7-11 april

De studiogasten zijn schrijver Jaap Scholten, journalist Auke Kok, schrijver Thomas Verbogt en cabaretier Youp van ’t Hek, regisseur Ineke Houtman en entomoloog Marcel Dicke. Verder gaan we op pad met o.a. journalist Margalith Kleijweg, fotograaf Eddy Posthuma de Boer en filosofe Simone van Saarloos.

maandag 7 april

De in Hongarije woonachtige schrijver Jaap Scholten kreeg in 2012 een versleten stewardessenkoffertje in handen gedrukt. Het bleek een goudmijn. De koffer zat vol verloren gewaande brieven, zwart-witfoto’s, dagboekfragmenten en testamenten van zijn voorgeslacht. Aan de hand van de inhoud van dit koffertje schetst Scholten in het boek Horizon City een portret van de opkomst en de ondergang van de Twentse grootindustriëlen – een verdwenen wereld waarvan hij de nadagen meemaakte. Pieter van der Wielen praat met Jaap Scholten.

De Romeinse keizer Caligula staat bekend als een wrede heerser. Volgens sommige bronnen was hij gemeen, sadistisch, extravagant, seksueel pervers en over het geheel genomen een geesteszieke tiran. Het inspireerde Camus tot een toneeltekst, die nu door de Toneelschuur en de Utrechtse Spelen op het podium wordt gebracht. We spreken met regisseur Thibaud Delpeut. En in het Rijksmuseum opent vrijdag een tentoonstelling met portretfoto's van Gerard Reve. De schrijver stond erom bekend dat hij foto's vaak zelf ensceneerde om de regie te houden over zijn eigen imago. We praten over de foto’s met fotograaf Eddy Posthuma de Boer en kunsthistorica Hinde Haest. Verder reageert schrijfster Sanneke van Hassel met fictie op het nieuws en bericht correspondent Wouter van Cleef vanuit Tokyo over een stripboek waarin de schoonmaakwerkzaamheden bij de Fukushima kerncentrale worden belicht.

dinsdag 8 april

Twee jaar lang keek hij rond en verwonderde zich over de Amsterdamse stedelingen en hun straten, hun kwesties en schijnkwesties. Auke Kok is journalist en ging op pad in Amsterdam. Dit leidde tot originele observaties en afwisselend droevige en geestige schetsen in de traditie van roemrijk voorgangers als Simon Carmiggelt, Ischa Meijer en Martin Bril. Zijn boek De eenzaamste vrouw van Amsterdam laat de hoofdstad in al zijn glorie voorbij komen, van losers in het café tot de flirters op het Bijlmerplein. Pieter van der Wielen ontvangt Auke Kok in de studio.

Het Utrechtse literatuurfestival City2Cities staat deels in het teken van Dublin. Daarom is er alleen is een unieke verzameling van Dublins bekendste schrijver James Joyce te bewonderen in de Universiteitsbibliotheek, maar bovendien is het Dublin van Joyce's meesterwerk Ulysses naar Utrecht gehaald. Joyce-vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes geven een rondleiding door Utrecht. En we gaan op pad met schrijfster en journaliste Margalith Kleijwegt in Amsterdam Nieuw-West. Ze schreef eerder het boek Onzichtbare ouders, over de buurt waar Mohammed B. is opgegroeid, en nu verschijnt het vervolg Familie is alles. Hoe staan we er na 15 jaar multicultureel debat voor? Verder reageert schrijfster Sanneke van Hassel met fictie op het nieuws en we vragen vrijmetselaar Rien Heijdanus naar de uitkomsten van diens proefschrift Wat beweegt iemand om vrijmetselaar te worden en te blijven.

woensdag 9 april

Schrijver Thomas Verbogt en cabaretier Youp van ’t Hek zijn al jaren goede vrienden en houden allebei van mooie verhalen die ze verzinnen, meemaken of een combinatie van de twee. Het wonderlijke alledaagse, ons zinloze geploeter tussen droom en daad dat leidt tot hilarische melancholie. Ze zijn onderwerp in het theaterprogramma Mooie verhalen. Thomas Verbogt en Youp van ’t Hek zijn beiden te gast bij Nooit Meer Slapen.

In Charlotte Roche's roman Vochtige streken (2008) komen taboes rondom het vrouwelijk lichaam en seksualiteit aan bod. Het veroorzaakte in Duitsland veel opschudding. Deze week verschijnt de verfilming van het boek in Nederland. We bezoeken de film met columniste en filosofe Simone van Saarloos, die zich bezig houdt met vrouwelijke seksualiteit. Verder reageert schrijfster Sanneke van Hassel op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald, we blikken vooruit naar De grote woordenshow van het Nationale Toneel, en vandaag begint de dertigste editie van Imagine Film Festival, het festival voor fantasievolle films. In die 30 jaar is dat genre flink uit zijn schulp gekropen. Films als Lord of the Rings en de serie Game of Thrones weten een steeds groter publiek aan te boren. We praten met festivalprogrammeur Barend de Voogd en stand-up comedian en liefhebber Thijs van Domburg over elven, draken en gepantserde bikini's.

donderdag 10 april

De Nederlandse speelfilm Toen was geluk heel gewoon is gebaseerd op de gelijknamige comedyserie. De filmversie speelt zich af in 1974, het jaar waarin de karakters in de televisieserie waren beland toen de serie stopte. Het Nederlandse voetbalelftal heeft zojuist de heroïsche WK-finale verloren van aartsrivaal West-Duitsland. Het hele land is in rouw en Jaap Kooijman gooit uit pure frustratie de splinternieuwe televisie uit het raam. Pieter van der Wielen praat met regisseur Ineke Houtman.

In het Kunstfort in Vijhuizen is opblaasbare kunst van Robert Roelink en Bert Kramer te zien. Met hun ruimtevullende inflatables is de vesting compleet getransformeerd. Beide kunstenaars leggen uit hoe je opblaasbare kunst maakt. En schrijfster Sanneke van Hassel leest een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en we ontmoeten striptekenaar Mark de Jonge naar aanleiding van de graphic novel De papieren tijger, zijn debuut, waarin alle personages de gezichten hebben van overbekende Nederlanders: Van Geert Wilders tot Wesley Sneijder.

vrijdag 11 april

Insecten zijn al van oudsher filmsterren in Hollywood. Zoals het Imagine Film Festival graag laat zien zijn in films, en horrorfilms in het bijzonder, de scheidslijnen tussen realiteit en fantasie veelal vervaagd en wordt het met de biologische realiteit niet altijd even nauw genomen. Prof. Dr. Marcel Dicke, entomoloog aan de Wageningen Universiteit, is bij Nooit Meer Slapen te gast om te praten over de reputatie van insecten in Hollywood en de wetenschap.

In het tweede uur onder meer een ontmoeting met podiumdichter Daniël Vis over wie Menno Wigman oordeelde: 'Eindelijk weer een jonge dichter met een grote mond. En hij maakt het nog waar ook.' De debuutbundel van Vis, Crowdsurfen op laag water, is nu verschenen. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster Sanneke van Hassel, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, en we praten met vertaler en schrijver Jelle Noorman. Afgelopen week debuteerde hij met de roman Geen tijd voor Proust.