Politicoloog David Barnouw nam onlangs afscheid van het NIOD, het Nederlands Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, waar hij vanaf 1979 werkzaam was. Hij is gespecialiseerd in –zoals hij haar noemt- een moderne heilige, namelijk Anne Frank. Eerder publiceerde hij het boek Het fenomeen Anne Frank, waarin hij vertelt hoe uiteenlopende figuren, haar vader Otto voorop, haar als vehikel voor hun denkbeelden gebruiken. Pieter van der Wielen praat met David Barnouw over het nut van het voortbestaan van het instituut en, uiteraard, over het fenomeen Anne Frank.
31 maart - 4 april
Politicoloog David Barnouw, Ger Luijten - directeur van de Fondation Custodia in Parijs, documentairemaker Karin Junger, architect-directeur Francine Houben en schrijfster Jowi Schmitz zijn deze week onze studiogasten.
maandag 31 maart
Als filmmaakster Tatjana Božić voor de zoveelste keer de liefde van haar leven heeft gevonden en het wederom helemaal mis dreigt te gaan, besluit ze dat het roer om moet. Deze relatie moet slagen! Tatjana reisde langs vijf exen om antwoord te vinden op de vraag waarom al haar liefdesrelaties stuk lopen. We praten met Božić over haar documentaire Happily Ever After. En met kunstcriticus Hans den Hartog Jager maken we een rondgang langs de groepstentoonstelling Meer macht in museum De Fundatie in Zwolle, waarin hij onderzoekt of hedendaagse kunstenaars de wereld kunnen verbeteren. Verder reageert schrijver en dichter Erik Jan Harmens met fictie op het nieuws en bericht correspondent Robert Portier vanuit Australië over het muziekaanbod op de radiostations aldaar.
dinsdag 1 april
Ger Luijten is directeur van de Fondation Custodia. Deze stichting beheert de kunstcollectie van de beroemde verzamelaar Frits Lugt en is bovendien eigenaar van een complex van panden in het hart van Parijs, waaronder het gebouw waarin tot dit jaar het Institut Neerlandais was gevestigd. Dat vermaarde instituut is vorig jaar wegens bezuinigingen opgeheven en nu moet Luijten een nieuwe, liefst culturele bestemming vinden voor het pand. Onlangs opende er de eerste tentoonstelling die door Luijten zelf geprogrammeerd is: Drawings from the Fondation Custodia and the Museum Boijmans Van Beuningen. Pieter van der Wielen praat met Ger Luijten over de wereldberoemde collectie die zijn Fondation beheert en over de toekomst van wat voorheen het Institut Neerlandais was.
Woensdag geeft modern chansonnier Stromae een concert in de Heineken Music Hall en een dag later start schrijver en francofiel Bart van Loo met een theatertour over Franse Chansons, samen met de band Eddy et les Vedettes. We praten met Bart van Loo over het Belgische muziekfenomeen Stromae en zijn liefde voor het Franse lied. En we gaan naar het Persmuseum in Amsterdam waar de tentoonstelling Icoonfoto’s is ingericht: foto’s en beelden die tot ons collectieve geheugen behoren. Hoe worden we eigenlijk gestuurd in ons beeld van het nieuws en van de geschiedenis? Verder reageert schrijver en dichter Erik Jan Harmens met fictie op het nieuws en bericht Anton de Goede over de herontdekking van Jan Arends.
woensdag 2 april
De afgelopen jaren heeft een groeiende groep illegale prostituees uit West Afrika zich gevestigd in de buitenwijken van de grote steden zowel in Nederland als in de rest van Europa. De vrouwen komen om aan de armoede te ontsnappen, op zoek naar een beter leven en nieuwe perspectieven. Dromend van rijkdom. Maar voor de meesten is het Europese avontuur een teleurstelling die eindigt met een terugvlucht naar Nigeria en met lege handen. Documentairemaker Karin Junger, die eerder in Een beter leven de eerste Marokkaanse migranten in Nederland portretteerde, maakte een muzikale documentaire over de emancipatie van Nigeriaanse vrouwen: Sexy Money. Pieter van der Wielen ontvangt Karin Junger in de studio.
Na een documentaire (YSL – His Life and Times) en een docudrama (YSL – L'Amour Fou) gaat er volgende week weer een film in premiere over het leven van Yves Saint Laurent. Wat heeft de mode-ontwerper toch dat hem zo'n geliefd film-onderwerp maakt? En wat zijn de valkuilen van zo'n biopic over een mode-ontwerper? We bezoeken de film met NRC-modejournalist Milou van Rossum. Schrijver en dichter Erik Jan Harmens leest een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en schrijver Tomas Lieske vertelt over zijn nieuwe roman Door de waterspiegel, waarin een man tijdens een werkbezoek in Spanje getuige is van de verkrachting van een meisje. Hij grijpt niet in. Vanaf dat moment gaat het mis met hem. Hij wil terug naar huis, naar zijn geliefde, maar hij raakt verstrikt in oponthoud.
donderdag 3 april
Francine Houben is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten in Delft. Mecanoo is werkzaam in meer dan 25 landen en pleit voor zowel de visionaire rol van de architect als een maatschappelijke betrokkenheid. Onlangs kreeg ze in Londen de Woman Architect of the Year Award uitgereikt, een jaar nadat de door haar ontworpen bibliotheek in Birmingham werd geopend. Dit gebouw trok in de eerste drie maanden een miljoen bezoekers en werd door lezers van het Britse architectuurmagazine Architects’ Journal uitgeroepen tot 'gebouw van het jaar'. Lopende projecten zijn onder andere het stadskantoor en de stationshal in Delft en de Martin Luther King jr. bibliotheek in Washington. Anton de Goede praat met Francine Houben.
Vraag iemand die opgroeide in de vroege jaren negentig naar de zelfmoord van de zanger van Nirvana en hij komt met een verhaal. Hoe het album Nevermind en de dood van Kurt Cobain de 'coming to age' van een generatie beïnvloedde. Zaterdag is het twintig jaar geleden dat hij overleed. Emmie Kollau gaat op zoek naar persoonlijke verhalen over 'de stem van Generatie X'. En schrijver en dichter Erik Jan Harmens reageert op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald. Lana Peters (Svetlana Alliloejeva), oftewel de dochter van Jozef Stalin, heeft jaren gecorrespondeerd met de Amerikaanse journalist Nicholas Thompson. Haar worsteling met haar vaders erfenis wordt ook door miljoenen Russen ervaren. We onderzoeken de relatie tussen de vader, de tiran en de herinnering.
vrijdag 4 april
Milo had vijfentwintig procent kans om gezond te overleven, hoorde schrijfster Jowi Schmitz in het ziekenhuis. Terwijl haar pasgeboren kind bedekt met draadjes in een plastic bakje lag, deed ze wat ze kon om zélf te overleven. Maar ze kon niets doen, dus schreef ze. Over tegenstrijdige gevoelens: de frustraties en de angst, de hoop en de liefde. Over het geluk en het ongeluk tegelijkertijd. Door stukje bij beetje meer over Milo te verwoorden, door over zijn leven te vertellen, werd hij steeds echter – en als hij echt is, blijft hij misschien wel in leven. Lotje Ijzermans praat met Jowi Schmitz over haar boek Te vroeg geboren, een verslag van de geboorte en de ontwikkeling van een veel te vroeg geboren kind.
De succesvolle Amerikaanse politieserie The Wire wordt wel 'de meest realistische ooit' genoemd. De HBO-serie die zich afspeelt rondom het drugsmilieu van Baltimore wordt aan de Universiteit van Amsterdam nu zelfs ingezet bij colleges politicologie. We schuiven aan in de collegebanken. En in het boek Filosofie van de waanzin plaatst filosoof en taalwetenschapper Wouter Kusters de waanzin waar deze thuishoort: tussen bijzondere ervaringen van wijsheid, mystiek en creativiteit. We ontmoeten de auteur in het Willems Arntsz Huis te Utrecht, waar hij zelf ooit verpleegd is geweest. Verder o.a. een bijdrage van schrijver en dichter Erik Jan Harmens, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren.