In de stoel bij College tour: miljardair Bill Gates. Ten overstaan van jongelingen die hem vast als inspirator zien. Mooi toch?

College tour
NPO 3, 20.25-21.25 uur
Geen Hilversumse uitzendgemachtigde, programmaredactie, presentator die niet ten minste een pietsie jaloers is op de coup van College tour. Twan Huys cum suis hebben namelijk een icoon van Amerikaans entrepreneurssucces te gast: Bill Gates, de man van 76 miljard.
Bill zou, als hij daar goesting in had, Afrika kunnen kopen, gewoon, om er iets leuks mee te doen. Of, wanneer dat binnenkort voor de happy vieux mogelijk wordt, met wederhelft Melinda wekelijks een ruimteretourtje kunnen nemen. Flesje kwaliteitsbubbels erbij, mopje Sinatra op de iPod, pardon, raketradio en een beetje romantisch à deux de stratosfeer contempleren. Maar omdat Microsoft-Bill een wereldwijd sociaal geweten heeft en zijn beursje gelijk het bijbelse flesje olie onleegbaar lijkt, leeft hij een tweede leven als filantroop en doet allerwegen goede werken. Onlangs doneerde de Croesus uit Seattle nog 50 miljoen dollar ter bestrijding van ebola. Mooi toch?
Sterren kijken, het vermaeck der kleyne luyden. In Nederland zijn dat van oudsher vooral roddelbladenlezers, Oranjeverdwaasden en, meer recentelijk, commercie-tv-zappers. Of die veronderstelde sterren daadwerkelijk een talent, dan wel inhoudelijk iets te offreren hebben dondert niet. Hoofdzaak poppenkast. De categorie der nietspresteerders is sinds de jaren ­negentig, decennium der gecultiveerde leegte, exponentieel gegroeid. Ruim baan voor rappers, Big Brother-figuranten, dj’s, praatprogrammapresentatoren, societytypes en verwant volk.
Bill is dan weer van een ander kaliber. Als ster-door-talent-en-prestatie wordt hij waar hij ook gaat opgehemeld, lastiggevallen en aangegaapt. Dat hij een bikkelharde zakenman naar Amerikaans corporate model is die met sluw manoeuvreren binnen juridische koppelverkoopmarges een gietijzeren semi-monopolie op de IT-markt creëerde, wordt alom gezien als bewonderenswaardig. William Henry Gates is de winnaar der winnaars, baas boven bovenbazen. Neem een voorbeeld aan Bill, dan word je met sappelen wellicht ‘iemand’. Neveneffect van die winnaarsmentaliteit: een geglobaliseerde, tweegedeelde ellebogenmaatschappij buiten adem waar jakkeren, knokken, aftroeven, grijpen, patseren en pochen de norm is. Wie niet in die absurde, destructieve afvalrace mee wil of kan, raakt onherroepelijk ‘achterop’. In Bill-jargon: you snooze, you lose.

Liefdadigheidstycoon Bill Gates, ultiem rolmodel van aspirant-winnaars en een reuzenschare nog onwetende verliezers, zal vandaag gevatte opmerkingen maken, wijsheden debiteren, zijn publiek charmeren. Dat kijkt nu eenmaal graag sterren.