Er is een nieuw boek van Anna Enquist verschenen: Kwartet. Enquist (pseudoniem van Christa Widlund-Broer) werd meerdere malen bekroond voor haar poëziebundels. Ze brak door met de romans Het geheim en Het meesterstuk. Vriendschap en liefde voor muziek zijn belangrijke thema’s in haar werk. In Kwartet gaat het om leden van een strijkkwartet in de hoofdstedelijke binnenstad die troost vinden in muziek. Totdat een gevaarlijke indringer een repetitie op gewelddadige wijze verstoort. Anna Enquist is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.
16-20 juni
Deze week doen we dagelijks verslag van het Oerol Festival op Terschelling. En in het eerste uur praat Pieter van der Wielen met schrijfster en dichteres Anna Enquist, thrillerschrijver -en scenarist Tomas Ross, hoogleraar conflict en veiligheid Beatrice de Graaf, componist Merlijn Twaalfhoven en 'podiumdokter' Frans Vreeke.
maandag 16 juni
Nooit meer slapen doet dagelijks verslag van het Oerol Festival op Terschelling. Vandaag: de openingsvoorstelling van Oerol: Buzz Aldrin, waar ben je gebleven van Toneelgroep Oostpool, met regisseur Joeri Vos. Verder laat schrijver en dichter Erik Lindner zich door het nieuws inspireren en bericht correspondent Marije Vlaskamp vanuit China over het videokanaal YY voor eenzame mannen. En we duiken in de geschiedenis van de Bossa Nova. Want ook deze zomer zal de zoete zomermuziek uit Brazilië in veel strandtenten klinken. Maar behalve dat er veel over meisjes uit Ipanema wordt gezongen zit er ook vaak een meer politieke kant aan de muziek. Als reactie op het militaire regime dat het land tussen 1964-1984 regeerde kan tussen de regels door het protest gehoord worden.
dinsdag 17 juni
Componist Merlijn Twaalfhoven maakte samen met schrijver Abdelkader Benali de mini opera A Postcard from Aleppo. Het stuk is gebaseerd op verhalen en muziek van Syriërs uit Aleppo en Nederland. Ze zijn daarbij bewust op zoek gegaan naar het menselijke geluid in de oorlog. Op vrijdag 27 juni is de première. Het geld dat met de mini opera bij elkaar gebracht wordt gaat naar Syriërs in Nederland én naar het project Syrious Mission: muzieklessen aan gevluchte Syrische kinderen in Jordanië. Merlijn startte vorig jaar met het project en vertelt aan Pieter van der Wielen over zijn ervaringen.
Nooit meer slapen doet dagelijks verslag van het Oerol Festival op Terschelling. Vandaag zijn we bij Schotland van Orkater/De Nieuwkomers, dat geïnspireerd is op het boekenweekgeschenk De heilige Antonio van Arnon Grunberg. Verder leest schrijver en dichter Erik Lindner een tekst die op de actualiteit is geïnspireerd. En de Anningahof is weer open. Tot eind oktober zijn in het paradijselijke beeldenpark bij Zwolle zo’n 150 beelden te zien van 69 verschillende kunstenaars. We krijgen er een rondleiding van Hib Anninga, de boerenzoon en gewezen bankier die het park elf jaar geleden aanlegde in de weilanden achter zijn ouderlijk huis.
woensdag 18 juni
De jaarlijkse Anton de Kom-lezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. De lezing van Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid, gaat over Nederlandse strijders in het buitenland, vroeger en nu. Ze vraagt zich af waarom Nederlandse burgers kozen en kiezen voor oorlog en geweld, voor de hitte van het front en de adrenaline van het opgejaagd zijn. En bekijkt mogelijke manieren om de trend van foreign fighters te keren. Er vechten anno nu inmiddels meer dan honderd Nederlandse jongeren in Syrië, aan de kant van de rebellen. Pieter van der Wielen blikt met Beatrice de Graaf vooruit op de lezing.
Nooit meer slapen doet dagelijks verslag van het Oerol Festival op Terschelling. vandaag praten we met een paar leden van muziektheatergroep De Kift. Zij spelen Bidonville, samen met acteur Sanne den Hartog. Verder leest schrijver en dichter Erik Lindner een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En we praten met regisseur en artistiek leider Jörgen Tjon A Fong. Hij maakt met zijn theatergezelschap Urban Myth voorstellingen over vergeten verhalen en maatschappelijke thema’s. Morgen staat hij met Kid Dynamite in concert in de Rotterdamse schouwburg.
donderdag 19 juni
Juni is de Maand van het Spannende Boek. Tomas Ross is uitgever en schrijver van thrillers en is initiatiefnemer van De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten. Daarmee maakten ze van het Spannende Boek een aparte tak van sport. Maar is het nu niet hoog tijd geworden om spannende boeken serieus te nemen en onder de 'gewone’ literatuur te laten vallen? Pieter van der Wielen praat met Tomas Ross.
Nooit meer slapen doet dagelijks verslag van het Oerol Festival op Terschelling. vandaag maakt de verslaggever een wandeling van vijf uur over het eiland, in de voorstelling Building Conversations van Lotte van den Berg. Het is een theatraal onderzoek naar sociale en democratische processen in samenspraak met de bezoekers. Verder leest schrijver en dichter Erik Lindner een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En we ontmoeten Floris Visser, één van de succesvolste operaregisseurs van dit moment. Onlangs regisseerde hij als eerste Nederlander en jongste regisseur ooit een opera voor het wereldberoemde Bolshoi-theater in Moskou.
vrijdag 20 juni
A.s. zaterdag opent TivoliVredenburg in Utrecht. In het nieuwe podiumcomplex komen de bestaande muziekcentra Vredenburg en Tivoli samen. 'Podiumdokter' Frans Vreeke is sinds januari 2014 directeur. Hij runde jarenlang de legendarische nachtclub Mazzo in Amsterdam, daarna was hij als interim-directeur betrokken bij verschillende muziekpodia en festivals waaronder Eurosonic Noorderslag. Wat is hij van plan met de vijf zalen van het nieuwe muziekcentrum, waar nu al geluidslekken zijn ontdekt, en hoe ziet hij de toekomst van muziekpodia in Nederland? Zijn er inmiddels niet wat veel? Pieter van der Wielen praat met hem.
Nooit meer slapen doet dagelijks verslag van het Oerol Festival op Terschelling. We sluiten af met Klemens Patijn van TG Goed Gezelschap. Zij spelen T.I.C.S.; Tourette's Impulsive Corps Symphony, geïnspireerd op verhalen van Oliver Sacks en persoonlijke ervaringen van theatermaker Klemens Patijn. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver en dichter Erik Lindner, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, Barbara Truyen praat ons bij op het gebied van documentaires en we bezoeken samen met wetenschapsjournalist Dagmar van der Neut de voorstelling Bestiaire d’amour van Isabella Rossellini waarin ze vertelt over lust, liefde, moederschap, seks en voortplanting tot in de verrassende en surreële details - de conference beleeft haar Nederlandse premiere tijdens het Holland Festival.