Met een beeldbank van duizenden foto’s van modellen, vintagekleding, bloemen en tuinen creëert kunstenaar Ruud van Empel werelden van onschuld en kwetsbaarheid. Losse foto’s worden met een zelf ontwikkelde techniek bewerkt tot nieuwe fotowerken. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch toont sinds afgelopen weekend een overzicht van zijn werk, alsook enkele voorstudies. Pieter van der Wielen praat met Ruud van Empel. In de weekserie gaan we op bezoek bij toneelgezelschap De Utrechtse Spelen. Deze week gaat de nieuwe voorstelling Monsters in première. Vandaag aan het woord: artistiek leider Thibaud Delpeut.
17-21 februari
Deze week in Nooit Meer Slapen gesprekken met o.a. beeldend kunstenaar Ruud van Empel, gitarist Terrie Hessels van The Ex, schrijver Thomas van Aalten, evolutiebioloog en schrijver Tijs Goldschmidt en actrice Maria Kraakman.
maandag 17 februari
Ik ben ik niet is een postuum verschenen bundel bespiegelingen en besprekingen die J.J. Voskuil (1926-2008) in de jaren vijftig schreef. In een roerende inleiding vertelt zijn vrouw Lousje aan Detlev van Heest over de existentiële crisis die haar man toen doormaakte. Samen met Van Heest gaan we langs bij Lousje Voskuil. En we waren in Enschede bij de première van de productie The Fairy Queen; een samenwerking tussen muziektheatergroep De Veenfabriek en operagezelschap Reisopera. Verder vertelt schrijver Gustaaf Peek door welk nieuws hij zich vandaag heeft laten inspireren en we vragen aan beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck wat haar door de nacht helpt.
dinsdag 18 februari
Vanaf de oprichting in de jaren zeventig heeft de band The Ex een 'alles is mogelijk' identiteit ontwikkeld en vastgehouden. Door hun oneindige nieuwsgierigheid en gedrevenheid is The Ex jaren in al die jaren nieuwe muziekgebieden op gaan zoeken. Met meer dan 30 jaar ervaring in hun broekzak is het nu tijd voor een verjaardagsfeestje. Dit gebeurt tijdens het The Ex Festival (met optredens van o.a. Thurston Moore, Peter Brötzmann en Han Bennink), dat vanaf volgende week door het land trekt. Pieter van der Wielen praat met gitarist en medeoprichter van The Ex; Terrie Hessels. In de weekserie gaan we op bezoek bij toneelgezelschap De Utrechtse Spelen. Deze week gaat de nieuwe voorstelling Monsters in première. Vandaag aan het woord: gastregisseur Matthias Mooij.
Ons denken over seksuele emancipatie is aan een grondige herziening toe. Dat staat in het boek De seksparadox. Het is geschreven door verschillende sociale-wetenschappers. De bundel geeft visie en voeding aan een van de meest opwindende onderzoeksterreinen in de sociale wetenschappen. We praten met Laurens Buijs; samensteller, auteur en socioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Verder vertelt Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, wat haar door de nacht helpt, reageert schrijver Gustaaf Peek op het nieuws en praten we met schrijver Robert Anker over zijn nieuwe boek Schuim; een roman over de liefde in alle soorten en maten, met in de hoofdrol een Rotterdamse havenbaron, een wereldberoemde violiste en een dominee in een achterstandswijk die niet meer gelooft dat God bestaat.
woensdag 19 februari
De Nederlandse geschiedenis kennen we door eigen ervaring, uit een studieboek of van vage verhalen van grootouders. Deze geschiedenis met al zijn gebeurtenissen komt langs in Leeuwenstrijd, de nieuwe roman van schrijver Thomas van Aalten, beschreven vanuit het perspectief van de familie Dona. Vier generaties met elk een eigen perspectief op een veranderend Nederland in de twintigste eeuw, wat allemaal begint bij het vinden van een oud leeuwenpak op de zolder van een jongensinternaat. Pieter van der Wielen praat met schrijver Thomas van Aalten. In de weekserie gaan we op bezoek bij toneelgezelschap De Utrechtse Spelen. Deze week gaat de nieuwe voorstelling ‘Monsters’ in première. Vandaag aan het woord: actrice Tine Cartuyvels.
Daarna, in het tweede uur, onder meer een gesprek met filmmaker Boris Gerrets over Shado’man, een documentaire waarin een groep vrienden, de Freetown Streetboys, zich proberen te bewegen in rolstoelen en op krukken door de hoofdstad Freetown in Sierra Leone. Schrijver Gustaaf Peek laat zich weer inspireren door het nieuws, beeldend kunstenaar Jonas Staal vertelt wat hem door de nacht helpt en we gaan op bezoek bij striptekenaar Dick Matena, die onlangs werd bekroond tot 'Levend erfgoeddrager'. Vijftig jaar stripvakmanschap is nu vastgelegd in het boek 100 pagina's Dick. Hij tekende o.a. Panda, Tom Poes, diverse Disney karakters, en maakte verstrippingen van kinderboeken en literaire romans.
donderdag 20 februari
Van evolutiebioloog en schrijver Tijs Goldschmidt verschijnt deze week Vis in bad, een nieuwe bundeling beschouwingen over mensen en dieren. Volgens Goldschmidt is de kloof tussen mens en dier geforceerd: 'Ik stoor me eraan dat de mens per definitie boven het dier wordt gesteld. De overgang tussen mens en dier ligt gradueel. Vind ik. Maar soms verander ik even van gedachten.' Pieter van der Wielen praat met Tijs Goldschmidt over dier en mens. In de weekserie gaan we op bezoek bij toneelgezelschap De Utrechtse Spelen. Deze week gaat de nieuwe voorstelling Monsters in première. Vandaag aan het woord: acteur Benja Bruining.
Tijmen Zonnevijlle maakt geen kunst waar je als publiek op je gemak naar kan staan kijken. Zijn werken zijn interactief en maken de kijker deelnemer. Vaak maakt hij daarbij gebruik van nieuwe technieken. Voor de tentoonstelling Surreële werelden in het Centraal Museum in Utrecht maakte hij een installatie waarbij je je onderdompelt in een surrealistische film. Verder in het tweede uur: componist Merlijn Twaalfhoven laat weten wat hem door de nacht helpt, schrijver Gustaaf Peek leest een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd en een ontmoeting met de Drentse muzikant Daniël Lohues. Hij heeft een nieuw album, getiteld D en gaat over de dingen die er toe doen: vriendschap, liefde en het platteland.
vrijdag 21 februari
Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel ‘Bonita Avenue’. Na afloop praat Pieter van der Wielen met actrice Maria Kraakman. Vanaf volgend jaar zal ze deel uitmaken van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam. De komende weken vertolkt ze nog één van de hoofdrollen in de theaterklassieker Who’s Afraid of Virginia Woolf, uitgevoerd door Toneelgroep Oostpool in samenwerking met Toneelschuur Producties. Het verhaal van de Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee gaat over een botsing tussen twee generaties, maar is ook een ontluisterende studie naar de mens en de verwoestende kracht van de waarheid.
Boer Begeman in Oude Pekela vond het langharige tuig eind jaren zestig maar niks, maar hij besloot toch iets voor de jongeren te doen. Hij richtte een jeugdhonk op en de beweging Boer en Beat was geboren. Het Veenkoloniaal museum in Veendam wijdt er een tentoonstelling aan. In het tweede uur komen boer Begeman en een van de jongeren - Hennie Hemmes, inmiddels keurig wethouder - aan het woord. Verder gaan we met schilder en beeldhouwer Emo Verkerk kijken bij Francis Bacon's In Memory of George Dyer, die nu in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te bewonderen. Tussendoor een bijdrage van Gustaaf Peek, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren en actrice Betty Schuurman, verbonden aan het Natinoale Toneel, vertelt wat haar door de nacht helpt.