In de film Helium speelt acteur Hans Dagelet een levensmoede gangsterbaas, die noodgedwongen moet uitwijken naar een winters en verlaten Texel. Tijdens zijn verblijf op het eiland wordt hij met zichzelf geconfronteerd en komt hij tot het besef dat er voor hem niets hogers in het leven meer haalbaar is. Hij realiseert zich dat hij een minuscuul radartje is in het universum. Dit besef geeft hem een verlicht gevoel, maar brengt hem ook in conflict met zijn positie en perspectieven in de onderwereld. Pieter van der Wielen praat met Eché Janga, de regisseur van de film.
28 juli - 1 augustus
Pieter van der Wielen ontvangt deze week: filmregisseur Eché Janga, journalisten- en schrijversduo Dominique van der Heyde en Annet de Jong, theatermaker Lucas De Man, acteur René van ’t Hof en schrijfster Rianne Meijer. Verder o.a. de wonderlijke verhalen van Plots en Het Keerpunt van Peter Buwalda en Rodaan al Galidi.
maandag 28 juli
In de serie Het keerpunt gaan we langs bij romanschrijver Peter Buwalda. Schrijvers waren voor hem altijd heiligen, onbereikbaren met wie hij verlangde op gelijke voet te komen, alleen al door ze te lezen. Dat hij zelf ook zou kunnen gaan schrijven, begon hem pas te dagen toen hij op een uitgeverij werkte. Dat kan ik beter, besloot hij. Hij nam ontslag en schreef Bonita Avenue. De Vlaamse schrijver Christophe Van Gerrewey heeft voor deze week de schrijfopdracht aanvaard, terwijl schrijfster Pia de Jong verslag doet van haar bezoek aan het 9/11 Memorial Museum. En deze maand herhaalt Nooit Meer Slapen elke dag een van de wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag: Het hoogtepunt, een verhaal gemaakt door Maartje Duin. René de Bos en Bart Vos claimen allebei de eerste Nederlander te zijn die de top van de Mount Everest heeft bereikt.
dinsdag 29 juli
Dominique van der Heyde is het politieke gezicht van de NOS en de opvolger van Ferry Mingelen als politiek commentator in Nieuwsuur. Samen met haar partner Annet de Jong, eveneens journaliste, schreef ze een politieke thriller die zich afspeelt op het Binnenhof. In Morten, het eerste deel van wat een trilogie moet gaan worden, stevent een ambitieuze politicus af op een glorieuze verkiezingsoverwinning. Zijn partij gaat verrassend aan kop in de peilingen. Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden. Met een briljante spindoctor aan zijn zijde gaat de politicus tot het uiterste om het onheil af te wenden. Pieter van der Wielen praat met Dominique van der Heyde en Annet de Jong.
Zestig jaar geleden overleed de iconische kunstenares Frida Kahlo (1907-1954). Ter gelegenheid hiervan brengen zestig kunstenaars een eerbetoon aan de Mexicaanse in de expositie Mythe & Muze. We ontmoeten kunstenaars Jacinta Heijmans en Thessa van der Voort in de GO Gallery te Amsterdam. Verder leest de Vlaamse schrijver Christophe Van Gerrewey een verhaal dat door het nieuws is geïnspireerd. En in de reeks wonderlijke, ware verhalen uit Plots: Vrouw zoekt beer, een verhaal gemaakt door Bente Hamel. Het verhaal van de verdwenen knuffel is een klassieker: ouders die halverwege de vakantiebestemming zijn als ze terug moeten voor de vergeten beer. Maar er zijn niet veel zoektochten naar knuffels die langer duren dan een maand. Laat staan een jaar. Of zoals in dit verhaal: decennia.
woensdag 30 juli
Bijna iedereen heeft wel eens iemand verloren. Of zichzelf. Of de controle. We zijn bang om een ander te verliezen. We hebben echter niet altijd de tools om met die angst om te gaan. Er heerst een taboe op het openlijk uiten van je verdriet en je angsten, dus drukken we het de kop in en slikken het weg. Maar telkens als je iemand verliest, verlies je ook iets van jezelf. Onze relatie met een ander, en via de ander met onszelf, maakt ons kwetsbaar. Tijdens de dertigste editie van Theaterfestival Boulevard presenteert Het Zuidelijk Toneel zijn nieuwe voorstelling Los. Daarin zoeken een man en vrouw naar hoe om te gaan met hun angst voor die kwetsbaarheid. Regisseur van de voorstelling is Lucas De Man en hij is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.
O die zee is een hedendaags muziektheaterspektakel – een moderne bewerking van Homerus’ klassieke Odyssee – uitgevoerd in de gracht van Fort Rammekens aan de Westerschelde. We gaan naar het Walcherse Ritthem om verslag te doen. De Vlaamse schrijver Christophe Van Gerrewey leest een verhaal naar aanleiding van iets dat er in de wereld is gebeurd. En van Plots laten we vandaag Vlinder horen, een verhaal gemaakt door Katinka Baehr. Een prachtige theoretisch model verandert in een gruwelijk systeem, wanneer het in de praktijk wordt gebracht. Het begint op de fiets in Nederland en zal eindigen in China.
donderdag 31 juli
René van ’t Hof is oprichter van theatergroep Carver, speelde in talloze films (Matterhorn, Alles is Liefde, Flodder) en in tv-series zoals Jiskefet. Voor zijn rol in de voorstelling Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) is hij genomineerd voor de Louis d’Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland voor de beste mannelijke hoofdrol. Momenteel is hij ook nog in de theaters te zien met De man die alles weet, een (kinder)voorstelling waarin hij op zoek gaat naar de allesomvattende kennis. Pieter van der Wielen praat met de acteur Van ’t Hof over zijn veelzijdigheid en de belangrijkste motieven die aan zijn werk ten grondslag liggen.
In de serie Het keerpunt gaan we op pad met de Irakese dichter en romanschrijver Rodaan al Galidi, die in de jaren ‘90 Irak ontvluchtte en uiteindelijk in Nederland terecht kwam. Hij dankt zijn bestaan als schrijver aan zijn kinderloze tante, bij wie hij opgroeide. Ze woonde in een klein dorp in het zuiden van Irak. Daar vertelde ze hem iedere avond verhaaltjes, in oneindige varianten. De Vlaamse schrijver Christophe Van Gerrewey reageert met fictie op de actualiteit. En van Plots laten we vandaag Allemaal familie horen, een verhaal gemaakt door Chris Bajema. Wat doe je als je alle contact met je familie bent kwijtgeraakt en alleen een vaag idee hebt waar je ze zou kunnen vinden? Je kunt zelf op zoek gaan. En dan is de vraag: wat denk je precies te vinden?
vrijdag 1 augustus
Rianne Meijer publiceerde eerder het autobiografische boek De ana-files, een verslag van haar jaar in een anorexiakliniek. Nu verschijnt haar fictiedebuut De onverschrokken lafaard, een roman over een weduwnaar van zevenentwintig: Bram. Het enige wat hij nog voelt is minachting voor de wereld. Hij probeert zich staande te houden door een harnas van haat en sarcasme, en de belofte zich nooit meer aan iemand te hechten, maar die strategie blijkt toch minder houdbaar dan hij zelf dacht. Zeker als hij Zwaan ontmoet. Nota bene op Twitter, het medium voor verknipte tijdverspillers en narcistische aandachtstrekkers. Door hun eindeloze nachtelijke gesprekken wordt Bram herinnerd aan dingen die hij eigenlijk liever was vergeten. Pieter van der Wielen praat met schrijfster Rianne Meijer over haar nieuwe boek.
Choreografe en sociologe Alida Dors van dansgezelschap BackBone werkt aan een nieuw stuk. De hedendaagse dansvoorstelling, getiteld Oogst, toont de zoektocht naar een eigen identiteit binnen de multiculturele samenleving. Alida Dors heeft zich in de laatste tien jaar ontwikkeld van hiphopdanseres tot een bekroonde choreografe. We spreken haar bij een van de repetities. De Vlaamse schrijver Christophe Van Gerrewey reageert nog eenmaal op het nieuws met een nieuw verhaal en historicus Marnix Koolhaas tipt historische romans en non-finctie. En in de serie Plots: het verhaal Droomman, gemaakt door Prosper de Roos. De man in deze aflevering overleed in oktober 2011, vlak voor de eerste uitzending van het verhaal. Zijn naam is Ton Plekkenpol, maar verder wisten we niet veel van hem. Behalve dat hij een terugkerende droom had, waar hij maar niet vanaf kwam.