Ook in uw slaapkamer weet de televisie hoe het hoort. In Sex Academy, gepresenteerd door Nicolette Kluiver, gaan zes (hetero)koppels terug naar school om aan hun seksleven te werken. Dat dat hard nodig is, zouden de statistieken aantonen. ‘Maar liefst 49 procent procent van de Nederlanders wil een spannender seksleven,’ zegt de presentatrice met een zorgelijk gezicht tegen de stellen die in de schoolbankjes zitten. ‘We doen het gemiddeld 1,3 keer per week.’ En: ‘Gemiddeld geeft de Nederlander zijn of haar seksleven een krap zesje.’
Gemiddeld geeft de Nederlander zijn seksleven een zesje. Sex Academy geeft bijles.
Sex Academy
RTL 5, 21.30-22.30 uur
Hoe hoort het eigenlijk? Voor het antwoord op die vraag hoeft u eigenlijk alleen maar de televisie aan te zetten. Televisieprogramma’s vertellen ons namelijk voortdurend wat normaal en – vooral – wat ábnormaal is. Het zijn tenslotte de afwijkende gevallen die de norm moeten illustreren. De man die niet kan klussen, de vrouw met de slecht zittende bh en te korte rokjes, gezinnen met schulden of dikke mensen: in metamorfose-tv worden ze fanatiek gekneed en gepolijst tot handige, modebewuste, schuldenvrije en slanke modelburgers.
Terwijl de stellen vertellen over de frequentie en de aard van hún coïtus verschijnt de diagnose in beeld: ‘Richard en Cindy, Cindy durft niet’ of ‘Vincent en Alexandra, doen niet aan voorspel’. Het advies en huiswerk van seksuologe Goedele Liekens moet de kandidaten klaarstomen voor een nieuwbakken leven vol goede seks. Wat is ‘goede’ seks eigenlijk? Wat is ‘spannende’ seks? En is – al dan niet goede – seks altijd een fundamenteel onderdeel van een fijne liefdesrelatie? Wie aan Sex Academy’s normen wil voldoen, houdt zich desalniettemin aan de wetten van de ero-kitsch: van opdrachten met rood lingerie en body-to-body-massages tot tips over kaarslicht en Fifty Shades of Grey-achtige bondage.
Toch is het in dit programma niet de norm die de kandidaten belachelijk maakt, maar de doodgewone kandidaten de norm. De zes stellen samen vertegenwoordigen de gemiddelde Nederlander. Als Laura Roy’s tepels keurig volgens de opdracht heeft bespoten met slagroom, smult de huiskat er als eerste van. Een van het lijf gerukt T-shirt belandt in de waxinelichtjes. Als de stroom uitvalt, pakken Richard en Cindy er liever een legpuzzel bij – in plaats van elkaar. Liekens: ‘Gemiddelden zeggen natuurlijk niks. Het gaat erom dat je zélf tevreden bent.’ En zo is het maar net.