De grenzen tussen het podium en de zaal worden in het theater steeds vaker opgezocht. Een theatergezelschap wil vaak het publiek uitdagen, maar wat gebeurt er als het publiek de vierde muur doorbreekt? Tijdens de voorstelling Dantons Dood van Toneelgroep Amsterdam zal Zina, een collectief van makers van verschillende disciplines en culturen, de schouwburg veranderen in een buurthuis. Honderd wijkbewoners zullen tijdens de voorstellingen opduiken in de zaal en zich nestelen tussen de spelers. Adelheid Roosen, artistiek leider van Zina, is in het eerste uur te gast. En vanwege de Olympische Winterspelen in Sotsji dompelen we ons onder in de Russische cultuur. We kennen de klassiekers, maar wat gebeurt er nu? Deze week elke dag een tip van Ellen Rutten, Hoogleraar Slavische Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Vandaag: De muziek van rapper Johnyboy Riga en componist Leonid Desyatnikov.
10-14 februari
Nooit Meer Slapen ontvangt deze week o.a. theatermaker Adelheid Roosen, acteur Reinout Scholten van Aschat, filosoof en wetenschapper André Klukhuhn, theaterregisseur Gerardjan Rijnders en striptekenaar Robert van Raffe. Dat, en nog veel meer, elke werkdag tussen 12 en 2 op Radio 1.
maandag 10 februari
Het heden bestaat voornamelijk nog uit herinneringen, maar hoe betrouwbaar zijn die? In de bundel Te vroeg in het seizoen geeft schrijver Remco Campert het proces van ouder worden weer. Zijn wereld wordt weer klein, net als vroeger, en details worden belangrijker dan ooit. We zochten hem thuis op. Verder vertelt schrijver Mano Benzamour wat hem door de nacht helpt, reageert de Groningse schrijver Herman Sandman op het nieuws en praten we met theatermakers Sadettin Kirmiziyüz en Marjolijn van Heemstra over Hollandse Luchten 1: Jeremia; een voorstelling over Nederlandse reaguurders die elkaar onder het mom van vrijheid van meningsuiting met beledigingen om de oren slaan op het internet.
Dinsdag 11 februari
Vanaf 24 februari is Johan op de televisie te zien, een 4-delige dramaserie over de legendarische nummer 14. Johan Cruijff, erkend als een van de beste voetballers aller tijden, is tegenwoordig net zo bekend om zijn uitspraken en persoonlijkheid als zijn onnavolgbare voetbalprestaties. In Johan komen de hoogte- en dieptepunten van 'El Salvador' voorbij, zowel uit zijn voetbalcarrière als zijn privéleven. Pieter van der Wielen spreekt met acteur Reinout Scholten van Aschat, die in de serie de jonge Johan speelt. En vanwege de Olympische Winterspelen in Sotsji dompelen we ons onder in de Russische cultuur. We kennen de klassiekers, maar wat gebeurt er nu? Deze week elke dag een tip van Ellen Rutten, Hoogleraar Slavische Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Vandaag de boeken van Vladimir Sorokin.
Als je van een zeventiende-eeuwse tekening wilt weten of hij door Rembrandt is gemaakt, kun je niet even een DNA-test doen. Een van de experts op het gebied van Rembrandttekeningen is Peter Schatborn, samensteller van de tentoonstelling Rembrandt of niet? in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Schatborn vertelt hoe hij naar die tekeningen kijkt. Verder een ontmoeting met componist en luitist Jozef van Wissem. Hij verzorgde de muziek in de film Only Lovers Left Alive, geregisseerd door Jim Jarmusch, en won hiermee een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Verder vertelt schrijver Herman Sandman door welk nieuws hij zich vandaag heeft laten inspireren en we vragen aan tekenaar Robbie Cornelissen wat hem door de nacht helpt.
woensdag 12 februari
Filosoof en wetenschapper André Klukhuhn schreef onder meer het filosofische standaardwerk De algehele geschiedenis van het denken. Het oeuvre wordt nu uitgebreid met zijn romandebuut De trip naar het morgenland, een autobiografische roman over een groep hippies die vanaf de jaren zeventig in een commune wonen. Pieter van der Wielen praat met André Klukhuhn. En vanwege de Olympische Winterspelen in Sotsji dompelen we ons onder in de Russische cultuur. We kennen de klassiekers, maar wat gebeurt er nu? Deze week elke dag een tip van Ellen Rutten, Hoogleraar Slavische Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Vandaag: De kritische tv-zender Dozjd en de Russische filmmakers van dit moment (Popogrebskij, Zvjagintsev en Zeldovitsj).
Jacco Olivier zoekt naar nieuwe wegen in de schilderkunst. In Cycle, de eerste Nederlandse museale overzichtstentoonstelling in het GEM in Den Haag, neemt hij de toeschouwer mee op een reis door de vele verflagen van het schilderij. We vragen hem naar de techniek van zijn videokunst. En we praten in het tweede uur met dichter Lieke Marsman, van wie onlangs haar tweede dichtbundel verscheen: De eerste letter. Tussendoor laat cabaretier Dolf Jansen weten wat hem door de nacht helpt en leest schrijver Hermans Sandman een tekst voor die door de actualiteit is geïnspireerd.
donderdag 13 februari
Oresteia, de eerste regie van Gerardjan Rijnders bij het NNT, vertelt het verhaal van Klytaimnestra, een sterke zelfbewuste vrouw die in een verlangen naar vrijheid de strijd aanbindt tegen haar ‘onderdrukker’. Slim, geraffineerd en provocerend keert zij zich tegen het onrecht dat haar en haar gezin is aangedaan. Vanuit een positieve energie strijdt ze voor een betere wereld waar elke stem gehoord wordt en het recht zijn loop heeft. Pieter van der Wielen praat met regisseur Gerardjan Rijnders. En vanwege de Olympische Winterspelen in Sotsji dompelen we ons onder in de Russische cultuur. We kennen de klassiekers, maar wat gebeurt er nu? Deze week elke dag een tip van Ellen Rutten, Hoogleraar Slavische Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Vandaag: Het Strelka instituut in Moskou en de Russische ontwerper Sacha Brodsky.
Retour Bangkok is een schelmenroman, die de broeierige verknoping van boven- en onderwereld van de grote bazen in de internationale drugshandel, keurige zakenlui, hoeren, corrupte gezagsdragers en moordenaars tot leven wekt. We ontmoeten Michiel Heijungs, de schrijver van het boek. Verder een reportage met Lex Boon, auteur van het longread-artikel De diepvriesman. Het is het wonderlijke en waargebeurde verhaal van een lijk die al twintig jaar ingevroren ligt in een schuurtje en een stel excentrieke omstanders die tegen wil en dank tot elkaar zijn veroordeeld. Verder vertelt acteur en regisseur Jaap Spijkers wat hem door de nacht helpt en laat schrijver Herman Sandman zich inspireren door het nieuws.
vrijdag 14 februari
Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue. Na afloop praat Pieter van der Wielen met striptekenaar Robert van Raffe over zijn 'beeldungsroman' Zonder filter. Nadat een student door zijn geliefde is verlaten, begint hij aan een lange reis, zij het niet fysiek, maar in gedachten. Aangezien zijn geliefde hem verliet, concludeert de jonge man dat hij iets moet veranderen en hij besluit een metamorfose te ondergaan. Hij verandert zijn imago radicaal en wordt een dandy. Hij slaagt erin dit zo nauwgezet door te voeren dat het hem tot waanzin drijft.
Een van de bekendste heldinnen van de Tachtigjarige Oorlog is Kenau Simonsdochter Hasselaer. 2014 mag - ruim 400 jaar na haar dood - met het recht het Kenaujaar genoemd worden. Er komt een speelfilm, een boek, een tentoonstelling en een wandeling over haar leven. Els Kloek schreef het boek en loopt met ons de wandeling door Haarlem, de stad van Keneau. En vandaag worden de resultaten van de 57ste World Press Photo fotowedstrijd bekendgemaakt. We bezoeken de persconferentie met de Vlaamse fotografe An-Sofie Kesteleyn, die zelf ook werk heeft ingezonden. Verder een bijdrage van Herman Sandman, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren en schrijver, programmamaker en columnist Theodor Holman vertelt wat haar door de nacht helpt.