3 mei 2018, 19:30 - 21:30
De Kazerne, Paradijslaan 8, Eindhoven
A Thursday enlightening event.
A Thursday enlightening event
Bliksem en Donderdag ‘a Thursday enlightening event’ gaat om inspiratie, interactie, connectie en acceleratie. Op dit podium krijgen makers, denkers, doeners en dromers de kans hun ideeën te delen, testen en versnellen. VPRO Medialab nam het initiatief en nodigde TU/e, Baltan Laboratories en High Tech Campus uit om samen te werken aan dit platform.
Editie #10 - een jubileum
Donderdag 3 mei beleeft Bliksem en Donderdag met de 10e editie een jubileum! 10 edities met 80 pitchers, 20 experts, 1000 bezoekers en ontelbare connecties; daar moet op geproost worden!
Dat doen we met bubbels, maar ook met Muppets en pitchers van vorige edities. Hoe staan de projecten die zij destijds gepitched hebben er nu voor? Wat heeft Bliksem en Donderdag betekend voor hun concept? En waar zijn ze nu mee bezig?
Erbij zijn? Meld je gratis aan!
Doe mee en meld je aan voor deze oplichtende avond! Iedereen is welkom, er zijn 90 stoelen beschikbaar. Je kunt je hier gratis aanmelden. Voertaal is Engels.
Mini-college van Alain Heureux: Waarom we innoveren
Bliksem en Donderdag richt zich op een hands-on benadering van innovatieve projecten. Voor deze speciale 10e editie hebben we de Belgische innovatie-expert Alain Heureux uitgenodigd om samen met ons een stap terug te doen en te praten over het waaróm van innovatie. Wat is de meerwaarde ervan voor mens en stad? Alain is een van de leden van de Creative Ring in Europa.
The Creative Ring zet ecosystemen van creatieve mensen in als een dienst voor Europese en regionale autoriteiten, maar ook voor het bedrijfsleven dat op zoek is naar disruptieve ideeën voor actuele ontwikkelingen. Alain: "In heel Europa zorgt de opkomst van creatieve en energieke ‘stammen’ voor een slimmere en meer inclusieve samenleving! Ik kijk ernaar uit om kennis te maken met het ecosysteem van Eindhoven!"
De Muppets
Elke editie zijn er twee ‘muppets’ aanwezig. Twee deskundigen uit een bepaald vakgebied als technologie, design, media, etc, luisteren vanaf de zijlijn, zoals de Statler en Waldorf. Zij geven elke pitcher feedback en tips of stellen een kritische vraag. Daarna is het publiek aan de beurt.
Erik Sjouerman is mede-oprichter en artistiek directeur van creatief bureau HeyHeydeHaas. Hij gelooft sterk in het nieuwsgierige en niet-domme karakter van klanten en mensen in het algemeen. HeyHeydeHaas is gevestigd in Eindhoven en werkt wereldwijd. Het bureau werkt met klanten aan ontwerp, merk- en identiteitsontwikkeling zowel off- als online.
Erik was Muppet op Bliksem en Donderdag # 4 en komt, op veler verzoek, terug voor deze jubileumeditie.
Elise Talgorn ontgroeide haar nieuwsgierigheid als fysicus en verschoof haar focus naar Design Thinking om te voorzien in haar behoefte zich de toekomst voor te stellen. Ze werkt nu als senior strategisch designonderzoeker bij Philips Design. De permanente flikkering tussen haar linker en rechterhersenhelft combineert hightech, trends en een vooruitziende blik en zet deze om in uitvindingen voor de gezondheidszorg. Elise gebruikt storytelling om inzicht in de mens, klinische kennis en technologische innovatie bij elkaar te brengen en bouwt zo op de toekomst- en gebruikersgerichte interactie- en ervaringsscenario's.
De pitchers
Zelf een idee voorleggen aan een breed publiek? Geef je dan op via medialab@vpro.nl.
Turn it off is een impactcampagne die online en offline media inzet om de alomtegenwoordigheid van draadloze netwerken ter discussie te stellen en biedt tools om eraan te kunnen ontsnappen.
Janina en haar team zijn op zoek naar ontwerpers, onderzoekers, denkers, kunstenaars en makers om samen screenings te organiseren, verhalen te delen, werk te delen en met hen in gesprek te gaan over hoe, als en wanneer we verbinding willen maken met onze draadloze apparaten.
Meditation Lab Experimenter Kit (MLEK) is een toolkit om meer te leren over je eigen meditatie via experimenteren. Met de kit kun je ontdekken hoe je omgeving (zoals licht) een positief effect kan hebben op de kwaliteit van je meditatie. De kit bestaat uit een wearable met negen biometrische en omgevingssensoren in combinatie met een softwareplatform voor het loggen en bekijken van gegevens, zowel kwantitatief als kwalitatief. Een slim algoritme leert hoe je je omgeving kunt veranderen om je meditatiekwaliteit te verhogen. De software maakt gebruik van internet of things-technologie om te communiceren met licht in je omgeving.
Danielle is op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in het langdurig gebruiken van de MLEK om gegevens te verzamelen en bepaalde lichtomstandigheden te testen. Ze is ook op zoek naar een manier om (tijdelijke) toegang te krijgen tot Philips Hue Bridges en Go-lights.
In verschillende culturen wordt er gebruik gemaakt van alternatieve geneesmiddelen. Hun effecten kunnen soms niet worden bewezen door moderne wetenschappelijke onderzoeken. Ze worden meestal zelfs beschouwd als culturele mythen, zoals het gebruik van tijgerpenis voor viriliteit in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De vraag naar delen van dieren door TCM leidt tot toenemende bedreigde diersoorten. Kuang-Yi denkt na over een oplossing voor het conflict tussen de traditionele Chinese medische cultuur en de huidige opvatting over dier- en milieubehoud.
Met het Tiger-penis-project creëert Kuang-Yi een kunstmatig dierlijk deel met nieuwe biotechnologieën voor TCM. Hiermee moet voorkomen worden dan dieren in gevaar komen voor de jacht. Door de combinatie van westerse en Chinese geneeskunde biedt de methodologie van dit hybride medicijn meer mogelijkheden voor de samenleving en de natuurlijke omgeving.
E52 is een Eindhovens journalistiek platform dat nieuws over innovatie brengt. E52 heft plannen voor internationale uitbreiding en M52, in München, Duitsland, wordt de eerste buitenlandse hub voor E52. Het is de eerste stap in een plan dat erop gericht is om een Europese organisatie te worden voor nieuws over innovatie.
E52 bereidt de start van M52 zeer zorgvuldig voor, maar is altijd op zoek naar een (beter) netwerk en (meer) specifieke contacten in het ecosysteem van technologie en innovatie. Ook bedrijven, organisaties en individuen die zaken doen in zowel Brabant als Bayern zijn welkom.
Dinner? doe mee!
Voorafgaand aan Bliksem en Donderdag is er de mogelijkheid om om 18.00 uur aan te schuiven bij het diner. Leer de pitchers vast kennen of ga informeel connecties aan. De keuze is vlees, vis of vega voorafgegaan door brood met olie van het Vlaamsch Broodhuys. Kosten zijn €20.
Stuur een mail naar reserveren@kazerne.com of bel 040 304 1388 om hiervoor te reserveren. Vermeld dat het om Bliksem en Donderdag gaat