Waar, anno 2014, staat de filosofie? Een dag lang stelt het Brainwash Festival het denken over het leven, de kosmos en Mens Mier daarin centraal. Filosofen door de eeuwen heen bogen zich over zingeving, het hogere en de valbijl. Zo ook de hedendaagse denkers. Atheïsme versus confessionaliteit, individu versus collectief, Diogenes van Sinope-regime tegenover epicurisme, acceptatie van het Niets contra omarming van het Al. Ongeacht de kloof tussen zienswijzen, echter, schuilt in de beschouwing per se zijn merite. De vonk die verlicht, verstoort, voedt, confronteert en, ja, troost, soms. In de keuzeovervloed, infobesitas en geopolitieke chaos van de vroege 21ste eeuw wil reflectieruimte opnieuw worden veroverd. Tijd voor een breinwassing, of wellicht beter nog: zielmassage.
Op 25 oktober bezong in de Amsterdamse Nes het Brainwash Festival de filosofie in vele toonaarden.
Een korte inleiding bij enkele van de gasten op het festival:
Alain de Botton (Zürich, 1969)
In 2008 was De Botton medeoprichter van The School of Life in Londen, open filosofiecentrum zonder anker in dogma, stroming, of doctrine. Aangeboden wordt onder andere bibliotherapie: helend lezen op recept. De vers geopende Amsterdamse School of Life-dependance is een van de partners van het Brainwash Festival.
Désanne van Brederode (Utrecht, 1970)
levensbeschouwing laat ze het wispelturige hart, de rusteloze geest en het ongrijpbare nu botsen. In Modern dédain, vurig pamflet contra de geaccepteerde minachting voor geestelijke verdieping, toont Van Brederode zich een fier moraliste. Fijnzinnig intellect contra neo-liberale, massamediavluchtige grofkorrel. Elitair? In de betekenis van ‘verheffingspleidooi uit gecultiveerde kringen’, jazeker. Hulde.
Frédéric Lenoir (Madagascar, 1962)
Ook Lenoir serveert filosofie behapbaar aan een bredere toehoordersschare: iedere zondagochtend op radiozender France Culture in Les racines du ciel (de wortels van de hemel).
Marli Huijer (Amsterdam, 1955)
Eric Kaplan (New York, 1971)
Amsterdam, 13.00-1.00 uur