gaat het IDFA in première en is als enige Nederlandse film geselecteerd voor de Competitie voor Korte Documentaire. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Tara Fallaux vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
woensdag 22 november
Frieda Pittoors zet familiebanden op scherp
De Vlaamse Frieda Pittoors was al jong op het toneel te vinden. Zo vertolkte ze vanaf haar twaalfde tot haar vijftiende de titelrol van De kleine prins. Sinds 2005 maakt ze deel uit van het vaste ensemble van de Toneelgroep Amsterdam. Voor haar rollen in De Leenane trilogie en Romeinse tragedies werd ze genomineerd voor een Theo d’Or en een Colombina. In de nieuwe speelfilm De dag dat mijn huis viel, die op het IDFA in première gaat, speelt ze de rol van een bejaarde moeder die haar zoons achterlaat, waardoor de familiebanden op scherp komen te staan. Floortje Smit praat met Frieda Pittoors. Kijk het gesprek hier terug.
'The Art Life' van David Lynch
Koffie drinken, sigaretten roken, en schilderen. 'Maybe a few girls,' zegt David Lynch. Dat was hoe de beroemde filmmaker het 'kunstenaarsleven' voor zich zag, en zo lijkt zich zijn leven ook te hebben afgespeeld. David Lynch is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn vervreemdende en fascinerende films als Mulholland Drive en Blue Velvet en de dito serie Twin Peaks, maar hijzelf zal zeggen dat hij altijd schilder is gebleven. En inderdaad, ondanks zijn aankondiging te stoppen met het maken van speelfilms is het kunstleven in zijn atelier in de Hollywood Hills nog altijd springlevend. Dit blijkt uit de documentaire David Lynch: The Art Life, die vanaf vandaag in bioscopen draait. Verslaggever Elianne Meijer spreekt over de kunst van David Lynch met Stijn Huijts, artistiek directeur en curator van het Bonnefantenmuseum waar eind 2018 een uitgebreide collectie kunstwerken van Lynch te zien zal zijn, en met Thomas Heerma van Voss, groot fan van zijn films. Luister het fragment terug.
Joris Bijdendijk is gekozen tot invloedrijkste smaakmaker van het land
Joris Bijdendijk stelde op zijn zestiende een masterplan op om sterrenchef te worden. Inmiddels haalde hij twee keer die Michelinster binnen en nu heeft hij een nieuwe missie: een keuken voor de lage landen creëren. Met zijn nieuwe kookboek geeft hij het goede voorbeeld. Zo staan er recepten in met spruitjes, schar, oesters, paardenvlees, geitenbok, opperdoezer ronde en Olde Remeker kaas. Afgelopen maandag werd Bijdendijk verkozen tot de invloedrijkste smaakmaker van het land. Emmie Kollau sprak hem de ochtend na de bekendmaking in de keuken van Rijks, waar Bijdendijk chef is. Luister de reportage terug.
donderdag 23 november
Peter van Dongen maakte van 'Familieziek' een beeldverhaal
De eerste tekeningen van striptekenaar Peter van Dongen verschenen toen hij zestien was in striptijdschrift de Vrije Balloen. Sindsdien verschenen zijn illustraties in Vrij Nederland, de VPRO Gids en waren ze te zien in verscheidene musea. De meeste mensen zullen hem kennen van zijn tweedelige beeldroman Rampokan, dat zich afspeelt aan het begin van de politionele acties in Indonesië. Deze week verscheen zijn stripbewerking van de novelle Familieziek, geschreven door Adriaan van Dis. Pieter van der Wielen spreekt met Peter van Dongen. Kijk het gesprek terug.
Open kaart: filmmaker Simone van Dusseldorp
Regisseur Simone van Dusseldorp maakte onder meer de films Uilenbal en Het leven volgens Nino. Vorig jaar won ze de Cinekid Lifetime Achievement Award voor haar oeuvre. Voor de reeks Duivelse Dilemma’s maakte ze de korte film Seks Ding. De film vertelt het verhaal van de zestienjarige Vita, van wie seksueel getinte foto’s online worden gezet door haar beste vriendin. Vita houdt zich sterk, maar voelt zich vernederd en eenzaam. De film is volgende week vrijdag op televisie te zien. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Simone van Dusseldorp vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
'Finders Keepers': eindeloze fascinatie voor het ontwerp
Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van het prijswinnende tijdschrift MacGuffin hebben een eindeloze fascinatie voor het ontwerp en de verhalen achter alledaagse voorwerpen. Ze kunnen zich verliezen in zaken als de gootsteen of het raam. Voor het Nieuwe Instituut in Rotterdam maakten ze de tentoonstelling Finders Keepers, een ‘parade' van 5000 alledaagse voorwerpen uit collecties van kunstenaars en verzamelaars wereldwijd. Emmie Kollau spreekt Algera en Van der Hoeven over wat er interessant kan zijn aan een collectie plastickoffiedekseltjes of trapleuningen. (Herhaling)
vrijdag 24 november
Jessica Gorter toont de impact van het Sovjetverleden
Filmmaker Jessica Gorter reisde in de winter van 1990, niet lang na de val van de Muur, naar Sint Petersburg waar zij onder de indruk raakte van de stille revolutie die zich daar voltrok. Het land is sindsdien een grote inspiratiebron geweest voor haar films, zoals voor het in 2004 verschenen Piter, waarin een intiem portret van Sint Petersburg wordt geschetst. In haar nieuwste film De rode ziel, die deze week op het IDFA in wereldpremière gaat, laat ze zien wat voor een impact het Sovjetverleden van Rusland heeft op de huidige generatie. Pieter van der Wielen spreekt met Jessica Gorter. Luister deel 1 hier en deel 2 hier.
Rechtbankproza op Explore the North
Met het festival Explore the North staat Leeuwarden dit weekend in het teken van muziek en literatuur. Op meer dan een dozijn locaties in de Friese hoofdstad staan acteurs, dansers, muzikanten en verhalenvertellers op het podium. Zo ook een aantal medewerkers van de Rechtbank in Leeuwarden. Zij lieten zich interviewen door vier jonge schrijvers, Yentl van Stokkum, Martin Rombouts, Emma Stomp en Christiaan Lomans. Die maakten op basis daarvan een nieuw fictief verhaal, dat door de medewerkers zelf zal worden voorgedragen in Leeuwarden. Botte Jellema doet verslag. Luister terug.