Het boek Monte Carlo speelt zich af in Monaco, mei 1968. Net voor de start van de Grand Prix Formule 1 is het publiek getuige van een vreselijk ongeluk. De bescheiden Jack Preston, monteur bij Team Lotus, redt het leven van Deedee, de jonge filmster en belichaming van de nieuwe zeden. Monte Carlo is de nieuwe roman van de Vlaamse schrijver Peter Terrin. De jongste winnaar van de AKO Literatuurprijs is te gast in de studio voor een gesprek met presentator Pieter van der Wielen. En in het teken van de Libris Literatuurprijs vannacht publicist Paul Scheffer over het boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.
12-16 mei
Een greep uit het aanbod: deze week in Nooit Meer Slapen gesprekken met o.a. de Vlaamse schrijver Peter Terrin, de (nieuwe) winnaar van de Libris Literatuur Prijs, schrijfster Christine Otten, stand-up comedian Stefan Pop en de Amerikaanse sopraan Claron McFadden.
maandag 12 mei
Theaterfestival Karavaan vertelt het verhaal van de Hondsbosschezeewering in de voorstelling Dijk-in. De zeedijk van zo'n vijf kilometer lang wordt gezien als een zwakke schakel in onze waterverdediging. Daarom wordt er zand voor gespoten; een verandering op die locatie zoals die er voortdurend zijn geweest. We rijden met een auto over de dijk om de drive-in voorstelling te beleven. Verder reageert schrijfster Jannie Regnerus met fictie op het nieuws van de dag en bericht correspondent Wouter van Cleef vanuit Tokio. En John Schoorl bundelt zijn beste journalistieke verhalen in Iedereen stapt wel eens af. Verhalen die niet slechts proberen te informeren maar ook proberen te roeren en te vermaken. We zoeken de journalist en dichter op de redactie van zijn krant op.
dinsdag 13 mei
De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandse literaire roman van het afgelopen kalenderjaar. Paul Witteman, journalist en televisiepresentator, zat de jury van de Libris Literatuur Prijs voor en maakte tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend wie, volgens de jury, de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven. De genomineerden waren Jeroen Theunissen (De omwegen), Robbert Welagen (Het verdwijnen van Robbert), Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn), Tom Lanoye (Gelukkige slaven), Marente de Moor (Roundhay, tuinscène) en Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba). Pieter van der Wielen praat met de winnaar van de Libris Literatuur Prijs, Ilja Leonard Pfeijffer.
In juli vorig jaar werd de Nederlandse documentairemaker Kris van der Veen in Moermansk opgepakt, omdat hij bezig zou zijn met 'homopropaganda'. Dat was sinds een maand verboden in Rusland. Ondanks dat veel materiaal van de makers in beslag is genomen, is de documentaire nu klaar. Kris van der Veen vertelt het bijzondere verhaal van de totstandkoming en over de situatie waar Russische jonge homo's zich in bevinden in de documentaire 5000 roebel. En we gaan in Groningen bij schilder Joost Doornik op bezoek. Doornik schildert stillevens, portretten, landschappen en interieurs. Momenteel stelt hij zijn eigen recente schilderijen tentoon – plus een groot café-interieur dat vijftien jaar geleden gestolen werd en onlangs weer boven water kwam. Tussendoor reageert schrijfster Jannie Regnerus op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en Anton de Goede praat met econoom Arnold Heertje over het enorme succes van Thomas Pikkety’s boek Het kapitaal in de 21ste eeuw.
woensdag 14 mei
In het boek Rafaël van Christine Otten wonen de zwangere Nederlandse Winny en haar man Nizar in Tunesië, zijn geboorteland. Winny reist voor de bevalling af naar Nederland, waar ze een visum probeert te regelen voor Nizar. Maar dan breekt de Jasmijnrevolutie uit in Tunesië, waarop Europa de grenzen sluit voor immigranten uit Noord-Afrika. Wat volgt is de spannende strijd van Nizar, die tegen alle machten in zijn vrouw wil bereiken om de geboorte van hun kind mee te maken. Schrijfster Christine Otten is te gast bij Nooit Meer Slapen.
donderdag 15 mei
De energieke stand-up comedian Stefan Pop is nog geen dertig, maar heeft al een stevige carrière opgebouwd. Zo is hij sinds 2005 lid van het gezelschap Comedytrain, is hij zes jaar redactielid geweest van het tv-programma Dit was het nieuws en heeft hij al twee avondvullende cabaretprogramma’s op de planken gebracht. Stefan Pop heeft nu een humoristische verhalenbundel uitgebracht, genaamd Moet je nou eens horen. Met verhalen uit het boek en nieuw materiaal is hij in mei in verschillende steden te zien. Stefan Pop is te gast in de studio voor een gesprek met presentator Pieter van der Wielen.
vrijdag 16 mei
Tijdens de Operadagen Rotterdam wordt Arthur opgevoerd, een bewerking van Henry Purcell's semi-opera King Arthur. Ter nagedachtenis aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, nu 100 jaar geleden, gunnen regisseur Paul Koek en auteur Peter Verhelst ons een blik op het slagveld als alles voorbij is. In het onwerkelijk veranderde, vlakke land lopen twee vrouwen, vergezeld door een kind. De een is op zoek naar haar man, die vanuit het verre Afrika hierheen gekomen is om te vechten in een onbegrijpelijke oorlog. De ander zoekt haar land zoals ze het kende, maar niet meer terug te vinden is. Terwijl de jonge Arthur doet wat elk jongetje doet: fantaseren over heldendom, moed en verlangen. Pieter van der Wielen praat met sopraan Claron McFadden die de rol van de Afrikaanse vrouw vertolkt.