Makers van morgen: De champagnedrinkers
Zondag, NPO doc, 17.40-18.35 uur
Donderdag, NPO doc, 23.35-0.25 uur
Donderdag, NPO doc, 23.35-0.25 uur
Op haar website vertelt de Russische filmmaker Polina Medvedeva dat haar moeder in 1963 op de geboortedag van Lenin met haar schoolklas uit Pskov naar het standbeeld van de grote Sovjetleider moest marcheren om hem met bloemen eer te bewijzen. De met een rode halsdoek getooide Pioniers waren, hand in hand en in het gelid, meer dan een uur onderweg in de brandende zon, toen ze langs een ijskraam kwamen. Vier meisjes konden de verleiding niet weerstaan en stapten prompt uit de rij, onder wie Medvedeva’s moeder, toen negen jaar oud. Ze werd daarop uitgekafferd en uit de Pioniers gezet. Wie uit de pas loopt, hoort er niet meer bij. Sindsdien heeft ze haar dochter – beiden wonen al jaren in Nederland – vele malen verteld dat ze in geen enkel systeem past of er deel van wil uitmaken.
Een dergelijke houding konden Russen zich ten tijde van het communisme niet veroorloven. Het was zaak formeel gehoor te geven aan alles wat de staat vereiste, maar het was evenzeer nodig de officiële regels te omzeilen, alleen al om in eerste levensbehoeften te kunnen voorzien of een net iets comfortabeler bestaan te leiden. Omdat het systeem schaarste en gebrek niet verhielp (‘Wij doen net of we werken, zij of ze ons betalen’), moest je zelf gaan scharrelen, ruilen en ritselen. De Russen zijn er noodgedwongen bedreven in geraakt.
Ook in de kapitalistische economie van na 1990 komen zulke vaardigheden de Russen van pas. Opeens kregen ze ondanks een diploma geen werk meer en was eigen initiatief en inventiviteit geboden. Ook nu buiten de officiële kanalen om, want de wet- en regelgeving is vaak te restrictief of ontbreekt, terwijl smeergeld en corruptie vaak onvermijdelijk zijn voor wie iets gedaan wil krijgen.