Na een zeer succesvolle samenwerking met de Digital Society School (onderdeel van HvA) voor Tegenlicht in 2022, zijn we gestart met een nieuwe, enthousiaste groep internationale trainees. Ditmaal onderzoeken ze de benodigde kaders en de nieuwe mogelijkheden van generatieve AI in de samenwerking tussen professionele makers en creatief publiek.

In het voorjaar van 2023 werden op de rijks-brede conferentie ‘Hoe temmen we de fakes?’ in een reeks workshops de uitdagingen, bedreigingen en kansen van de snelle ontwikkelingen van AI en met name Generatieve AI besproken. Onder leiding van Jarno Duursma en Maike Olij boog zich ook een workshop over hoe mediamakers zich hiertoe moesten verhouden, hoe met name publieke waarden geborgd kunnen worden in media die zich niet meer baseren op een fysieke werkelijkheid. Jarno Duursma schetste dat binnen 5 jaar zeker 95% van de media-content geheel of gedeeltelijk synthetisch tot stand is gekomen.

Waar binnen de publieke omroepen makers nog met vraagtekens rondlopen, kent de adoptie van generatieve AI, chat-GPT, Dall-E… onder burgers/publiek een explosieve groei. Hoog tijd om handen en voeten te geven aan een nieuwe mediawijsheid voor zowel mediamakers als publiek, in de vorm van praktische, ethische, esthetische en juridische kaders. Wat kan er nu, straks, wat mag er, wat moeten we wel en niet willen, en what the… is synthetische waarheid…

In de periode van september 2023 tot januari 2024 werkten trainees van de Digital Society School (onderdeel van de HvA) aan onderzoek naar deze praktische, ethische, esthetische en juridische kaders voor het gebruik van Synthetische Media, met als mogelijke uitkomst een interactieve ‘hand-out’ te ontwikkelen voor makers, met een spin-off voor publiek. In januari 2024 leverden de trainees hun eindproduct af, een bordspel als middel om het gesprek over een verantwoorde inpassing van Generatiev AI in journalistieke werkprocessen te faciliteren. 

Op 29 en 30 november was de derde editie van Publieke Pioniers ook aan dit thema gewijd. Onder de titel Keeping it real gingen multidiciplinaire teams twee dagen aan de slag om concepten en prototypes te ontwikkelen oor nieuwe vormen van co-creatie met de hulp van Generatieve AI. Daar testten de trainees hun bordspel in de praktijk.

 

Waarom doet het VPRO Medialab dit?

Sinds de oprichting van het VPRO Medialab en de 4-jarige vestiging in het NatLab in Eindhoven is de samenwerking met opleidingen en startups een beproefde manier om creatieve geesten and innovatieve doeners bij elkaar te brengen en uit te dagen. Ook terug in de VPRO Villa zetten we die netwerkbenadering voort.

We zoeken de intensieve samewerking met jonge makers, de makers van morgen, in diverse opleidingen. Zo werkten we bij onze hackathon It's all in the game met studenten van de MBO opleiding XR Labs Hilversum. Na de succesvolle samenwerking met Esther hammelburg en haar team van internationale trainees van de Dogital Society school, breiden we ons netwerk steeds verder uit door hackathons op locatie te organiseren bij hogescholen, en als 'opdrachtgever' de samenwerking met studenten aan te gaan. Wij voeden hen met vragen uit de innovatie-agenda, praktische vragen van mediamakers en samen verzetten we de bakens van de innovatie horizon nog net iets verder.

VPRO Medialab

Waarom doet NPO innovatie dit?

De Nederlandse publieke omroep speelt in op het snel veranderende mediagedrag van het publiek en faciliteert en stimuleert daarom innovatie. 

NPO Innovatie (sinds 2019) onderzoekt nieuwe diensten, platformen, technologieën en werkwijzen om ons publiek ook op andere manieren in aanraking te laten komen met onze verhalen en daarmee maatschappelijke impact te creëren. Niet alleen ten behoeve van de NPO, maar ook breder zoals de Mediawet van ons vraagt. We willen de mediasector helpen versterken. De samenwerking met innovatie hubs en opleidingen is een initiatief dat daar naadloos bij aansluit en de slagkracht van media innovatie versterkt.

Meer over NPO Innovatie en alle door NPO ondersteunde innovatie projecten van de publieke omroepen vind je hier: innovatie.npo.nl

NPO Innovatie