Tegenlicht: Experimenteren met gratis geld
Zondag, NPO 2, 21.05-22.00 uur
Ein bedingungsloses Grundeinkommen. Een gegarandeerd basisinkomen. De jonge Duiter Michael Bohmeyer regelt het voor de mensen. Dankzij het geld dat hij kreeg toen hij afscheid nam bij het internetbedrijfje dat hij mede had opgericht, leeft hij zelf sinds begin 2014 op een klein basisinkomen van duizend euro per maand. Hij is er een beter mens van geworden, zegt hij: Michael is ontspannen, gelukkig en een betere vader voor zijn dochter. Dat gunt hij anderen ook. Daarom is Bohmeyer een crowdfundingproject begonnen waarmee hij al voor negen landgenoten 12.000 euro heeft opgehaald, waarvan zij een jaar kunnen leven. Zijn doel is om te kijken wat de impact hiervan is op het leven van deze gelukkige ontvangers.
De jonge Berlijner is een van de pleitbezorgers van het basisinkomen die voorkomen in een nieuwe aflevering van Tegenlicht over dit economische fenomeen. In de aflevering ‘Gratis geld’ van september vorig jaar werd al gespeculeerd over de mogelijke heil en zegen van een gegarandeerd basisinkomen. Tegenlicht besteedt nu opnieuw aandacht aan dit onderwerp, omdat de discussie erover een kristalhelder voorbeeld is van de noodzaak van het 'sociaal experiment’.
De Britse wetenschapper Zaid Hassan schrijft hierover in zijn boek The Social Labs Revolution. Om de maatschappelijke problemen van vandaag de dag het hoofd te bieden zijn volgens hem ‘sociale laboratoria’ nodig, op lokaal niveau. Een voorbeeld hiervan is de in Groningen gevestigde Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving (MIES). Deze door vijf ondernemers opgerichte denktank pleit in zijn stad voor een proef met het basisinkomen.