Christiaan Weijts is naast romanschrijver ook columnist voor De Groene Amsterdammer en nrc.next. Met Achternamiddagen leidt Weijts zijn lezers rond in zijn atelier. Hij demonstreert zijn technieken en fascinaties, wijst details aan bij uiteenlopende leermeesters als Nabokov, Hermans, Montaigne, Flaubert, Winterson, Casanova en Roth. Tussendoor daalt hij af naar de bronnen van zijn schrijverschap. Een zelfportret in de vorm van lichtvoetige essays. Pieter van der Wielen praat met Christiaan Weijts over zijn schrijverschap.
10-14 maart
Schrijver en columnist Christiaan Weijts, componiste Corrie van Binsbergen, schrijver Ronald Giphart, toneelschrijver Tom Lanoye en kunstenaar Jan Fabre komen deze week langs in Nooit Meer Slapen. Maar er is meer!
maandag 10 maart
Op 24 en 25 maart is er in Den Haag een nucleaire top waar grote wereldleiders samenkomen. Wat zijn de consequenties van een dergelijke keuze voor de inrichting van een stad? Kunst- en architectuurcentrum Stroom vraagt het zich af in de expositie The Good Cause. We fietsen met Francien van Westrenen van Stroom door de Haagse 'conflict'-gebieden. Verder bericht correspondent Katy Sherriff vanuit Sao Paulo over de populaire serie Telenovela Avenida Brasil en schrijfster Elke Geurts leest een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En we gaan op bezoek bij de Nijmeegse striptekenaar Mars Gremmen, die graag tekent op kleine vierkante memopapiertjes. Zijn werk is te zien in Galerie De Etage in Gorinchem.
dinsdag 11 maart
Corrie van Binsbergen is gitariste, componiste en artistiek & zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze bijzondere projecten initieert, zoals Corrie en de Grote Brokken, een samenwerkingsverband van kopstukken uit de Nederlandse pop en jazz en de serie Schrijvers in Concert, een combinatie van muziek en literatuur, met onder meer Remco Campert, Kees van Kooten, P.F. Thomése en Ramsey Nasr. Zo is ze vanaf 20 april te zien in het muzikale poëzieprogramma Hemels en vergeefs met Toon Tellegen waar gedichten en dierenverhalen centraal staan. Pieter van der Wielen praat met Corrie van Binsbergen.
Deze week is de biografie van de Amerikaanse schrijver Philip Roth uitgekomen. Wie is deze man die elk jaar genoemd wordt als de kanshebber op de Nobelprijs voor literatuur? Schrijver en Roth-kenner Peter Buwalda bespreekt de biografie. En we doen verslag van de voorstelling Marcus Bakker. Bakker was prominent lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN) en grootvader van theatermaker Michiel Bakker. In de voorstelling bekijkt de kleinzoon het leven en werk van zijn opa. Tussendoor leest schrijfster Elke Geurts een tekst die door het nieuws is geïnspireerd en we besteden aandacht aan het in Vrij Nederland gepubliceerde artikel van Jamal Ouariachi, met de titel: Vrouwen, leg de lat eens hoger! (de parttime-mentaliteit van vrouwen in de Nederlandse literatuur).
woensdag 12 maart
In De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen heeft schrijver Ronald Giphart verhalen gebundeld over het verschijnsel 'de moeilijke jaren'. Giphart heeft hiervoor geput uit de Nederlandse literatuur van 1880 tot nu. Wanneer jonge mensen worden geconfronteerd met het onafwendbaar rijpen van lichaam en geest, gaat dit niet alleen gepaard met heftige emoties en conflicten met de maatschappij, maar ook met ontluikende liefde en onbesuisd verlangen. De verhalen in deze bloemlezing hebben alle gemeen dat de hoofdpersonen worstelen met de weerbarstige wereld van volwassenen, een wereld die ze weldra zelf zullen bevolken. Pieter van der Wielen praat met Ronald Giphart over zijn bloemlezing.
Een film van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson herken je altijd – het zijn strak gestileerde films die ontzettend grappig zijn, maar altijd een droeve ondertoon hebben. Bij de première van zijn achtste film The Grand Budapest Hotel, met o.a. Bill Murray, Edward Norton en Adrien Brody, onderzoeken filmjournalisten Floortje Smit en Gerhard Busch de elementen die zijn werk zo typisch 'Anderson-iaans' maken. Verder bespreekt Tim den Besten de wereld van de populaire cultuur, leest schrijfster Elke Geurts een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd en we ontmoeten regisseur Boris Paval Conen, die dit jaar hoofdgast is van Cinedans. Tijdens dit festival, in het Eye Filmmuseum, zijn tientallen dansfilms en documentaires over choreografen te zien.
donderdag 13 maart
Het theaterstuk der theaterstukken. Shakespeare schreef zijn Hamlet in tijden van grote politieke en sociale verwarring. De Vlaamse roman -en toneelschrijver Tom Lanoye schreef een Hamlet voor de eenentwintigste eeuw, een tijd van niet minder grote politieke en sociale verwarring. Deze uitvoering, Hamlet vs Hamlet, wordt opgevoerd door een samengesteld ensemble van Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam onder regie van Guy Cassiers. Een verhaal over volwassen worden en verbeelding. Tom Lanoye is te gast tijdens het eerste uur.
De Boekenweek staat in het teken van reizen. Het is moeilijk voor te stellen dat er een andere Nederlandse schrijver is die meer kilometers heeft gereisd dan Cees Nooteboom. We vragen hem naar zijn meest indrukwekkende tochten. Verder aandacht voor het toneelstuk Vaslav, gebaseerd op zijn gelijknamige bestseller van schrijver Arthur Japin, dat het waargebeurde verhaal vertelt van de wereldberoemde balletdanser Vaslav Nijinski die verstrikt raakt in de machtsstrijd tussen de twee grote liefdes van zijn leven. En ook vandaag belt Elke geurts een tekst door, die op het nieuws is geïnspireerd.
vrijdag 14 maart
Morgen opent in Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979. Niet eerder was het vroege werk van de Antwerpse kunstenaar, theatermaker en erkend enfant terrible Jan Fabre te zien in zijn complete samenhang. Zijn vroege werk, uit de tweede helft van de jaren zeventig, wordt gekenmerkt door een fascinatie met de kleine buitenwereld waar insecten en spinnen in overvloed leven. De verbeelding van de verschijnselen van de natuur is een rode draad gebleven door zijn hele oeuvre. Pieter van der Wielen praat met Jan Fabre.
In De laatste ontsnapping, de nieuwe roman van Jan van Mersbergen, komt een ontsnappingskunstenaar erachter dat hij een zoon heeft. We ontmoeten de schrijver in een goochelcafe op de Zeedijk in Amsterdam. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijfster Elke Geurts, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, en muziekjournalist Atze de Vrieze bericht vanuit Austin, Texas om verslag te doen van het muziek – en mediafestival South by Southwest. Onlangs is de debuutroman van Anne van den Dool verschenen, met de titel 'Achterland'. En Anton de Goede zoekt de jonge schrijfster Anne van den Dool op in Leiden. Kort geleden debuteerde ze met haar roman Achterland. Een verhaal over de band tussen moeders en dochters, over mensen die elkaar aantrekken en afstoten, en die elkaar moeten loslaten zonder zichzelf te verliezen.